Την ουσιαστική απόσυρση κι εκ νέου κατάθεση ενός σχεδίου νόμου αντί του προτεινόμενου σχεδίου «Κλεισθένης» προκρίνει το Περιφερειακό Συμβούλιο Κρήτης, στο πλαίσιο της διαβούλευσης πάνω στις προτάσεις της κυβέρνησης.
Στη χθεσινή συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου στην οποία πρώτο θέμα ήταν το σχέδιο νόμου «Κλεισθένης», εκφράστηκε η γενικότερη ανησυχία κι ο αρνητισμός του σώματος, απέναντι σε μια προσπάθεια της κυβέρνησης να νομοθετήσει, κάτι το οποίο είναι πρακτικά αδύνατο να εφαρμοστεί.
Όπως αναφέρθηκε χαρακτηριστικά, το σχέδιο νόμου δεν αντιμετωπίζει τα πραγματικά προβλήματα της Αυτοδιοίκησης, όπως είναι η έλλειψη πόρων, μέσων και προσωπικού.
«Έτσι, δεν μπορεί να γίνει οποιαδήποτε σοβαρή συζήτηση για οποιαδήποτε ουσιαστική μεταρρύθμιση, αν δεν αποδοθούν οι θεσμοθετημένοι και παρακρατημένοι πόροι ή τουλάχιστον αν δεν υπάρξουν αξιόπιστες εγγυήσεις για την απόδοσή τους» αναφέρεται μεταξύ άλλων στην τελική απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου.
«Για αυτό, καλούμε την κυβέρνηση και τα κόμματα της αντιπολίτευσης, να λάβουν σοβαρά υπόψη τους τις ανησυχίες, τις αγωνίες, τις διαμαρτυρίες και κυρίως τις προτάσεις της Αυτοδιοίκησης, ώστε να καταλήξουμε σ’ ένα σχέδιο νόμου που θα εξασφαλίσει την ευρύτερη πολιτική και κοινωνική συναίνεση, αναγκαία προϋπόθεση για την αντιμετώπιση των προβλημάτων της Αυτοδιοίκησης» προστίθεται στην ανακοίνωση με την επισήμανση ότι ο νέος νόμος θα πρέπει να διασφαλίζει την κυβερνησιμότητα και τη λειτουργία της Αυτοδιοίκησης.
Αναφέρεται ότι στο πλαίσιο της συζήτησης για το σχέδιο «Κλεισθένης» τονίστηκε πως το σχέδιο νόμου δημιουργεί προϋποθέσεις για συνδιαλλαγές κάτω από το τραπέζι, διαπροσωπικές συμφωνίες με συγκεκριμένα ανταλλάγματα, ενώ καταργεί συνειδητά λειτουργίες και όργανα της Αυτοδιοίκησης μέσω των οποίων μπορούσαν να επιτευχθούν ταχύτερες διαδικασίες.
Καίρια στη διάρκεια της συζήτησης ήταν η παρέμβαση του περιφερειάρχη Κρήτης Σταύρου Αρναουτάκη. Ο κ. Αρναουτάκης τόνισε πως το σχέδιο νόμου δεν απαντά σε σπουδαία ερωτήματα, όπως «Πώς βλέπει ο νομοθέτης την επόμενη ημέρα στην Αυτοδιοίκηση;», «Πώς μια περιοχή ή μια Περιφέρεια μπορούν να διοικηθούν σωστά και αποτελεματικά;» καθώς και για το «Πώς μπορεί να υπάρξει αυτονομία κι ευελιξία της Αυτοδιοίκησης». Ο περιφερειάρχης Κρήτης έδωσε πολλά παραδείγματα, τονίζοντας ότι όχι μόνο δεν λαμβάνει υπόψη πραγματικά προβλήματα, αλλά δημιουργεί πολλά περισσότερα, που θα κάνουν το έργο της Αυτοδιοίκησης αδύνατο.
Από την πλευρά του ο αντιπεριφερειάρχης Ευριπίδης Κουκιαδάκης υποστήριξε ότι το σχέδιο «Κλεισθένης» αφορά ουσιαστικά μόνο το εκλογικό σύστημα, ενώ τόνισε πως «μεγάλη τομή που επιχειρεί η κυβέρνηση, όπως υποστηρίζει η ίδια με τον «ΚΛΕΙΣΘΕΝΗ», είναι η παρέμβαση στον τρόπο εκλογής και διακυβέρνησης των ΟΤΑ, η καθιέρωση των τοπικών δημοψηφισμάτων, η εποπτεία των και οι επιχειρήσεις των Ο.Τ.Α. και η διοίκηση των κοινοτήτων».
Ο πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου Γιώργος Πιτσούλης υποστήριξε πως η Αυτοδιοίκηση έχει ανάγκη ένα μεταρρυθμιστικό νόμο, προς όφελος όμως της τοπικής αυτοδιοίκησης.
Η αντιπεριφερειάρχης Ρεθύμνου Μαρία Λιονή υποστήριξε ότι «Το νομοθέτημα αυτό δεν είναι μεταρρύθμιση και δυναμιτίζει τον συγκρητισμό». Ο αντιπεριφερειάρχης Χανίων Απόστολος Βουλγαράκης σημείωσε ότι «το πρόβλημα δεν λύνεται» και το νέο σχέδιο νόμου πρέπει να καταργηθεί.
“Το νομοσχέδιο δίνει οξυγόνο στη Δημοκρατία. Οι πολίτες πρέπει να έρθουν κοντά στη Δημοκρατία και να μην είναι αποκομμένοι από την εξουσία” ανέφερε από την πλευρά του ο κ. Λυμπεράκης.
Ο κ. Κεφαλογιαννης τόνισε ότι δεν υπάρχει με το προτεινόμενο σχέδιο τοπική αυτοδιοίκηση, ενώ ο «Κλεισθένης» κατατίθεται απλά και μόνο γιατί βολεύει την κυβέρνηση.
Ο Στέλιος Ορφανός χαρακτήρισε “βαθιά αντιλαϊκό, βρώμικο και επιζήμιο για τα λαϊκά στρώματα το νομοσχέδιο”, ενώ ο Μιχάλης Κριτσωτάκης υποστήριξε ότι το νέο σχέδιο ενσωματώνει τις λογικές του 3ου μνημονίου, θα παραφράζει τη δημοκρατία και δεν θα την εξυπηρετεί.
Διαχωρίζουν τη θέση τους από την ΚΕΔΕ
Την ίδια ώρα που η ΚΕΔΕ ζητά την απόσυρση του νομοσχεδίου για την εφαρμογή του «Κλεισθένη», οι δήμαρχοι της Κρήτης διαφοροποιούνται ευθέως από τη θέση της Κεντρικής Ένωσης, ξεκαθαρίζοντας ότι είναι αναγκαίο όχι μόνο να συμμετέχουν στον διάλογο αλλά και να καταθέσουν τις δικές τους προτάσεις.
Στην απόφαση αυτή κατέληξε χθες η Κεντρική Ένωση Δήμων που προχώρησε στη συγκρότηση επιτροπής η οποία θα αναλάβει να επεξεργαστεί μια σειρά προτάσεων σε σχέση με τις δρομολογούμενες αλλαγές στην αυτοδιοίκηση μέσα από το νέο νομοσχέδιο το οποίο θεσμοθετεί την απλή αναλογική. Στη διάρκεια της συνεδρίασης, παρά το γεγονός ότι ακούστηκαν προτάσεις για την απόσυρση του νομοσχεδίου, η άποψη που κυριάρχησε ήταν ότι μπροστά σε μια τόσο κρίσιμη νομοθετική αλλαγή είναι κρίσιμο η αυτοδιοίκηση να συμμετέχει και μάλιστα με άποψη.
Στην πλειοψηφία τους οι δήμαρχοι εμφανίστηκαν να υποστηρίζουν ότι δεν είναι αρνητικοί στην εφαρμογή της απλής αναλογικής, αρκεί να διασφαλιστούν οι αναγκαίες συνθήκες κυβερνησιμότητας που να μπορούν να εξασφαλίσουν τη λειτουργία των δήμων.
Ωστόσο όπως χαρακτηριστικά τονίσθηκε στη διάρκεια της συνεδρίασης «το ζήτημα δεν ο εκλογικός νόμος, αλλά πώς η τοπική αυτοδιοίκηση θα εκτελεί αποτελεσματικά το έργο της. Και για να συμβεί αυτό, πρέπει να αποφασίσουμε τι αυτοδιοίκηση θέλουμε”.
Πιο συγκεκριμένα ένα από τα βασικά ζητήματα που αναδείχτηκαν στη συζήτηση αφορά στην υποστελέχωση των Δήμων, που δεν τους επιτρέπει να διαχειρίζονται απλά καθημερινά ζητήματα που αφορούν σε ανάγκες της κοινωνίας. Έτσι, οι δραματικά υποστελεχωμένοι Δήμοι αναγκάζουν τους εργαζόμενους να εκτελούν παράλληλα καθήκοντα, δηλαδή ένας υπάλληλος καλύπτει ταυτόχρονα διαφορετικές θέσεις εργασίας.
Η απάντηση που θεωρητικά δίνει το Υπουργείο Εσωτερικών είναι η διαδημοτική συνεργασία των Δήμων, όμως πόσο αποτελεσματική μπορεί να είναι μια τέτοια λύση, για παράδειγμα στη διεκδίκηση των προγραμμάτων ΈΣΠΑ τα οποία είναι ανταγωνιστικά; Κρίσιμο ζήτημα που τέθηκε είναι τα οικονομικά των Δήμων, τα οποία θα πρέπει να εξεταστούν με τρόπο τέτοιο, ώστε να εξασφαλίζεται η βιωσιμότητα των Δήμων.
Ο πρόεδρος της ΠΕΔ και δήμαρχος Ηρακλείου Βασίλης Λαμπρινός τόνισε ότι “ο δήμαρχος δεν μπορεί να είναι δήμαρχος μειοψηφίας και να είναι αποκομμένος από την πλειοψηφία και την παράταξη του”. Από την πλευρά του ο δήμαρχος Βιάννου Παύλος Μπαριτάκης τόνισε ότι η απλή αναλογική είναι ένα σύστημα που ασφαλώς έχει και υπέρ και κατά, ωστόσο το ζητούμενο είναι ότι ενώ συζητάμε τόσο καιρό για το όλο θέμα, η πλευρά της ΚΕΔΕ δεν έχει ετοιμάσει μια εναλλακτική αντιπρόταση, αλλά τώρα που το υπουργείο παρουσίασε την πρόταση του απλώς ζητάει την απόσυρσή της.
«Όποιος δεν το αντέχει το νέο σύστημα μπορεί να πάει σπίτι του» είπε χαρακτηριστικά ο δήμαρχος Βιάννου ο οποίος τονίζει ότι και το σημερινό σύστημα είναι άδικο και υπογράμμισε την ανάγκη οι αιρετοί να μάθουν να ακούν τις τοπικές κοινωνίες. Θετικός στο νέο νομοσχέδιο εμφανίστηκε ο δήμαρχος Ανωγείων Μ. Καλλέργης, όπως και ο δήμαρχος Χερσονήσου που σημείωσε ότι είναι αναγκαίο να γίνουν μια σειρά από τροποποιήσεις στην πρόταση του Υπουργείου για να θεραπευτούν εγκαίρως σημαντικά ζητήματα.