Ο Δρ. Ιωάννης Παπαδάκης είναι ο νέος προϊστάμενος του Ενυδρείου Κρήτης
Ο Δρ. Ιωάννης Παπαδάκης είναι ο νέος προϊστάμενος του Ενυδρείου Κρήτης

Ενάμιση περίπου χρόνο μετά από τον θάνατο του Μιχάλη Παπαδάκη, το Ενυδρείο Κρήτης απέκτησε νέο προϊστάμενο.

Την περασμένη Παρασκευή έγινε η εκλογή του ερευνητή του Ινστιτούτου Θαλάσσιας Βιολογίας, Βιοτεχνολογίας και Υδατοκαλλιεργειών του ΕΛΚΕΘΕ, Δρ. Ιωάννη Παπαδάκη.

Ο κ. Παπαδάκης θα πάρει τη σκυτάλη από τον διευθυντή του ΙΘΑΒΒΥΚ, Δρ. Κωνσταντίνο Μυλωνά, ο οποίος κάλυπτε προσωρινά τη θέση που είχε χηρεύσει.

«Ο πήχης είναι ψηλά»

Ο Δρ. Ιωάννης Παπαδάκης αναφέρει στην «Π» πως η κληρονομιά που άφησε πίσω του ο Μιχάλης Παπαδάκης είναι πολύ μεγάλη και ο πήχης ψηλά. Ο ίδιος ελπίζει φέτος να επανέλθει η ομαλότητα στη λειτουργία του Ενυδρείου που είχε επηρεαστεί από την πανδημία.

Ως επιστήμονας, θα δώσει βαρύτητα στην έρευνα, ο στόχος είναι να παρουσιάζεται εκλαϊκευμένη ώστε να την καταλαβαίνει ο απλός επισκέπτης. Εξάλλου, το Ενυδρείο Κρήτης είναι το μεγαλύτερο εργαστήριο μελέτης συμπεριφοράς των θαλάσσιων οργανισμών που υπάρχει στην περιοχή.

Πλούσιο βιογραφικό

Η ενασχόληση του Δρ. Ιωάννη Παπαδάκη με τον κλάδο των υδατοκαλλιεργειών ξεκίνησε με προπτυχιακές σπουδές στην Γεωπονική σχολή του Πανεπιστήμιου Θεσσαλίας, στο Τμήμα Φυτικής και Ζωικής παραγωγής με ειδίκευση στον τομέα της υδατοκαλλιέργειας. Έπειτα δραστηριοποιήθηκε στον κλάδο των υδατοκαλλιεργειών στην Ελλάδα. Αρχικά εργάστηκε για 3,5 χρόνια σε διάφορες εταιρίες ως υπεύθυνος παραγωγής σε τμήματα μονάδων εκτροφής σε ομίλους του κλάδου των ιχθυοκαλλιεργειών. Στην συνέχεια εντάχθηκε στο πρώην Ι.ΘΑ.ΒΙ.Κ και τωρινό ΕΛ.ΚΕ.Θ.Ε στο Ινστιτούτο Θαλάσσιας Βιολογίας, Βιοτεχνολογίας και Υδατοκαλλιεργειών του Ελληνικού Κέντρου Θαλασσίων Ερευνών (ΙΘΑΒΒΥΚ).

«Ο συνδυασμός της παραπάνω ακαδημαϊκής γνώσης και της εμπειρίας που απέκτησα από τον ιδιωτικό τομέα μου έδωσε το έναυσμα για την μετέπειτα ερευνητική μου ενασχόληση. Αμέσως μετά την ένταξη μου στο ΕΛΚΕΘΕ, ξεκίνησα ταυτόχρονα και τις μεταπτυχιακές μου σπουδές στο πανεπιστήμιο Κρήτης στο τμήμα Βιολογίας όπου έλαβα τον μεταπτυχιακό και τον διδακτορικό τίτλο ειδίκευσης. Αρχικά το Δεκέμβριο του 2016 εκλέχθηκα ως ερευνητής Γ΄ βαθμίδας και στην συνέχεια το Σεπτέμβριο του 2021 εξελίχθηκα σε ερευνητή Β’ βαθμίδας στο Ινστιτούτο Θαλάσσιας Βιολογίας, Βιοτεχνολογίας και Υδατοκαλλιεργειών του Ελληνικού Κέντρου Θαλασσίων Ερευνών.

Το πεδίο της έρευνας μου εστιάζεται στην μελέτη της αναπτυξιακής βιολογίας και της συμπεριφοράς των εκτρεφόμενων θαλάσσιων ψαριών. Ειδικότερα η ερευνητική μου ενασχόληση εστιάζεται στην:

α) αξιολόγηση και βελτιστοποίηση των πρωτοκόλλων διατροφής των νυμφικών εκτροφών. Το παραπάνω βασίζεται στην συγχρονισμό της οντογένεσης και της διαμόρφωσης των οργάνων και συστημάτων των ψαριών που συσχετίζονται με την διατροφική συμπεριφορά, (πεπτικό σύστημα, σύστημα όρασης, γεύσης και όσφρησης) με το διατροφικό πρωτόκολλο και τις συνθήκες εκτροφής. Η βελτιστοποίηση των πρωτοκόλλων εκτροφής συμβάλει στην εύρωστη ανάπτυξη του εκτρεφόμενου οργανισμού σε όλα τα στάδια των νυμφικών εκτροφών, βελτιώνοντας ταυτόχρονα τους παραγωγικούς και τους οικονομικούς δείκτες εκτροφής.

β) μελέτη της συμπεριφοράς των εκτρεφόμενων ψαριών υπό την επίδραση διαφορετικών παραγόντων, με σκοπό την ανάπτυξη νέων τεχνολογιών εκτροφής που στοχεύουν στην εύρωστη ανάπτυξη των οργανισμών αλλά και την αύξηση των παραγωγικών δεικτών», αναφέρει ο ίδιος.

Αναμένονται νέοι καρχαρίες!

Εν τω μεταξύ, το ΕΛΚΕΘΕ σε συνεργασία που είχε με τον αντιπεριφερειάρχη Κρήτης, κ. Αντώνη Παπαδεράκη, απολαμβάνει τη στήριξη της Περιφέρειας για μία σειρά δράσεων που αφορούν στο Ενυδρείο Κρήτης.

Το επόμενο διάστημα θα γίνει εμπλουτισμός με νέα ζωντανά εκθέματα, καρχαρίες, κοράλλια, τροπικά ψάρια.

Στόχος του Ενυδρείου είναι η αγορά τουλάχιστον δύο νέων καρχαρίων, ο εμπλουτισμός των τροπικών δεξαμενών με ψάρια, κοράλλια και άλλους ασπόνδυλους οργανισμούς.

Το Ενυδρείο Κρήτης θα προμηθευτεί ένα επιπλέον ηλεκτροπαραγωγικό ζεύγος (Η/Ζ) που θα προστατεύσει τους θαλάσσιους οργανισμούς από τις διακοπές ηλεκτροδότησης που παρατηρούνται στην περιοχή, ιδιαίτερα κατά τους καλοκαιρινούς μήνες.

Διακοπή της ηλεκτροδότησης των εγκαταστάσεων πέρα της μιάμισης ώρας έχουν οδηγήσει στην απώλεια πολύτιμων  οργανισμών.

Θα γίνει, ακόμα, αναβάθμιση του συστήματος ονοματολογίας των δεξαμενών, το οποίο μετά από 15 χρόνια λειτουργίας δεν μπορεί να συντηρηθεί, αλλά πρέπει να αντικατασταθεί, και η αυτοματοποίηση των οπτικοακουστικών ψηφιακών συστημάτων, για την ανάδειξη των εκθεμάτων και την ενημέρωση των επισκεπτών, καθώς και η υποστήριξη των εκπαιδευτικών προγραμμάτων, κρίνεται απαραίτητη.