Από ειδική ομάδα ελέγχθηκε ο μνημειακός πλάτανος στο Κράσι

Στο ορεινό Κράσι του Δήμου Χερσονήσου παρευρέθηκε η Γραμματέας Αποκεντρωμένης Διοίκησης, Μαρία Κοζυράκη, μαζί με ομάδα επιστημόνων του Παρατηρητηρίου Αστικού Πρασίνου Κρήτης, προκειμένου να πραγματοποιήσουν αυτοψία και έλεγχο της ασφάλειας του μνημειακού πλατάνου με χρήση του εξειδικευμένου ενόργανου εξοπλισμού του Παρατηρητηρίου. Στην αυτοψία παρευρέθηκαν υπηρεσιακά και αιρετά στελέχη του Δήμου Χερσονήσου, καθώς και εκπρόσωποι της Διεύθυνσης Δασών Ηρακλείου.

Ο μνημειακός πλάτανος του Κρασίου ανακηρύχθηκε ως Διατηρητέο Μνημείο της Φύσης με Προεδρικό Διάταγμα, που εκδόθηκε στις 29/9/2011 (ΦΕΚ 247/τ. ΑΑΠ/2011), έπειτα από εκπόνηση Ειδικής Περιβαλλοντικής Μελέτης από Δασολόγους της Δ/νσης Δασών Ηρακλείου και Γεωτεχνικούς του Δήμου, με επικεφαλής της μελετητικής ομάδας τη νυν Γραμματέα της Α.Δ. Κρήτης. Ο εντυπωσιακός πλάτανος στο Κράσι ανήκει στα πέντε μεγαλύτερα δέντρα του είδους Platanus orientalis στην Ευρώπη και η ηλικία του μετράει πολλούς αιώνες ιστορίας και πολιτισμού.

Δεδομένου ότι η οικολογική, βιολογική, επιστημονική και αισθητική αξία του αιωνόβιου πλατάνου είναι πολύ σημαντική και άρρηκτα συνδεδεμένη µε την ιστορική και πολιτισμική ταυτότητα του τόπου, γι’ αυτό αποτελεί πόλο έλξης χιλιάδων επισκεπτών κάθε χρόνο, και λόγω του γεγονότος ότι τον περασμένο Δεκέμβριο αποκολλήθηκε από το δέντρο ένας μεγάλος κλάδος, προκαλώντας μόνο από τύχη υλικές ζημιές, Παρατηρητήριο Αστικού Πρασίνου Κρήτης και Αποκεντρωμένη Διοίκηση μετέβηκαν στο Κράσι για να ελέγξουν την ασφάλεια του δέντρου, πραγματοποιώντας μορφολογική αξιολόγηση και τομογραφία, με ειδικά όργανα, στους κύριους βραχίονες και κλάδους.

Το Παρατηρητήριο Αστικού Πρασίνου Κρήτης (Π.Α.Π.Κ.) δημιουργήθηκε το 2024 από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Κρήτης (ΑΔΚ) και το Ελληνικό Μεσογειακό Πανεπιστήμιο (ΕΛΜΕΠΑ), ως μια επιστημονική και διοικητική πρωτοβουλία για την αποτελεσματική αντιμετώπιση ζητημάτων ασφάλειας των αστικών δέντρων, αλλά και γενικότερα θεμάτων διαχείρισης αστικού πρασίνου, στις πόλεις της Κρήτης. Η λειτουργία του Παρατηρητηρίου χρηματοδοτείται από το Περιφερειακό Πρόγραμμα Ανάπτυξης 2021-2025 της Περιφέρειας Κρήτης.

Το Παρατηρητήριο έχει εξοπλιστεί με σύγχρονα όργανα για διενέργεια πλήρους ελέγχου της ασφάλειας/επικινδυνότητας κάθε εξεταζόμενου δέντρου, ενώ πραγματοποιούνται αυτοψίες και σημειακές μετρήσεις σε όλη την Κρήτη, σε συνεννόηση και συνεργασία με τους Δήμους.

Δράσεις του Παρατηρητηρίου αποτελούν η εκπόνηση και πρόταση θεσμοθέτησης σύγχρονων προδιαγραφών εκτέλεσης έργων πρασίνου, η εκπαίδευση του σχετικού προσωπικού  των ΟΤΑ και η πιστοποίηση των επαγγελματιών σε ζητήματα αστικού πρασίνου, με έμφαση στη βελτίωση της ποιότητας του αστικού περιβάλλοντος και στην άρση της επισφάλειας των μεγάλων δένδρων μέσα στις πόλεις.