Απλήρωτες για δύο μήνες οι σχολικές καθαρίστριες του δήμου Ηρακλείου – Καταγγελία της ΟΓΕ για τις συνθήκες εργασίας

Απλήρωτες για δύο ολόκληρους μήνες παραμένουν οι σχολικές καθαρίστριες του δήμου Ηρακλείου, σύμφωνα με καταγγελία από την Ομάδα Γυναικών Ηρακλείου, παράρτημα της Ομοσπονδίας Γυναικών Ελλάδας.

Όπως αναφέρεται στο κείμενο της καταγγελίας οι καθαρίστριες λαμβάνουν μόνο υποσχέσεις από την έναρξη της σχολικής χρονιάς. Η κατάσταση για τις εργαζόμενες έχει φτάσει στο μη περαιτέρω, καθώς έχουν αναγκαστεί να περικόψουν βασικά αγαθά από την διατροφή τους, όπως επίσης και από νοίκια και δάνεια.

Στην καταγγελία αναφέρεται επίσης ότι στις καθαρίστριες δεν παρέχονται καν τα απαραίτητα μέτρα ασφαλείας με συνέπεια να διακυβεύονται οι συνθήκες υγιεινής των σχολείων.

Αναλυτικά το κείμενο με την καταγγελία της Ομάδας Γυναικών Ηρακλείου

Απλήρωτες για δύο ολόκληρους μήνες παραμένουν οι σχολικές καθαρίστριες του δήμου Ηρακλείου. Σε αυτή την άθλια κατάσταση βρίσκονται για άλλη μια χρονιά οι εργαζόμενες γυναίκες, οι οποίες αντιμετωπίζουν το ίδιο πρόβλημα σχεδόν κάθε χρόνο, στην έναρξη της σχολικής χρονιάς. Παρόλα αυτά οι σχολικές καθαρίστριες συνεχίζουν να εργάζονται, κρατώντας τα σχολεία καθαρά, ενώ αντί για μισθοδοσία λαμβάνουν μόνο υποσχέσεις.

Το πρόβλημα της απληρωσιάς δημιουργεί μια σειρά από σοβαρά θέματα επιβίωσης των ίδιων και των οικογενειών τους. Κάνουν περικοπές στη διατροφή τους, έχουν απλήρωτα νοίκια και δάνεια, δεν μπορούν να καλύψουν τις στοιχειώδεις ανάγκες των παιδιών τους (ενοίκια φοιτητών, εξωσχολικά κα). Ζουν σε συνθήκες εξαθλίωσης, παρόλο που δουλεύουν.

Όπως οι ίδιες καταγγέλλουν, προσλήφθηκαν λίγες μέρες πριν ανοίξουν τα σχολεία, κάνοντας υπεράνθρωπη προσπάθεια να τα καθαρίσουν, πηγαίνοντας στη δουλειά ακόμα και πριν υπογράψουν σύμβαση, δουλεύοντας Σαββατοκύριακα. Για να αντιμετωπιστεί ο πρόβλημα επιστρατεύτηκαν οι γονείς και οι εκπαιδευτικοί, να «βάλουν ένα χέρι βοηθείας» ώστε τα σχολεία να ανοίξουν καθαρά για να υποδεχτούν τους μαθητές μας. Αν πάρουμε υπόψη μας και το γεγονός ότι τα σχολικά κτίρια και οι υποδομές είναι γερασμένα, αυξάνονται οι ανάγκες για την καθαριότητα τους.

Ο δήμος θεωρεί τη δουλειά αυτών των γυναικών κόστος και για να το περιορίσει, εντατικοποιεί την  εργασία τους, μειώνει τις ώρες εργασίας (από πλήρες ωράριο σε μερικής απασχόλησης) καταπατώντας ακόμη και τα τελευταία εργασιακά δικαιώματα που έχουν απομείνει στις εργαζόμενες, οι οποίες στην πλειοψηφία τους ανήκουν σε μονογονεϊκές οικογένειες ή βρίσκονται κοντά στη σύνταξη. Κάθε χρονιά, οι εργαζόμενες γίνονται «μπαλάκι» από όλες τις δημοτικές αρχές, που παράλληλα τις διατηρούν στην ομηρία των συμβάσεων, χωρίς να προχωρούν στη μονιμοποίησή τους. Eργάζονται σε καθεστώς ομηρίας για 10μήνες και τους υπόλοιπους 2 μπαίνουν ταμείο ανεργίας, χωρίς να εξασφαλίζεται αν θα δουλεύουν την επόμενη σχολική χρονιά ή όχι. Ένα ταμείο το οποίο κάνει με την σειρά του τουλάχιστον 2 μήνες να καταβληθεί.

Τέλος να τονιστεί η καταπόνηση που υφίσταται ο γυναικείος οργανισμός από την έλλειψη μέτρων προστασίας της υγείας τους και από την εντατικοποίηση της δουλειάς (πολλές αίθουσες, διαδρόμους, τουαλέτες, γραφεία, εργαστήρια, ακόμα και αυλές, που δεν είναι στην ευθύνη τους!), με αποτέλεσμα να μην μπορούν να εξασφαλιστούν ούτε στο ελάχιστο οι συνθήκες υγιεινής των σχολείων.

Διεκδικούμε:

  • Να πληρωθούν άμεσα οι καθαρίστριες!
  • Μόνιμη και σταθερή δουλειά με πλήρη δικαιώματα και αποκλειστική χρηματοδότηση από το κράτος.
  • Μέτρα υγιεινής και ασφάλειας στους χώρους δουλειάς.
  • Απόδοση όλων των ΜΑΠ και Γάλατος, σε χρήμα για τα προηγούμενα έτη όπου δεν έχουν καταβληθεί.
  • Άμεση απόδοση κατάλληλων ΜΑΠ για το τρέχων έτος που να ικανοποιούν τις ανάγκες των εργαζόμενων γυναικών.
  • Να αυξηθούν οι προσλήψεις με γνώμονα τις ανάγκες των σχολείων.
  • Αυξήσεις στους μισθούς τους.