Η τύχη του ετοιμόρροπου ακινήτου επί της οδού Αγίου Μηνά

Ετοιμόρροπα κτήρια και κλειστοί δρόμοι στην καρδιά του Ηρακλείου συνθέτουν το γαϊτανάκι μιας απερίγραπτης γραφειοκρατίας που αποδεικνύεται πανίσχυρη όλων, μέσα στο κενό του ευρύτερου πολιτικού σχεδιασμού, της βούλησης και της αποφασιστικότητας να δοθεί διέξοδος.

Μια κεντρική οδική αρτηρία όπως η Αγίου Μηνά  και ένας σημαντικός κυκλοφοριακός βρόγχος στην περιοχή της Σμύρνης, έχουν καταδικαστεί σε αποκλεισμό,  με φόντο διατηρητέα κτήρια που μετά τη μακροχρόνια εγκατάλειψή τους κρίθηκαν ετοιμόρροπα.

Την ίδια διαδρομή ακολουθούν και άλλα δημόσια κτήρια που πεθαίνουν όρθια, όπως αυτό του Ειρηνοδικείου, της πρώην Τροχαίας και των πρώην Αστυνομικών Τμημάτων στα Λιοντάρια, που μοιραία σταδιακά θα αποκτήσουν  χαρακτηριστικά ετοιμορροπίας και το ερώτημα που προκύπτει αβίαστα είναι αν το πρόβλημα αυτό θα αντιμετωπιστεί με τις κόκκινες κορδέλες του αποκλεισμού όπως έγινε στη Σμύρνης και την Αγίου Μηνά.

Ο κυκλοφοριακός αποκλεισμός  προκαλεί τις έντονες αντιδράσεις των Ηρακλειωτών και ειδικά των κατοίκων και όσων δραστηριοποιούνται επαγγελματικά  τόσο στην ευρύτερη περιοχή  του Αγίου Μηνά όσο και της Σμύρνης  που εκφράζουν την έντονη δυσφορία τους για την απαράδεκτη αυτή κατάσταση. Η τακτική του κυκλοφοριακού αποκλεισμού ουσιαστικά αναδύει την έλλειψη πολιτικής στρατηγικής και διεκδίκησης του ιστορικού αποθέματος του Ηρακλείου που καταλήγει έρμαιο στην εγκατάλειψη και τη φθορά του χρόνου.

Όπως είναι γνωστό, πριν από δύο μήνες ξεκίνησε η αποξήλωση των επικίνδυνων τμημάτων του ιστορικού κτηρίου επί της Αγίου Μηνά, που ξεπερνά τα 160 χρόνια ζωής, το οποίο είχε «βαρύνει» δραματικά εδώ και μεγάλο χρονικό διάστημα, με αποτέλεσμα ορισμένα τμήματα του κυριολεκτικά να ίπτανται πάνω από τα κεφάλια των περαστικών και να παίζονται ανθρώπινες ζωές κορώνα -γράμματα.

Ωστόσο, αφού απομακρύνθηκαν τα τμήματα του κτίσματος που είχαν χαρακτηριστεί ως επικίνδυνα για τη δημόσια ασφάλεια, άνοιξε ένα νέο μεγάλο κεφάλαιο για τι θα γίνει με τον όροφο του κτίσματος, που επίσης εμφανίζει προβλήματα στατικότητας σύμφωνα με την εκτίμηση της Πολεοδομίας, που εγγράφως ζητά από την αρμόδια τοπική Υπηρεσία Νεωτέρων Μνημείων και το κεντρικό Υπουργείο Πολιτισμού την αποξήλωσή του.

Η τύχη του ορόφου του κτηρίου δεν έχει ακόμα κριθεί, καθώς δεν έχει προκύψει πόρισμα ανάμεσα στην τοπική και την κεντρική υπηρεσία του Υπουργείου Πολιτισμού για τα επόμενα βήματα που πρέπει να γίνουν. Έτσι, ο δρόμος παραμένει αποκλεισμένος κυκλοφοριακά, προκαλώντας τις αντιδράσεις των Ηρακλειωτών και ειδικά των κατοίκων της περιοχής, που εκφράζουν την έντονη δυσφορία τους για τη διαχείριση αυτή.

Σχεδόν αντίστοιχη είναι και η περίπτωση του κτηρίου στη συμβολή των οδών Σμύρνης και Γιαννιτσών, όπου και εκεί έχει αποκλειστεί μέρος του δρόμου καθώς δεν υπάρχει επίσημη απόφαση για τα επόμενα βήματα που θα πρέπει να γίνουν σε ό,τι αφορά την αποξήλωση του ορόφου του κτηρίου για το οποίο υπάρχουν θετικές εισηγήσεις προκειμένου να κατεδαφιστεί.

Τόσο το εμβληματικό κτήριο επί της Αγίου Μηνά όσο και το κτήριο στην οδό Σμύρνης και Γιαννιτσών, όπως και άλλα αντίστοιχα κτήρια που βρίσκονται στην ίδια κατάσταση, έχουν αποτελέσει χρόνια τώρα αντικείμενο πολλών συζητήσεων σε σχέση με το τι θα μπορούσε να γίνει ώστε να σωθούν, χωρίς όμως αυτές να καταλήξουν σε ένα πιο ουσιαστικό αποτέλεσμα.

Αυτή η έλλειψη στρατηγικού σχεδίου και η εκκωφαντική απουσία πρωτοβουλιών που έπρεπε ήδη να έχουν ληφθεί, αποδεικνύεται καταστροφική για την πόλη με δεδομένο το γεγονός ότι σημαντικά κτήρια του ιστορικού ιστού που περιλαμβάνονται  στη λίστα των διατηρητέων κτηρίων ή των ιστορικών κτηρίων πεθαίνουν όρθια αφήνοντας το χρόνο να αποφασίσει για λογαριασμό μιας πολιτείας που κοιτάει με θλίψη την άδοξη κατάληξή τους.