πνιγμός

Όσα τα θανατηφόρα τροχαία, τόσοι οι πνιγμοί στην Κρήτη!

Είναι μία από τις βασικότερες αιτίες θανάτου στην Ελλάδα. Στατιστικά μάλιστα έρχεται δεύτερη, ενώ ειδικά στην Κρήτη σχεδόν όσοι άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από τροχαία δυστυχήματα, άλλοι τόσοι έχασαν τη ζωή τους, από αυτό τον «σιωπηλό δολοφόνο» το 2017. Ο λόγος για τους πνιγμούς, οι οποίοι έχουν αναδειχθεί σε μάστιγα και για τη χώρα, και ειδικότερα για την Κρήτη.

Ενώ όμως το τελευταίο διάστημα, ολόκληρη η Ελλάδα «σκύβει» πάνω από τα προβλήματα του Βόρειου Οδικού Άξονα, με αφορμή τον πρόσφατο θάνατο τριών νέων ανθρώπων, παρατηρείται μια άτυπη «σιωπή» γύρω από το θέμα των πνιγμών. Το θέμα έχει αναδειχθεί κατ’ επανάληψη από τον Επιμελητηριακό Όμιλο Ανάπτυξης Ελληνικών Νησιών, ενώ υπάρχει σχετική επιστολή προς τους συναρμόδιους υπουργούς Σκουρλέτη, Κουρουμπλή και Κουντουρά, ήδη από τις 16 Οκτωβρίου.  Ο β’ αντιπρόεδρος του Επιμελητηριακού Ομίλου Γιώργος Μπαμιεδάκης, μάλιστα, είχε αναλύσει το θέμα στην ετήσια Γενική Συνέλευση του Ομίλου, που είχε πραγματοποιηθεί στις Οινούσσες.

Ο κ. Μπαμιεδάκης είχε φέρει την Κρήτη ως χαρακτηριστικό παράδειγμα θανάτων από πνιγμούς, που ενώ είναι ισάριθμοι με τους θανάτους από τροχαία, δεν υπάρχει η αντίστοιχη ενεργοποίηση φορέων και κινητοποίηση  σε σχέση με τις μαζικές ενέργειες και δράσεις για τα δυστυχήματα στους δρόμους της Κρήτης.

«Με βάση τα πιο πρόσφατα στοιχεία που έχουμε επίσημα στη διάθεσή μας για το 2017, οι θάνατοι από τροχαία στην Κρήτη ήταν 54, ενώ οι πνιγμοί ήταν 52, γεγονός που αναδεικνύει ένα πολύ σημαντικό ζήτημα» αναφέρει ο Γιώργος Μπαμιεδάκης.

Σύμφωνα με τις μελέτες και τις έρευνες που έχουν πραγματοποιηθεί από τον Επιμελητηριακό Όμιλο Ανάπτυξης Ελληνικών Νησιών, οι πνιγμοί πραγματοποιούνται κατά κανόνα ώρες που στις παραλίες δεν βρίσκονται ναυαγοσώστες και σε σημεία μάλιστα που δεν ξεπερνούν τα 5 έως 10 μέτρα από την ακτή. Οι εκπρόσωποι του Ομίλου τονίζουν πως είναι αναγκαίο να δημιουργηθούν προγράμματα για την εκπαίδευση και την πρόληψη, τα οποία δεν υπάρχουν καν, αλλά και να ενισχυθεί σημαντικά ο ρόλος των ναυαγοσωστών.

Σύμφωνα με την Ελληνική Ναυαγοσωστική Ακαδημία, η Ελλάδα έχει γεμίσει με «πύργους – φαντάσματα», ενώ στην πραγματικότητα οι περισσότερες παραλίες παραμένουν αφύλακτες την καλοκαιρινή περίοδο. Σύμφωνα με τη σχετική εισήγηση που παρουσιάστηκε στην εκδήλωση στις Οινούσσες, έγινε σαφές πως ενώ είναι υποχρέωση των Δήμων να προσλαμβάνουν ναυαγοσώστες από την αρχή Ιουνίου ως το τέλος Αυγούστου, στην ουσία οι περισσότερες προσλήψεις αφορούν διάστημα μόνο δύο μηνών περιορισμένου ωραρίου.

«Κοντά στο τέλος Ιουνίου ένα μεγάλο ποσοστό των δήμων δεν έχει βρει ναυαγοσώστη, αν και έπρεπε αυτός να είναι στη θέση του από την 1η Ιουνίου και έτσι ξεκινούν τις σχετικές διαδικασίες τελευταία στιγμή με αποτέλεσμα να μη βρίσκουν γιατί αυτός/ οι που τελικά ανέμεναν να πάρουν μην αντέχοντας να περιμένουν βρίσκουν αλλού εργασία, π.χ. ως σερβιτόροι» τονίστηκε στο πλαίσιο της εκδήλωσης, όπου και διευκρινίστηκε σε σχέση με την κατάσταση που επικρατεί σε όλη την Ελλάδα: «Αυτό το γνωρίζουν οι Δήμοι και βγάζουν μια τυπική ανακοίνωση για πρόσληψη ναυαγοσώστη, περνάει η προθεσμία, πηγαίνουν στο οικείο λιμεναρχείο, αναφέρουν ότι δεν εμφανίστηκε κανείς, βεβαιώνεται ένα τυπικό πρόστιμο και εκεί κλείνει το θέμα! Μια ιστορία που συμβαίνει τα τελευταία 18 χρόνια.

Επιπλέον, συχνά οι συνθήκες εργασίας για τους ναυαγοσώστες δεν είναι καλές, καθώς «εξαφανίζονται» τα προβλεπόμενα ρεπό ή τους τα δίνουν αργότερα μαζεμένα, ο εξοπλισμός είναι σε άσχημη κατάσταση και όχι ο προβλεπόμενος εκ της νομοθεσίας, ενώ σχετικά με τον μισθό λέει ότι «παίρνει περίπου 650 ευρώ χωρίς να έχει εξασφαλιστεί διαμονή και διατροφή. Εάν κάποιος ναυαγοσώστης πάει σε νησί και πληρώνει 40-50 ευρώ μόνο για διατροφή δεν “βγαίνει”, και έτσι συνήθως δεν ανταποκρίνονται στις αγγελίες για ναυαγοσώστη».

Σύμφωνα με τον κ. Μπαμιεδάκη, ο αρμόδιος υπουργός Παναγιώτης Κουρουμπλής είναι ενήμερος για το θέμα, αναγνωρίζει την αναγκαιότητα επίλυσής του, αλλά προς το παρόν δεν έχει ανακοινωθεί κάποια διαδικασία προς την κατεύθυνση αυτή.

Τι προτείνεται

Τα μέλη του Επιμελητηριακού Ομίλου Ανάπτυξης Ελληνικών Νησιών συζήτησαν μια σειρά από προτάσεις λύσεων στο πλαίσιο της 42ης Γενικής Συνέλευσής τους στις Οινούσσες, τα οποία είναι τα εξής:

  1. Επέκταση τουλάχιστον σε έξι (6) μήνες του χρόνου παρουσίας των ναυαγοσωστών στις παραλίες, και επέκταση του ωραρίου εργασίας τους.
  2. Βελτίωση των συνθηκών εργασίας τους και διάθεση του απαιτούμενου εξοπλισμού.
  3. Οι Δήμοι να ξεκινούν έγκαιρα (από τις αρχές του έτους) τη διαδικασία πρόσληψης ναυαγοσωστών.

Για την επίτευξη βέλτιστου αποτελέσματος, συνδυαστικά με τις παραπάνω προτάσεις προτείνεται:

lΗ κατάρτιση και  επιβολή κανονισμών με βάση την εκτίμηση κινδύνου των παραλιών.

lΗ εκτύπωση χρηστικού εντύπου που θα διανέμεται με την άφιξη των τουριστών αλλά και οπτικού υλικού στους τόπους διαμονής τους σε συνεργασία με το Υπουργείο Τουρισμού.

lΗ ενημέρωση των λουομένων με την τοποθέτηση ηλεκτρονικών πινακίδων σε όλες τις οργανωμένες παραλίες.

lΗ ενεργοποίηση της αυτοδιοίκησης α’ και β’ βαθμού για την διενέργεια σχετικών με το θέμα ημερίδων – διαλέξεων, από εξειδικευμένα στελέχη του Λιμενικού αλλά και ιδιωτών.