Ενώ μαίνονται οι σφοδρές αντιδράσεις δεκάδων πολιτών για την κατεδάφιση κτιρίων στην περιοχή του Λάκκου, που είχε σαν αποτέλεσμα να «ξεριζωθεί» ένα ακόμα σημαντικό τμήμα του ιστορικού ιστού της παλιάς πόλης, η δημοτική Αρχή επέλεξε να απαντήσει με γραπτή ανακοίνωση, στην οποία τονίζει ότι πρόκειται για έναν σχεδιασμό που είχε ξεκινήσει από το παρελθόν και συγκεκριμένα από το 2005, και δρομολογήθηκε με τη σφραγίδα του ΚΑΣ.
Παράλληλα υπογραμμίζει με νόημα ότι, επειδή η ρυμοτόμηση ήταν γνωστή από το παρελθόν, κάποιοι που σήμερα διαμαρτύρονται και συμμετείχαν σε δημόσιους φορείς θα μπορούσαν να έχουν παρέμβει για να εκφράσουν την άποψή τους. Στο ίδιο κείμενο η δημοτική Αρχή αποφεύγει επιμελώς να αναφερθεί στη μελέτη ανάπλασης της παλιάς πόλης, αλλά περιορίζεται να εκφράσει το ενδιαφέρον της εστιασμένα για συγκεκριμένα ιστορικά κτίρια της πόλης, όπως το «Κοθρή» και το «Μίνως» και τις προσπάθειές της να τα περισώσει.
Επίσης αναφέρεται στη μελέτη ανάπλασης της Αγίας Τριάδας και την παραγωγική συνεργασία της με τον Περιβαλλοντικό Σύλλογο της περιοχής, στην κατεύθυνση θεσμοθέτησης του οραματικού αυτού σχεδιασμού, αποφεύγοντας με προσοχή την οποιαδήποτε αναφορά στη μελέτη ανάπλασης της παλιάς πόλης, που είναι η μόνη οδός διάσωσης του ιστορικού ιστού του Ηρακλείου.
Επίσης αποφεύγει να απαντήσει σε κρίσιμα ερωτήματα που τίθενται από την κοινωνία για τις συνθήκες εγκατάλειψης σε όλο τον ιστορικό ιστό της παλιάς πόλης, που βαραίνει, καταστρέφεται και καταρρέει με συνέπεια να χάνεται η πλούσια ιστορική κληρονομιά του τόπου μας, όπως αυτή επιβιώνει μέχρι σήμερα μέσα από τα παλιά κτίσματα του κέντρου του Ηρακλείου. Με τον τρόπο αυτό το Ηράκλειο απαρνιέται το ιστορικό κτιριακό του απόθεμα, σε αντίθεση με όλες τις άλλες μεγάλες πόλεις της χώρας, που φρόντισαν να το αναδείξουν και να μετατρέψουν πρώην υποβαθμισμένες περιοχές σε πόλο έλξης μέσα από ολοκληρωμένα σχέδια ανάπλασης διαμορφώνοντας συνθήκες ανάπτυξης και τουριστικής προβολής.
Αναλυτικότερα στην ανακοίνωση της δημοτικής Αρχής τονίζονται τα εξής:
«Η εφαρμογή του σχεδίου πόλεως έγινε μετά από την ομόφωνη, θετική γνωμοδότηση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου (ΚΑΣ), την απόφαση της Υπουργού Πολιτισμού και με όρους που διασφαλίζουν την διατήρηση του ειδικού χαρακτήρα της περιοχής.
Κάτι που ούτως ή άλλως αποτελεί αδιαπραγμάτευτη επιδίωξη και της δημοτικής αρχής. Η ρυμοτόμηση που προκάλεσε τον εν λόγω προβληματισμό ήταν εκτός από απαραίτητη και γνωστή από καιρό. Το ίδιο και οι διαδικασίες που οδήγησαν στην υλοποίησή της: Οι αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου (9/2005 περί σύνταξης της πράξεως αναλογισμού), η κύρωση της σχετικής πράξης αναλογισμού με την με την υπ’ αρ. πρωτ. 11036/21-4-2010 Απόφαση Νομάρχη Ηρακλείου, η δημοσιότητα της αποφάσεως (252/2012) του Πρωτοδικείου για τις αποζημιώσεις των απαλλοτριωμένων κτιρίων κ.λ.π..
Κάποιοι από όσους διαμαρτύρονται σήμερα και είτε συμμετείχαν σε αρμόδιους φορείς, , είτε είχαν ιδιαίτερο ιστορικό ενδιαφέρον για την πόλη και συγκεκριμένα για την περιοχή του Λάκκου, θα μπορούσαν να είχαν παρέμβει κατά τα προηγούμενα έτη, διατυπώνοντας την άποψή τους.
Η παρούσα δημοτική αρχή έχει δώσει και δίνει καθημερινά αγώνα για να ανακτήσει, να περισώσει και να αξιοποιήσει ιστορικά κτίρια, όπως το μέγαρο Κοθρή , το πρώην ξενοδοχείο «Μίνως» κ.ά. Επίσης, από την πρώτη στιγμή έσκυψε πάνω από υποβαθμισμένες περιοχές, όπως ο Λάκκος και η Αγία Τριάδα, στηρίζοντας εμπράκτως την προσπάθεια να αποκτήσουν νέα ζωή και ιδιαίτερη πολιτιστική ταυτότητα.
Είτε με έργα (ασφαλτοστρώσεις, φυτεύσεις, εξωραϊστικές παρεμβάσεις, ολοκλήρωση επιτέλους της έγκρισης της μελέτης ανάπλασης της Αγίας Τριάδας – με την πολύτιμη συμβολή του τοπικού περιβαλλοντικού συλλόγου), είτε με την υποστήριξη σημαντικών εθελοντικών δράσεων και καλλιτεχνικών εκδηλώσεων.
Είναι, συνεπώς, τουλάχιστον άδικο να κατηγορείται για αδιαφορία σχετικά με τις ιστορικές συνοικίες του Ηρακλείου ή για εφήμερη λογική εξωραϊσμού. Σε κάθε περίπτωση, για όσους θεωρούν ότι μπορούν να συνεισφέρουν εποικοδομητικά με προτάσεις και σκέψεις στην διάσωση και στην ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς της πόλης, η πόρτα του Δήμου Ηρακλείου ήταν και θα είναι πάντα ανοιχτή».