Η απόφαση σήμερα του Πενταμελούς Εφετείου Κακουργημάτων Ανατολικής Κρήτης θα κλείσει δικαστικώς τον φάκελο της υπόθεσης απαγωγής του επιχειρηματία Μιχάλη Λεμπιδάκη τουλάχιστον σε σχέση με τους 12 εμπλεκόμενους που κάθισαν στο εδώλιο. Θα φανεί στην πορεία αν η δικαστική διερεύνηση που «τρέχει» για άλλους υπόπτους, θα οδηγήσει και πάλι στο ακροατήριο, ενώ δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι όσο υπάρχουν εκκρεμότητες στα εγκληματολογικά εργαστήρια, ποτέ δεν ξέρεις.
Η ετυμηγορία θα ανακοινωθεί λίγο μετά τις 10 το πρωί, οπότε και θα ανέβει η έδρα υπό τον πρόεδρο κ. Χαρίδημο Πρατικάκη. Στην αγόρευση της η εισαγγελέας κ. Γεωργία Δούρου, η οποία ήταν και στο πρωτοβάθμιο δικαστήριο και επομένως έχει άριστη γνώση της υπόθεσης, είχε εκφράσει την πεποίθησή της ότι ο αρχηγός και ενορχηστρωτής της απαγωγής Λεμπιδάκη είναι άτομο που έχει …θητεύσει στις απαγωγές.
Κινήθηκε κατά κύριο λόγο στη γραμμή της πρωτόδικης αγόρευσης με κάποιες διαφοροποιήσεις ως προς συγκεκριμένους κατηγορούμενους. Πρότεινε την αθώωση λόγω αμφιβολιών δύο κατηγορουμένων, του πρώην γαμπρού και αδερφού του 48χρονου Ρεθυμνιώτη, ο οποίος διέμενε στην Αθήνα και φέρεται ως ένα από τα άτομα που είχαν ηγετικό ρόλο. Για τέσσερις ακόμα κατηγορούμενους η εισαγγελική πρόταση ήταν λίγο πιο light ως προς συγκεκριμένες κατηγορίες που τούς είχαν αποδοθεί σε πρώτο βαθμό.
Επιπρόσθετα για τον 48χρονο η εισαγγελέας ανέφερε ότι δεν ήταν τελικά ο αρχηγός, όπως είχε θεωρήσει αρχικώς, αλλά από τα άτομα που είχαν αποφασιστικό και καθοριστικό ρόλο στην συγκρότηση της οργάνωσης. Τον πρώτο λόγο τον είχε “άτομο με εμπειρία στον συγκεκριμένο τομέα”.
Να σημειώσουμε ότι ο ίδιος ο Μιχ. Λεμπιδάκης κατά την ολοκλήρωση της κατάθεσής του στο δευτεροβάθμιο δικαστήριο ζήτησε από την έδρα να αντιμετωπίσει με επιείκεια ως προς τον καθορισμό των ποινών όσους ομολόγησαν και μετάνιωσαν.
Η απόφαση του πρωτοβάθμιου δικαστηρίου είχε εκδοθεί στις 14 Φεβρουαρίου του 2019 και ήταν καταδικαστική για όλους. Μάλιστα οι 10 από τους 12 οδηγήθηκαν πίσω στη φυλακή.
Πιο συγκεκριμένα:
1ος ο 46χρονος Ρεθυμνιώτης, ιδιοκτήτης της μάντρας με τα σκραπ (προσωρινά κρατούμενος-ομολογία): Κρίθηκε ένοχος για τις κατηγορίες της αρπαγής, της απόπειρας εκβίασης και της εγκληματικής οργάνωσης υπό τη μορφή της ένταξης. Του επιβλήθηκε ποινή κάθειρξης 20 ετών. Επέστρεψε στη φυλακή.
2ος ο 43χρονος τελευταίος φύλακας του Μιχάλη Λεμπιδάκη, ο αποκαλούμενος «Σκοπιανός» (προσωρινά κρατούμενος-ομολογία): Κρίθηκε ένοχος για τις κατηγορίες της αρπαγής, της άμεσης συνέργειας σε απόπειρα εκβίασης και της εγκληματικής οργάνωσης υπό τη μορφή της ένταξης. Καταδικάστηκε σε ποινή κάθειρξης 14 ετών και 2 μηνών. Επέστρεψε στη φυλακή.
3ος ο 47χρονος Ρεθυμνιώτης επιχειρηματίας (προσωρινά κρατούμενος): Κρίθηκε ένοχος για τις κατηγορίες της αρπαγής, της απόπειρας εκβίασης, της εγκληματικής οργάνωσης υπό τη μορφή της συγκρότησης, της κατοχής-οπλοφορίας πολεμικού τυφεκίου καθώς και για διακεκριμένη περίπτωση φθοράς. Καταδικάστηκε σε ποινή κάθειρξης 25 ετών και 4 μηνών. Επέστρεψε στη φυλακή.
4ος ο 25χρονος Σφακιανός, ο «Βενιαμίν» των κατηγορουμένων (προσωρινά κρατούμενος-αρνείται): Κρίθηκε ένοχος για τις κατηγορίες της αρπαγής, της απόπειρας εκβίασης, της εγκληματικής οργάνωσης υπό τη μορφή της συγκρότησης και της κατοχής-οπλοφορίας πολεμικού τυφεκίου. Καταδικάστηκε σε ποινή κάθειρξης 25 ετών. Επέστρεψε στη φυλακή.
5ος ο 49χρονος αγρότης από το Ρέθυμνο, ο αποκαλούμενος «παππούς» (προσωρινά κρατούμενος-ομολογία): Κρίθηκε ένοχος για τις κατηγορίες της αρπαγής, της απόπειρας εκβίασης, της εγκληματικής οργάνωσης υπό τη μορφή της συγκρότησης και της κατοχής-οπλοφορίας πολεμικού τυφεκίου. Καταδικάστηκε σε ποινή κάθειρξης 25 ετών. Επέστρεψε στη φυλακή.
6ος ο 63χρονος μεσίτης (προσωρινά κρατούμενος-ομολογία): Κρίθηκε ένοχος για τις κατηγορίες της αρπαγής, της απόπειρας εκβίασης και της εγκληματικής οργάνωσης υπό τη μορφή της ένταξης. Του επιβλήθηκε ποινή κάθειρξης 20 ετών, 2 μηνών και 20 ημερών. Επέστρεψε στη φυλακή.
7ος ο 48χρονος ακτιβιστής από το Ρέθυμνο, ο αποκαλούμενος «Ευγένιος» (προσωρινά κρατούμενος-ομολογία): Κρίθηκε ένοχος για αρπαγή, απόπειρα εκβίασης, εγκληματική οργάνωση υπό τη μορφή της διεύθυνσης και συγκρότησης και για κατοχή-οπλοφορία πολεμικού τυφεκίου. Καταδικάστηκε σε ποινή κάθειρξης 26 ετών. Σύμφωνα με την ετυμηγορία του δικαστηρίου είναι ένας εκ των δυο ηγετικών στελεχών της οργάνωσης από όσους κάθισαν στο εδώλιο. Επέστρεψε στη φυλακή.
8ος ο 42χρονος που φέρεται ως ο «φιλόσοφος», φύλακας του Μιχάλη Λεμπιδάκη (προσωρινά κρατούμενος-αρνείται): Κρίθηκε ένοχος για αρπαγή, άμεση συνέργεια στην απόπειρα εκβίασης και εγκληματική οργάνωση υπό τη μορφή της ένταξης. Καταδικάστηκε σε ποινή κάθειρξης 14 ετών και 2 μηνών. Επέστρεψε στη φυλακή.
9ος ο 41χρονος Ρεθυμνιώτης που διαμένει στην Αθήνα, πρώην γαμπρός του φερόμενου ηγετικού στελέχους (μη κρατούμενος-αρνείται): Κρίθηκε ένοχος για απλή συνέργεια στην αρπαγή, απλή συνέργεια στην απόπειρα εκβίασης και εγκληματική οργάνωση υπό τη μορφή της συγκρότησης.
Καταδικάστηκε σε συνολική ποινή κάθειρξης κατά συγχώνευση 11 ετών. Είναι ο ένας εκ των δύο καταδικασθέντων, για τον οποίο η έφεση είχε ανασταλτικό χαρακτήρα υπό όρους.
10ς ο 48χρονος Ρεθυμνιώτης που διαμένει στην Αθήνα και φέρεται ως ηγετικό στέλεχος (μη κρατούμενος-αρνείται): Κρίθηκε ένοχος για αρπαγή, απόπειρα εκβίασης, εγκληματική οργάνωση υπό τη μορφή της διεύθυνσης και συγκρότησης, κατοχή-οπλοφορία πολεμικού τυφεκίου και για διακεκριμένη περίπτωση φθοράς. Καταδικάστηκε σε συνολική ποινή κάθειρξης 26 ετών και 4 μηνών. Οδηγήθηκε στη φυλακή.
11ος ο 43χρονος Ρεθυμνιώτης που διαμένει στην Αθήνα, αδερφός του προηγούμενου (μη κρατούμενος-αρνείται): Κρίθηκε ένοχος για απλή συνέργεια στην αρπαγή, απλή συνέργεια στην απόπειρα εκβίασης, εγκληματική οργάνωση υπό τη μορφή της συγκρότησης. Καταδικάστηκε σε συνολική ποινή κάθειρξης κατά συγχώνευση 11 ετών και είναι ο έτερος κατηγορούμενος που πήρε ανασταλτικό στην έφεση υπό όρους.
12ος ο 51χρονος Ρεθυμνιώτης επιχειρηματίας (ξάδερφος του τρίτου κατηγορούμενου – μη κρατούμενος, αρνείται): Κρίθηκε ένοχος για αρπαγή, απόπειρα εκβίασης και εγκληματική οργάνωση υπό τη μορφή της συγκρότησης. Καταδικάστηκε σε συνολική ποινή κάθειρξης 21 ετών και οδηγήθηκε στη φυλακή.