Ομηρία Μιχάλη Λεμπιδάκη

Κάποιες σημειώσεις που φέρεται να εντοπίστηκαν στη μάντρα του Ρεθύμνου που αποτέλεσε και το τελευταίο κρησφύγετο για τον Μιχάλη Λεμπιδάκη, τον τελευταίο σταθμό του πολύμηνου μαρτυρίου του,  έχουν επικεντρώσει στην φάση αυτή το ενδιαφέρον των δικαστικών Αρχών που επιχειρούν να τις αποκωδικοποιήσουν και να τις συσχετίσουν με συγκεκριμένα πρόσωπα.

Χθες, η ανακρίτρια που χειρίζεται την υπόθεση κάλεσε στο γραφείο της για συμπληρωματικές απολογίες τόσο τον 44χρονο ιδιοκτήτη της μάντρας όσο και τον 61χρονο μεσίτη. Για τον 44χρονο είναι η τρίτη φορά που περνάει την πόρτα του ανακριτικού γραφείου, για τον 61χρονο είναι η δεύτερη. Η κλήτευσή τους κρίθηκε σκόπιμη προκειμένου να τους υποβληθούν διευκρινιστικές ερωτήσεις για ζητήματα που έχουν ανακύψει τόσο μέσα από τις απολογίες που ήδη έχουν δοθεί όσο και από κάποια άλλα στοιχεία, όπως για παράδειγμα οι επίμαχες σημειώσεις.

Όσοι γνωρίζουν πρόσωπα και καταστάσεις υπογραμμίζουν, ότι τόσο ο εισαγγελέας όσο και η ανακρίτρια που έχουν αναλάβει την διερεύνηση της πολύκροτης υπόθεσης είναι τρομακτικά εξονυχιστικοί και οργανωτικοί. Κανένα στοιχείο, καμία πληροφορία, καμία αναφορά όσο «θολή» και αν είναι, δεν έχει αφεθεί στην τύχη της. Καταπιάνονται από την παραμικρή λεπτομέρεια για να συνθέσουν κομμάτια του παζλ, να ισχυροποιήσουν τα στοιχεία σε βάρος των ήδη κατηγορουμένων αλλά και να προχωρήσουν την έρευνα ένα βήμα ακόμα πιο μπροστά σε σχέση με άλλους υπόπτους.

Εκτιμάται ότι στα τέλη Αυγούστου θα διαβιβαστούν στα χέρια της ανακρίτριας όλα τα εργαστηριακά ευρήματα που αναμένονται από τα εγκληματολογικά εργαστήρια για την υπόθεση, η οποία από τον Σεπτέμβριο θα αρχίσει να μετρά αντίστροφα για το ακροατήριο. Μία δίκη όμως από την οποία κομβικά πρόσωπα θα απουσιάζουν δεδομένου ότι υπάρχουν ασύλληπτα άτομα.

Η τελευταία ελπίδα των δικαστικών Αρχών σε σχέση με την εμπλοκή κάποιων υπόπτων εστιάζεται στα εργαστηριακά αποτέλεσμα που θα έρθουν. Για ορισμένους υπόπτους υπάρχει απόλυτη βεβαιότητα συμμετοχής, όμως χωρίς στοιχεία, δεν υπάρχει καμία τύχη στο ακροατήριο.

Και οι αρμόδιες Αρχές δεν θα διακινδυνεύσουν το κύρος τους για να μπουν σε μία διαδικασία-φιάσκου μόνο και μόνο για τις εντυπώσεις. Θεωρείται εξαιρετικά δύσκολο έως αδύνατο να υπάρξουν συνταρακτικές εξελίξεις από τους ήδη προφυλακισμένους. Κάποιοι ισχυρίζονται ότι δεν ξέρουν καθώς ενεπλάκησαν στην απαγωγή τους τελευταίους μήνες. Άλλοι προτάσσουν τον φόβο και ορισμένοι επιλέγουν σταθερά την απόλυτη σιωπή.

Όπως έχει γράψει η «Π» ο 44χρονος ιδιοκτήτης της μάντρας είναι ο μοναδικός για τον οποίο  ο Μιχάλης Λεμπιδάκης αποδέχθηκε το αίτημά του να συναντηθούν υπό συνθήκες άκρας μυστικότητας στο Αστυνομικό Μέγαρο Ηρακλείου.

Ο 44χρονος επανάλαβε ότι υποχρεώθηκε να δεχθεί τον επιχειρηματία στον χώρο του εκβιαζόμενος και αρνήθηκε να κατονομάσει τους εκβιαστές του.   «Σε προσωπικό επίπεδο μού είχατε φερθεί ανθρώπινα» φέρεται να απάντησε ο επιχειρηματίας σε εκείνη την συνάντηση.  Ο 44χρονος στην πρώτη του απολογία, τον περασμένο Οκτώβριο, είχε υποστηρίξει μεταξύ άλλων: «Υπάρχει κοινός κρίκος με την πρώτη ομάδα και υπήρχε μία επαφή.

Αυτή η επαφή μού ζήτησε με εκβιαστικό και πιεστικό τρόπο να συμμετέχω, φοβάμαι όμως να πω όνομα. Φοβάμαι πολύ, γιατί αν πάω φυλακή, οι δικοί μου είναι έξω χωρίς εμένα, δεν είμαι έτοιμος, δεν μπορώ να το σκεφτώ. Είμαι 22 χρόνια τώρα με αυτόν τον φόβο, θέλω να το βγάλω από πάνω μου αλλά δεν είναι η κατάλληλη στιγμή  να μιλήσω γι’  αυτό» είχε πει.

Ενώπιον της αρμόδιας ανακρίτριας βρέθηκε χθες και ο 61χρονος μεσίτης. Ισχυρίζεται ότι τον Λεμπιδάκη δεν τον είδε πότε κατά την ομηρεία του και ότι ο ίδιος έκανε τον αγγελιαφόρο και εκτελούσε εντολές. Από τον Δεκαπενταύγουστο και μετά ανέλαβε να αποστέλει μηνύματα και ταχυδρομικούς φακέλους στο περιβάλλον Λεμπιδάκη, σύμφωνα με τις οδηγίες που του έδινε άλλος συγκατηγορούμενός του, ο 46χρονος Ρεθυμνιώτης, φίλος του επί 20ετίας και με κοινή δράση κατά των πλειστηριασμών.

Ισχυρίζεται ότι ενεπλάκη στην υπόθεση από συναισθηματική φόρτιση καθώς ο 46χρονος, ο αποκαλούμενος «Ευγένιος» ήταν εκείνος που του ζήτησε να τον βοηθήσει.