Σε τεντωμένο σχοινί εξακολουθεί να βρίσκεται η δημόσια υγεία στην Κρήτη με θύματα τους πολίτες.
Ο κόσμος δυσκολεύεται αφάνταστα να κλείσει ραντεβού με γιατρό, να κάνει εξετάσεις, να προγραμματίσει το χειρουργείο του και ετοιμάζεται ξανά να βγει στο δρόμο για να διεκδικήσει καλύτερες συνθήκες περίθαλψης.
Η κατάσταση χειροτερεύει αντί να βελτιώνεται και πολλοί υγειονομικοί φοβούνται ότι είναι πλέον μη αναστρέψιμη, αν δεν ληφθούν μέτρα εδώ και τώρα.
Όπως είπε στην «Π» η κ. Γρηγορία Μπέτση, γραμματέας της Ενωσης Νοσοκομειακών Γιατρών Ηρακλείου, σήμερα περιμένουν να χειρουργηθούν πάνω απο 9.000 Κρητικοί.
Αύριο Τετάρτη 15 Νοεμβρίου οι Σητειακοί ετοιμάζονται να κάνουν κατάληψη στην ΔΥΠΕ Κρήτης διαμαρτυρόμενοι για την εγκατάλειψη του νοσοκομείου τους.
Όχι μόνο δεν γίνονται προσλήψεις νέων γιατρών αλλά η αποψίλωση συνεχίζεται με προγραμματισμένες αποχωρήσεις, παραιτήσεις και συνταξιοδοτήσεις έμπειρων υγειονομικών, ενώ συνεχίζεται και η απαράδεκτη πρακτική των “εντέλλεσθε”.
Ίδια είναι η εικόνα και στα νοσοκομεία Ιεράπετρας και Αγίου Νικολάου, αλλά και στο Ρέθυμνο όπου ο πρόεδρος της Ένωσης Γιατρών ΕΣΥ Γιάννης Σαριδάκης αναφέρει: «Έχουμε φτάσει αυτήν τη στιγμή στο σημείο να έχουμε από ελάχιστους έως καθόλου ειδικευόμενους και αγροτικούς γιατρούς, με αποτέλεσμα να δημιουργούνται σοβαρότατα προβλήματα λειτουργίας στο τμήμα επειγόντων περιστατικών που επίσης έχει λιγοστούς ειδικούς. Τρέχουν και δεν φτάνουν, σε τέτοιο σημείο που δεν μπορούν να ανταποκριθούν ούτε στις βασικές ανάγκες των πολιτών.
Στο Βενιζέλειο ξεμπλόκαρε για ένα τρίμηνο το πρόβλημα με τα χειρουργεία με την συνδρομή ιδιωτών αναισθησιολόγων, ωστόσο κανείς δεν γνωρίζει τι θα γίνει στην συνέχεια στο νοσοκομείο που ελλείψει προσωπικού δεν μπορεί να ανταποκριθεί στο ρόλο του.
Κλιμάκιο του Οργανισμού Διασφάλισης Ποιότητας στην Υγεία ετοιμάζεται να επισκεφθεί το ΠΑΓΝΗ και ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων Δημήτρης Βρύσαλης διερωτάται για ποια ποιότητα μπορούμε να μιλάμε όταν στο προσωπικό φθάνουν τις 20.000 μέρες τα οφειλόμενα ρεπό και οι άδειες.
- Όταν υπάρχουν 600 κενές μόνιμες οργανικές θέσεις όλων των ειδικοτήτων εκ των οποίων οι 300 αφορούν στη νοσηλευτική υπηρεσία.
- Όταν μόνο τον τελευταίο χρόνο αποχώρησαν από το νοσοκομείο πάνω από 100 εργαζόμενοι
- Την ώρα που οι ασθενείς στις λίστες αναμονής για χειρουργείο ξεπερνάνε τις 4.000.
- Την στιγμή που η Ψυχιατρική Κλινική ξεχειλίζει συστηματικά από ράντζα ενώ η Παιδοψυχιατρική οδεύει στο κλείσιμο.
Οι εργαζόμενοι στην υγεία, φορείς και σωματεία οργανώνουν ένα ακόμη παγκρήτιο συλλαλητήριο στις 30 Νοεμβρίου στο Ηράκλειο ενώ δρομολογείται και η δημιουργία ενός Παγκρήτιου Συντονιστικού Οργάνου για την Υγεία.
Κάλεσμα σε παγκρήτιο συντονισμό δράσεων για τη δημόσια υγεία
Η “Ομάδα για την Άλλη Υγεία” Ηρακλείου σε ανακοίνωση που εξέδωσε αναφέρει:
«Καλούμε σε κοινή συνάντηση φορείς εργαζομένων στην υγεία από όλη την Κρήτη, οργανώσεις και τοπικά κινήματα, το Σάββατο 18 Νοεμβρίου στις 12μ. στον κοινωνικό χώρο των Ιδρυμάτων Καλοκαιρινού Μονής Αγκαράθου 9 & Κοσμά Ζώτου 2.
Έχει εκφραστεί η αγωνία όλων μας για το ντόμινο κατάρρευσης των νοσοκομείων της Κρήτης, αρχής γενομένης από τα περιφερειακά, η κρίσιμη κατάσταση του Βενιζέλειου Νοσοκομείου και η τεράστια επιβάρυνση του ΠΑΓΝΗ.
Το γεγονός ότι ζούμε σε νησί με δυσκολία στη διασύνδεση και συγκοινωνία είναι ένα μειονέκτημα που μπορεί να γίνει προτέρημα. Η σχετική απομόνωση και η σφιχτή αλληλοεξάρτηση των νοσοκομείων μπορεί να οδηγήσει πιο εύκολα σε συσπείρωση για την περίσωσή τους.
Κεντρικός στόχος αυτής της συνάντησης είναι η συσπείρωση των δυνάμεων στο νησί και η δημιουργία ενός παγκρήτιου συντονιστικού για την υγεία».