Αντίστροφη μέτρηση για την ανάπλαση της πλατείας

Με ποσοστό έκπτωσης 30,34% η κοινοπραξία «Ένωση LYDAKIS ESTATE IKE- ΜΑΡΜΙ Α.Ε. -ΑΦΟΙ ΦΑΣΟΥΛΑΚΗ ΚΑΙ ΣΙΑ» αναδείχτηκε ανάδοχος του διαγωνισμού του μεγάλου έργου της ανάπλασης της πλατείας Ελευθερίας που μετά από 10ετίες ολόκληρες αναμένεται να πάρει σάρκα και οστά.

Στη διαγωνιστική διαδικασία συμμετείχαν επίσης η «Κ/Ξ ΡΟΜΒΟΣ ΑΕ-Ε ΑΝΔΡΙΑΝΟΠΟΥΛΟΥ& ΣΙΑ ΕΕ» με ποσοστό 22,30% ακολουθεί η «ΕΝΩΣΗ ΠΡΟΤΥΠΟ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΙΚΗ ΚΑΙ ΕΜΠΟΡΙΚΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ δ.τ. ΠΡΟΤΥΠΟ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΙΚΗ ΑΕ – ΜΚΜ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΙΚΗ ΕΠΕ” με ποσοστό 17,17%  και η ΤΕΧΝΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΤΕΧΝΙΚΗ ΕΜΠΟΡΙΚΗ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΜΕ Δ. Τ. ΤΕΧΝΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΑΤΕΒΕ» με ποσοστό  15,54%.

Όπως είναι γνωστό, το σημαντικό έργο της ανάπλασης της πλατείας Ελευθερίας χρηματοδοτείται με το ποσό των 4,5 εκατομμυρίων ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης, πράγμα το οποίο σημαίνει ότι τίθενται σφιχτές προθεσμίες για την εκτέλεση του, ώστε να απορροφηθούν τα κονδύλια που έχουν δεσμευτεί.

Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι το έργο παίρνει πλέον τον δρόμο των τελικών εγκρίσεων και όπως όλα δείχνουν μέσα στο καλοκαίρι αναμένεται να ανοίξει στην «καρδιά» της πόλης ένα μεγάλο εργοτάξιο αφού ο στόχος που έχει τεθεί από τη Λότζια είναι το έργο να συμβασιοποιηθεί μέχρι τον Ιούνιο.

Όπως είναι γνωστό, η ανάπλαση της πλατείας Ελευθερίας είναι ένα έργο που επιτέλους προχωρά μετά από αναβολές δεκαετιών, με σκοπό να επιδιορθωθούν οι βαριές φθορές που έχει υποστεί ένας από τους μεγαλύτερους κοινόχρηστους χώρους της πόλης, που εμφανίζει σοβαρά λειτουργικά προβλήματα.

Η έγκριση της μελέτης του έργου της ανάπλασης αποδείχτηκε κυριολεκτικά γόρδιος δεσμός για τον Δήμο Ηρακλείου που επί σειρά ετών σύρθηκε σε ένα  μακροχρόνιο ενδοϋπηρεσιακό «πινγκ- πονγκ» μέχρι να δοθεί το πράσινο φως  για τη δημοπράτηση του έργου.

Ωστόσο όπως ήταν αναμενόμενο, η καθυστέρηση και οι αναβολές  αυτές είχαν σαν αποτέλεσμα ο δημόσιος χώρος της πλατείας να έχει απαξιωθεί από τα δεκάδες προβλήματα που αντιμετωπίζει.

Η μελέτη στο κεντρικό τμήμα της πλατείας, το “BELVEDERE”, προβλέπει τη διατήρηση των σημερινών υψομετρικών σταθμών και χαράξεων, τη διατήρηση των υφιστάμενων δέντρων, τη διατήρηση και συντήρηση μέρους των υφιστάμενων καθιστικών από σκυρόδεμα, ώστε να είναι ασφαλή για τους χρήστες. Η πρόσβαση στην πλατεία θα γίνεται είτε μέσω σκαλοπατιών είτε μέσω των υφιστάμενων αλλά και νέων ραμπών πρόσβασης προδιαγραφών για ΑμεΑ δυτικά της πλατείας.

Προβλέπεται η διατήρηση των υφιστάμενων φωτιστικών ιστών και η συντήρηση ή αντικατάσταση των φωτιστικών υφιστάμενων σωμάτων τους. Ειδικότερα θα γίνει προσπάθεια συντήρησής τους, ώστε να αποφευχθεί το όποιο πρόβλημα στατικότητας και θα τοποθετηθούν νέα φωτιστικά σώματα ώστε να επιτευχθεί η μέγιστη επιθυμητή απόδοση φωτισμού της πλατείας.

Προβλέπεται η καθαίρεση των υφιστάμενων σχαρών δένδρων (ευκάλυπτοι) που σηκώνονται από τις ρίζες τους και η δημιουργία νέων υπερυψωμένων, ελλειψοειδών και κυκλικών παρτεριών, χαμηλής ανθοφόρου βλάστησης τα οποία δίνουν χρώμα στο ασπρόμαυρο φόντο της πλατείας.

Ακόμα προβλέπεται η αντικατάσταση των πλακών στο κεντρικό τμήμα “BELVEDERE” λόγω των μεγάλων φθορών που έχουν προκύψει τόσο με το χρόνο όσο και με τις χρήσεις της πλατείας. Ακόμα προβλέπεται η διαμόρφωση ενός μεγάλου χώρου πρασίνου (320τ.μ.)  περιμετρικά από την προτομή του Ν. Καζαντζάκη και τους υφιστάμενους φοίνικες στο νότιο τμήμα της πλατείας (πλατεία Ιατρικού).

Ακόμα η μελέτη προβλέπει την ανάπλαση της διαδρομής από την πλατεία προς το πάρκο Γεωργιάδη και τη σύνδεσή τους.

Δημιουργείται μια λωρίδα πρασίνου που περιλαμβάνει τα μεγάλα υφιστάμενα δέντρα σε συνδυασμό με χαμηλή φύτευση που αρχίζει από το πάρκο Γεωργιάδη ως την πλατεία Ελευθερίας κατά μήκος της διαδρομής των πεζών. Ακόμα προβλέπει την ανάπλαση της περιοχής γύρω από την πλατεία από τη λ. Δικαιοσύνης έως το Αρχαιολογικό Μουσείο η οποία αποτελεί συνέχεια της μελέτης ανάπλασης Δικαιοσύνης – Καλοκαιρνού. Γι’ αυτό και ακολουθείται το ίδιο μοτίβο στη διαμόρφωση των πεζοδρομίων.