πυρκαγιά

Η αντιπυρική περίοδος στην Κρήτη ξεκίνησε (από τις 10 Απριλίου), οι συσκέψεις των αρμοδίων αναμένεται να διαδέχονται η μία την άλλη, αλλά τα προβλήματα και οι ελλείψεις στο Πυροσβεστικό Σώμα του νησιού παραμένουν οι ίδιες, αν όχι και περισσότερες.

Μεταξύ αυτών των προβλημάτων που εκτιμάται ότι θα δυσκολέψουν το έργο των πυροσβεστών είναι από τη μία η έλλειψη κονδυλίων στα οχήματα και από την άλλη το αναπάντητο μέχρι στιγμής ερώτημα για την ημερομηνία  άφιξης των ελικοπτέρων σε Ηράκλειο και Χανιά.

Πέρυσι οι εναέριες δυνάμεις ήρθαν το καλοκαίρι, φέτος όμως, όπως τονίζουν πυροσβέστες, «η χρονιά αναμένεται εξαιρετικά δύσκολη, λόγω της ξηρασίας που υπάρχει και αποτελεί έναν από τους μεγαλύτερους συμμάχους στην εκδήλωση πυρκαγιάς».

Μάλιστα, όπως λένε στελέχη της πυροσβεστικής, «ήδη έχουν ξεκινήσει να σημειώνονται αρκετές πυρκαγιές, οι οποίες όμως δεν παίρνουν έκταση, καθώς τις προλαβαίνουν οι δυνάμεις που σπεύδουν στα σημεία εκδήλωσης».

Η σύσκεψη

Σύσκεψη εργασίας για την αντιμετώπιση κινδύνων λόγω των δασικών πυρκαγιών πραγματοποιήθηκε χθες στο Ηράκλειο με πρωτοβουλία της Διεύθυνσης Πολιτικής Προστασίας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης.

Συζητήθηκαν κρίσιμα ζητήματα σχετικά με την προετοιμασία, τον σχεδιασμό, τους μηχανισμούς, τα μέτρα και τις δράσεις πολιτικής προστασίας για την αντιμετώπιση των δασικών πυρκαγιών. Παρουσιάστηκε η ετοιμότητα των αρμόδιων φορέων σε επίπεδο επιχειρησιακού σχεδιασμού ανά νομό, θέματα πρόληψης, ευαισθητοποίησης του κοινού, καθαρισμού της παρεδαφιαίας βλάστησης και συντήρησης των δασικών δρόμων. Ειδική αναφορά έγινε στο  θέμα της επάρκειας νερού στον αντιπυρικό σχεδιασμό, με αφορμή τη φετινή ανομβρία και συζητήθηκε η δυνατότητα άμεσης πρόσβασης των πυροσβεστικών δυνάμεων στις υδροληψίες.

Τονίστηκε η υψηλή επικινδυνότητα στα ευαίσθητα δασικά οικοσυστήματα, τα οποία δέχονται μεγάλη επισκεψιμότητα και χρήζουν ιδιαίτερης μέριμνας για την πυροπροστασία. Τέτοιες περιοχές αποτελούν χαρακτηριστικά ο Εθνικός Δρυμός Σαμαριάς, τα φοινικοδάση Πρέβελη και Βάι καθώς και η Νήσος Χρυσή. Η επιχειρησιακή ετοιμότητα της πυρόσβεσης στα οικοσυστήματα αυτά συνίσταται στις συντονισμένες ενέργειες από όλους τους φορείς που συνεπικουρούν το έργο της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, για τη διαχείριση των περιστατικών σε αποτελεσματικό χρόνο και στους τέσσερις νομούς του νησιού.

Στη συνάντηση αναδείχθηκε η ετοιμότητα των αρμόδιων με το θέμα υπηρεσιών και η σπουδαιότητα αποτελεσματικής συνεργασίας των επιχειρησιακά εμπλεκομένων φορέων πολιτικής προστασίας για δράσεις που θα συμβάλλουν τόσο στην πρόληψη όσο και στην καταστολή των δασικών πυρκαγιών. Επίσης τονίσθηκε η σκοπιμότητα της συμμετοχής των τοπικών φορέων και του κοινού, ιδιαίτερα σε δύσκολες περιόδους όπως τη φετινή, που η ξηρασία και η λειψυδρία μεγεθύνουν τον κίνδυνο πυρκαγιάς και αποφασίστηκε τόσο οι Υπηρεσίες της Αποκεντρωμένης Διοίκησης όσο και οι Πυροσβεστικές Υπηρεσίες να προχωρήσουν σε συντονισμένες ενέργειες ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης πολιτών και φορέων τοπικής αυτοδιοίκησης.