ΑΝΤΙΠΛΗΜΜΥΡΙΚΗ ΘΩΡΑΚΙΣΗ Επαναχάραξη στον δήμο Μαλεβιζίου και όψιμη αναζήτηση λύσεων στον Καρτερό

Δύο χρόνια μετά τη σφοδρή κακοκαιρία που έπληξε την Αλικαρνασσό, τον Καρτερό και όλο το ανατολικό τμήμα του δήμου Ηρακλείου, όλες οι εμπλεκόμενες υπηρεσίες θα καθίσουν  στο ίδιο τραπέζι για να δρομολογήσουν τις λύσεις που δεν δόθηκαν όλο το προηγούμενο διάστημα, με αποτέλεσμα μετά την πρώτη σφοδρή νεροποντή του φθινοπώρου, να καταγράφεται ένας νέος κύκλος πλημμυροπαθών.

Στο πλαίσιο αυτό στη σύσκεψη έχουν κληθεί να συμμετέχουν στελέχη της Περιφέρειας, του Δήμου, της Πολιτικής Προστασίας, της ΔΕΥΑΗ, για να χαράξουν από κοινού τον χάρτη των οδικών έργων που δεν έγιναν μέχρι σήμερα, με αποτέλεσμα οι ίδιες περιοχές να βρίσκονται για άλλη μια φορά στο μάτι του κυκλώνα.

Ανασυγκροτείται το σχέδιο αντιπλημμυρικής θωράκισης στο Μαλεβίζι

Την ίδια στιγμή, το μεγάλο κεφάλαιο της αντιπλημμυρικής προστασίας ανοίγει διάπλατα για το ν δήμο Μαλεβιζίου που βρίσκεται στη δύνη μιας απίστευτης καταστροφής την οποία καλείται να διαχειριστεί θωρακίζοντας την πολιτική προστασία του τόπου του.

Ο όλεθρος που άφησε πίσω της η σφοδρή καταιγίδα ανέδειξε με τον πιο χαρακτηριστικό τρόπο όλα τα ευάλωτα σημεία της και τις παθογένειες της τουριστικής προμετωπίδας του Δήμου Μαλεβιζίου, που χτίστηκε χωρίς πλαίσιο και κανόνες και σήμερα δυστυχώς βρίσκει μπροστά της τις ελλείψεις και τα λάθη δεκαετιών.

Την ίδια στιγμή η συχνή επανάληψη των ακραίων καιρικών φαινομένων δεν αφήνει κανένα περιθώριο αναβολών, αφού εμφανίζονται με όλο και μεγαλύτερη συχνότητα και τείνουν να αποτελέσουν αναπόσπαστο κομμάτι της πραγματικότητάς μας. Αυτά τα δεδομένα, όπως τονίζει ο δήμαρχος κ. Μενέλαος Μποκέας, αν μη τι άλλο δείχνουν ότι δεν πρέπει να χαθεί ούτε λεπτό. Πρέπει να δούμε τα νέα δεδομένα της κλιματικής αλλαγής και στη βάση αυτή να γίνει μια επαναχάραξη της αντιπλημμυρικής θωράκισης του Δήμου.

Ο ίδιος εξηγεί ότι το ανάποδο τσουνάμι που έπληξε την περιοχή, αν κάτι έδειξε είναι ότι τα συμβατικά αντιπλημμυρικά μέσα δεν επαρκούν για να αποτρέψουν τραγωδίες όπως αυτή του Σαββάτου. Είναι φανερό ότι χρειάζονται συνοδά έργα και επανεκτίμηση όλων των ώριμων μελετών και αυτών που είναι σε ανάθεση και αφορούν στην κατασκευή πλακοσκεπών αγωγών και φρεατίων.

Στο πλαίσιο αυτό έχει ήδη ανατεθεί στους μελετητές των αντιπλημμυρικών έργων της Αγίας Πελαγίας, της Λυγαριάς, του Γαζίου και του Παλιόκαστρου, να επανεκτιμήσουν τις δυνάμεις τους και να προτείνουν λύσεις για το πως μπορούν να ενισχυθούν. Παράλληλα αυτό που έχει αρχίσει να διαφαίνεται είναι ότι αποτελεί ανάγκη να κατασκευαστούν μικρά φράγματα ανάσχεσης, τα οποία θα ανακόπτουν την πλημμυρική ροή ώστε να αναχαιτίζεται εγκαίρως.

Σύμφωνα με τον δήμαρχο κ. Μενέλαο Μποκέα, το κρίσιμο ζήτημα της θωράκισης του Δήμου σε επίπεδο πολιτικής προστασίας δεν κρίνεται μόνο από τα αντιπλημμυρικά έργα του αλλά και από τη διάνοιξη δρόμων διαφυγής που θα διασφαλίζουν την έξοδο των κατοίκων σε περίπτωση εκδήλωσης ενός ακραίου φαινομένου. Στη βάση αυτή δρομολογείται η διάνοιξη του δρόμου της Λυγαριάς που θεωρείται κομβική για να ανακουφίσει τη ροή της κίνησης των οχημάτων.

Παράλληλα ο δήμαρχος έχει ήδη θέσει στο πλαίσιο διεκδίκησης του Δήμου Μαλεβιζίου τη χρηματοδότηση της μελέτης του έργου της αντιπλημμυρικής προστασίας Γαζίου και Παλαιοκάστρου, ύψους 5 εκατ. ευρώ, που όπως είπε έχει ωριμότητα για να προκηρυχθεί αίτημα για το οποίο κατά την πρόσφατη κάθοδό τους στην Κρήτη οι εκπρόσωποι της κυβέρνησης επιφυλάχθηκαν να απαντήσουν.

Κομβικό ζήτημα, όπως εξηγεί ο δήμαρχος είναι επίσης το μείζον θέμα της εκπόνησης ειδικού πολεοδομικού σχεδίου -για το οποίο υπάρχει πολιτική δέσμευση από την κυβέρνηση αφού μέσα από αυτό θα καταστεί εφικτή η οριοθέτηση των ρεμάτων και των χρήσεων γης και θα αποτελέσει ένα σπουδαίο εργαλείο για την πολιτική προστασία του τόπου.