Ενώ μαίνεται η αντιπαράθεση στην αυτοδιοίκηση για τις βαρύτατες ευθύνες σε σχέση με την έγκαιρη λήψη μέτρων αντιπλημμυρικής προστασίας και σήμανσης του οδικού δικτύου που έπνιξε στη λάσπη του τέσσερις ανθρώπους, ο Δήμος Φαιστού αποφάσισε εκ των υστέρων να κινήσει τις διαδικασίες για τον κυκλοφοριακό αποκλεισμό της περιοχής.
Ειδικότερα χθες ο δήμαρχος κ. Γ. Αρμουτάκης έδωσε εντολή να κλείσουν τα τρία επικίνδυνα περάσματα του Γερποτάμου και συγκεκριμένα στα Τρία Αστέρια, στο Περγιανό και στο πέρασμα Αγίας Τριάδας.
Το κλείσιμο των οδεύσεων έγινε με ογκώδη μπλόκα ενόψει και της νέας κακοκαιρίας που βρίσκεται προ των πυλών και με σκοπό να αποφευχθούν τα χειρότερα. Μετά το κλείσιμο των τριών αυτών οδεύσεων η διάβαση θα γίνεται από την τυμπακιανή γέφυρα, από την πετροκεφαλιανή γέφυρα και από την πομπιανή γέφυρα.
Η πλευρά του Δήμου Φαιστού, δια του δημάρχου, εξακολουθεί να αποποιείται κάθε ευθύνη επικαλούμενη το νομικό πλαίσιο και σχετικές δικαστικές αποφάσεις που τεκμηριώνουν την ευθύνη της Περιφέρειας σε ό,τι αφορά την αντιπλημμυρική προστασία και τη διαχείριση των ρεμάτων, ενώ επιμένει να υποβαθμίζει το ζήτημα της σηματοδότησης, προβάλλοντας τον ισχυρισμό ότι δεν είναι απαραίτητο ή ότι ακόμα και αν υπήρχε είναι αμφίβολο το αν θα απέτρεπε τα χειρότερα.
Ο δήμαρχος τονίζει μάλιστα ότι κίνησε τη διαδικασία για την κατασκευή γέφυρας γνωρίζοντας ότι δεν αποτελεί τομέα ευθύνης του Δήμου αλλά της Περιφέρειας στις υπηρεσίες τις οποίας εξακολουθούν να υπάρχουν εκκρεμότητες σε ό,τι αφορά την εξέλιξη του συγκεκριμένου έργου.
Ουσιαστικά όμως επιμένει με τρόπο κατηγορηματικό ότι δεν έχει καμία νομική ευθύνη ακόμα και για τη σήμανση της περιοχής που είναι το λιγότερο που θα μπορούσε να έχει γίνει…
Η Περιφέρεια Κρήτης χρηματοδότησε τη μελέτη για τον Γεροπόταμο
Το χρονικό της μελέτης για την κατασκευή της γέφυρας, που αν είχε φτιαχτεί εγκαίρως ενδεχομένως δεν θα πνίγονταν στη λάσπη τέσσερις άνθρωποι που βρήκαν φρικτό θάνατο στα πλημμυρικά νερά του Γεροποτάμου, περιγράφει με σχετική ανακοίνωσή της η Περιφέρεια Κρήτης.
Όπως χαρακτηριστικά τονίζει, «στις 7 Απριλίου 2017 με απόφαση του περιφερειάρχη Κρήτης, η Περιφέρεια Κρήτης χρηματοδότησε τον Δήμο Φαιστού με το ποσό των 260.000 ευρώ για την κατασκευή κιβωτοειδούς οχετού στον αναδασμό Μοιρών, προκειμένου να αντικατασταθεί η υφιστάμενη «ιρλανδική γέφυρα», η οποία εξυπηρετεί κυρίως τα παρακείμενα αγροτεμάχια. Με άλλη απόφαση στις 13 Μαρτίου 2018, η Περιφέρεια Κρήτης χρηματοδότησε τον Δήμο Φαιστού με το ποσό των 400.000 ευρώ για την ανακατασκευή του ίδιου καθώς και παρακείμενου δρόμου.
Και για τα δύο έργα φορέας υλοποίησης είναι ο Δήμος Φαιστού με προϊστάμενη Αρχή το Δημοτικό Συμβούλιο και Διευθύνουσα Υπηρεσία τη Διεύθυνση Πολεοδομίας και Τεχνικών Υπηρεσιών του Δήμου. Στις 22 Ιουνίου 2018 ο Δήμος Φαιστού υπέβαλε στις υπηρεσίες της Περιφέρειας Κρήτης τη μελέτη κατασκευής του πρώτου έργου. Επειδή η μελέτη ήταν ανυπόγραφη τόσο από τις Υπηρεσίες του Δήμου όσο και τον μελετητή επιστράφηκε στον Δήμο Φαιστού για υπογραφή.
Στις 27 Ιουλίου 2018 υποβλήθηκε εκ νέου υπογεγραμμένη η παραπάνω μελέτη κι αφού αξιολογήθηκε από τις υπηρεσίες της Περιφέρειας, ζητήθηκαν συμπληρωματικά στοιχεία (13 Αυγούστου 2018). Η μελέτη υποβλήθηκε εκ νέου από τον Δήμο Φαιστού και στις 7 Δεκεμβρίου 2018 μετά τον επιβαλλόμενο λεπτομερή έλεγχο λόγω της σοβαρότητας του έργου, θεωρήθηκε και στάλθηκε στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Κρήτης.
Στις 14 Φεβρουαρίου 2019 η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Κρήτης, με έγγραφο της που κοινοποιήθηκε στην Περιφέρεια Κρήτης, ζήτησε από τον Δήμο Φαιστού την αναδιαμόρφωση της μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων. Τέλος, να σημειωθεί πως η Περιφέρεια Κρήτης αναγνωρίζοντας τις οικονομικές δυσκολίες των Δήμων και παρά τις μεγάλες ανάγκες σε πόρους που προκύπτουν από τις αρμοδιότητές της, επέλεξε να επιχορηγήσει τον Δήμο Φαιστού – μόνο για αυτό το έργο – με το ποσό των 660.000 ευρώ».
Μαρία Κοζυράκη: “Απόλυτη ανάγκη τα θέματα της πολιτικής προστασίας να προτεραιοποιηθούν ως τομέας ευθύνης και να ιεραρχηθούν τα βήματα για τη δημόσια ασφάλεια”
Το τραγικό δυστύχημα της απώλειας τεσσάρων ανθρώπων, που έχασαν τη ζωή τους στη λάσπη, αναδεικνύει αφενός ότι το ζήτημα της πολιτικής προστασίας είναι πρώτης γραμμής και αφετέρου ότι θα πρέπει να υπάρξει ένας σωστός συντονισμός και συνεννόηση ανάμεσα στις εμπλεκόμενες υπηρεσίες.
Αυτό τονίζει μεταξύ άλλων η συντονίστρια της Αποκεντρωμένης Διοίκησης κ. Μαρία Κοζυράκη. Η ίδια θεωρεί ότι είναι κρίσιμο ζητούμενο η προτεραιοποίηση και η ιεράρχηση των έργων που θα πρέπει να γίνουν, καθώς τα όσα δραματικά εξελίχθηκαν δείχνουν ακριβώς ότι η διευθέτηση των ρεμάτων και η πολιτική προστασία είναι θέματα άμεσης προτεραιότητας.
Είναι φανερό ότι θα πρέπει να υπάρχει μια ανοικτή γραμμή συνεννόησης ανάμεσα στις εμπλεκόμενες υπηρεσίες, και ειδικά σε καταστάσεις έντονων καιρικών φαινομένων όλος ο μηχανισμός θα πρέπει να κινητοποιείται ώστε να προστατεύονται ανθρώπινες ζωές και η δημόσια ασφάλεια.
Η ίδια υπογραμμίζει με νόημα ότι η συζήτηση μπορεί να έχει επικεντρωθεί στα κονδύλια που διατέθηκαν, στην ουσία όμως υπάρχουν και μια σειρά από άυλες δράσεις που αν είχαν προηγηθεί σήμερα θα μιλούσαμε με άλλους όρους…