Μέσα σε μία νύχτα χάνουν την επαγγελματική τους στέγη αλλά και το σπίτι τους. Αυτή είναι η μία όψη του νομίσματος για τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς. Η άλλη είναι ότι το τελευταίο διάστημα παρατηρείται πως οι στρατηγικοί κακοπληρωτές προσπαθούν να καλύψουν τις υποχρεώσεις τους.
Οι παραγωγικοί φορείς του Ηρακλείου συναντήθηκαν τις προηγούμενες ημέρες, με πρωτοβουλία του Εμπορικού Συλλόγου Ηρακλείου, προκειμένου να καταθέσουν συγκεκριμένες προτάσεις για να βελτιωθεί το καθεστώς των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών που «αγγίζει» και την τοπική αγορά.
Επί ποδός η ΟΕΒΕΝΗ
Τη συμμετοχή της στις κινητοποιήσεις που εξήγγειλε η ΓΣΕΒΕΕ με κεντρική πανεθνική ημέρα δράσης την Τετάρτη 16 Μαΐου αποφάσισε η Ομοσπονδία Επαγγελματιών-Βιοτεχνών και Εμπόρων Ν. Ηρακλείου στην Ετήσια Γενική Συνέλευση της που έγινε την περασμένη βδομάδα στην αίθουσα Καστελλάκη του Επιμελητηρίου Ηρακλείου.
Όπως αναφέρει, προέβη σε αυτή την απόφαση, «αφού έλαβε υπόψη της τις τοποθετήσεις των αντιπροσώπων, την κατάσταση που έχουν περιέλθει οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις στην Ελλάδα, τη συρρίκνωση της πραγματικής οικονομίας και την περιθωριοποίηση εκατοντάδων χιλιάδων μικρομεσαίων, ελεύθερων επαγγελματιών, εμπόρων, βιοτεχνών, αυτοαπασχολούμενων».
Κατάρτιση προτάσεων
«Οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί προχωρούν και βλέπουμε τα προβλήματα καθημερινά στο Ηράκλειο και όλη την Κρήτη. Υπάρχουν περιπτώσεις ατόμων που μέσα σε μία νύχτα, μέσα από έναν ηλεκτρονικό υπολογιστή, έχασαν το σπίτι τους και την στέγη της επιχείρησής τους», περιγράφει στην «Π» ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Ηρακλείου, κ. Μανώλης Κουμαντάκης.Όπως λέει, είναι πολλοί οι επιχειρηματίες που προσπαθούν να επιβιώσουν στις σημερινές συνθήκες της αγοράς και δεν μπορούν να μείνουν «ζωντανοί» αν χάσουν τα ακίνητά τους. Έτσι, δεν πρόκειται να καταφέρουν να αποπληρώσουν τα χρέη τους, ενώ, παράλληλα, χάνονται και θέσεις εργασίας.
Ο κ. Κουμαντάκης αναφέρει πως οι παραγωγικοί φορείς δεν μπορεί να προχωρούν σε γενικεύσεις και να πουν «όχι» στους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς αλλά είναι ανάγκη να ληφθούν υπόψη συγκεκριμένοι παράγοντες προκειμένου το μέτρο να λειτουργήσει ορθολογικά. Εδώ και βδομάδες, συντάσσεται ένα κείμενο προτάσεων το οποίο, αφού ελεγχθεί για τη νομική του βάση, θα σταλεί στην κυβέρνηση.
Τι πρέπει να προστατευτεί
Ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Ηρακλείου κ. Μανώλης Αλιφιεράκης επισημαίνει ότι σε περιπτώσεις επαγγελματιών που αδυνατούν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους εξαιτίας των αποτελεσμάτων που έχουν προκύψει από την οικονομική κρίση που μαστίζει τα τελευταία χρόνια τη χώρα μας, θα πρέπει να υπάρξει ιδιαίτερη μνεία και διαφορετική αντιμετώπιση, προκειμένου να προστατευτούν η πρώτη κατοικία και η επαγγελματική στέγη.Τονίζει, όμως, ότι οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί αποτελούν μία λύση προκειμένου να τακτοποιηθούν οφειλές σε τρίτους επαγγελματίες που μένουν «όμηροι» λόγω των χρημάτων που δεν έχουν λάβει από τους συνεργάτες τους, ενώ πρέπει να ληφθεί υπόψη και ο παράγοντας των μη καταβεβλημένων μισθών στους εργαζόμενους.
«Δε θεωρούμε ότι πρέπει να μπουν όλα στο ίδιο τσουβάλι», σχολιάζει.
Όπως λέει, υπάρχουν και στρατηγικοί κακοπληρωτές και ήδη παρατηρείται μία κινητικότητα, προκειμένου να πληρώσουν τις υποχρεώσεις τους.