Λογότυπο Δήμου Ηρακλείου

Έντονος προβληματισμός επικρατεί στους εργαζόμενους του Δήμου Ηρακλείου σε σχέση με το επίμαχο θέμα της αξιολόγησης των δημοτικών υπαλλήλων στο πλαίσιο του  Ν.4369/2016. Χθες επιχειρήθηκε να πραγματοποιηθεί γενική συνέλευση των εργαζομένων χωρίς όμως να εξασφαλιστεί η απαιτούμενη απαρτία.

Έτσι τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου συνεδρίασαν και συζήτησαν τις τελευταίες εξελίξεις του κρίσιμου αυτού θέματος και όπως συμφώνησαν θα πρέπει να εντατικοποιηθεί η προσπάθεια προκειμένου να ενημερωθούν όλοι οι εργαζόμενοι για όλο το πλαίσιο του νέου νόμου και τις εξελίξεις που δρομολογεί.

Όπως τονίζει με δηλώσεις του στην «Π» ο πρόεδρος του συλλόγου εργαζομένων του Δήμου κ. Θ. Συντυχάκης, η θέση που υιοθετεί ο σύλλογος ταυτίζεται με αυτή του σωματείου της ΠΟΕ ΟΤΑ. Η γενικότερη πολιτική εκτίμηση που υπάρχει είναι ότι η προτεινόμενη «αξιολόγηση» σε καμία περίπτωση δεν αφορά στην επαγγελματική και επιστημονική στήριξη των εργαζομένων με στόχο την παροχή ποιοτικών υπηρεσιών στον πολίτη, ιδιαίτερα στις εποχές των μνημονίων και της οικονομικής εξαθλίωσης, αλλά ούτε και στην υπεράσπιση του δημόσιου και κοινωνικού χαρακτήρα των υπηρεσιών της τοπικής αυτοδιοίκησης.

Ειδικότερα με  τον Ν. 4369/2016 η αξιολόγηση συνδέεται ευθέως με τον μισθό, την κινητικότητα και την συρρίκνωση-κατάργηση υπηρεσιών και οργανικών θέσεων, ενώ δεν αποκλείεται η σύνδεσή της με απολύσεις στην περίπτωση αρνητικής αξιολόγησης. Σε συνδυασμό μάλιστα με την εγκύκλιο του Υπουργείου Διοικητικής Ανασυγκρότησης που αφορά στην «αξιολόγηση και εξορθολογισμό των κλάδων δημοσίου τομέα», οι εργαζόμενοι εκτιμούν ότι μεθοδεύεται η συγχώνευση κλάδων στην κατεύθυνση της μη εξειδίκευσης εργασιών, στη λογική του «όλοι κάνουν τα πάντα» και συγχωνεύσεις-καταργήσεις δομών και υπηρεσιών.

Πάγια θέση της Ομοσπονδίας είναι πως δεν πρέπει η αξιολόγηση να συνδέεται σε καμία περίπτωση με μισθολόγιο και απολύσεις και να είναι τιμωρητικού χαρακτήρα, αλλά να έχει ως στόχο την βελτίωση και την καλύτερη οργάνωση των Δημοτικών Υπηρεσιών, καθώς και την ενδεχόμενη στελέχωσή τους. Συγκεκριμένα αίτημα της Ομοσπονδίας είναι η δημιουργία ξεχωριστού συστήματος αξιολόγησης που θα ξεκινά από τη δημιουργία Σύγχρονων Οργανισμών Εσωτερικής Υπηρεσίας (Ο.Ε.Υ.), με αναγνώριση των πραγματικών αναγκών σε ανθρώπινο δυναμικό, περιγράμματα θέσης, καθηκοντολόγιο κ.λπ. και επιλογή της υπαλληλικής ιεραρχίας (προϊστάμενοι) με αξιοκρατικά και αντικειμενικά κριτήρια.