Ο Δήμαρχος Ηρακλείου Βασίλης Λαμπρινός και ο Δήμαρχος Αρχανών Αστερουσίων Μανόλης Κοκοσάλης

«Εκεί που μας χρώσταγαν θα μας πουν και να πληρώσουμε από πάνω» σχολιάζουν σκωπτικά οι Δήμαρχοι της Κρήτης μετά την έκδοση ΚΥΑ (Κοινή Υπουργικής Απόφασης) που βάζει πλαφόν στη χρηματοδότηση της αυτοδιοίκησης από το νέο πρόγραμμα «Τρίτσης» και ζητούν την άμεση σύγκληση τηλεδιάσκεψης με τη συμμετοχή της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Εσωτερικών, για να αποκατασταθεί η απαράδεκτη αδικία σε βάρος της μεγάλης πλειονότητατων Δήμων

. Τι σημαίνει αυτό; Ότι το ύψος της χρηματοδότησης που θα εισπράξουν από το νέο πρόγραμμα συναρτάται με τα χρήματα που απέσπασαν από το προηγούμενο πρόγραμμα «Φιλόδημος». Με δεδομένο το γεγονός ότι η Κρήτη είναι η Περιφέρεια που απέσπασε τα περισσότερα χρήματα από το «Φιλόδημο» και συγκεκριμένα το ποσό των 157 εκατομμυρίων «καίγεται» στο πρόγραμμα Τρίτσης, αφού υπάρχουν Δήμοι που έχουν καλύψει το πλαφόν ή το προσεγγίζουν οριακά.

Έτσι τινάσσεται στον αέρα ο προγραμματισμός εκατοντάδων έργων που είχαν δρομολογηθεί να χρηματοδοτηθούν από το «Τρίτσης» και όπως τονίζουν οι Δήμαρχοι η Κρήτη τιμωρείται επειδή δούλεψε για να διαχειριστεί το αναπτυξιακό της έλλειμμα την ίδια ώρα που ευνοούνται απροκάλυπτα οι δύο μεγαλύτεροι Δήμοι της χώρας.

«Υπάρχει σοβαρό πρόβλημα στο Δήμο Ηρακλείου», τονίζει ο Δήμαρχος Ηρακλείου Β.Λαμπρινός σημειώνοντας ότι «ως προϋπόθεση για τη  χρηματοδότηση του νέου προγράμματος της αυτοδιοίκησης «Α. Τρίτσης», καθορίζεται το πόσα κονδύλια απέσπασε από το προηγούμενο πρόγραμμα «Φιλόδημος».

Με δεδομένο λοιπόν το γεγονός ότι η ΔΕΥΑΗ από το προηγούμενο πρόγραμμα έλαβε 15 εκατομμύρια ευρώ  για να προχωρήσει το εμβληματικό έργο της αντικατάστασης των δικτύων ύδρευσης και άλλα 7 για να εκτελέσει μια σειρά αντιπλημμυρικών έργων, έχουμε ήδη φτάσει στα 22 εκατομμύρια. Με βάση το πλαφόν λοιπόν που τίθεται ο Δήμος μπορεί διεκδικήσει μέχρι 25 εκατομμύρια, και επειδή έχει εισπράξει ήδη από το προηγούμενο χρηματοδοτικό πρόγραμμα 22 εκατομμύρια, στο εξής μπορεί να ζητήσει μόνο 3 εκ. ευρώ»!

Τα έργα που κινδυνεύουν να χάσουν τη χρηματοδότηση

Όπως εξηγεί ο κ. Λαμπρινός, «εμείς έχουμε ετοιμάσει έργα προϋπολογισμού 42 εκατομμυρίων ευρώ, τα οποία έχουν  εγκριθεί από το Δημοτικό Συμβούλιο, για να ενταχθούν στο πρόγραμμα Τρίτσης, ανάμεσα στα οποία είναι το πάρκο Ερυθραίας, ο βρεφονηπιακός σταθμός «Μητέρα», τσιμεντοστρώσεις αγροτικών δρόμων, γωνιές ανακύκλωσης (για να διαμορφώσουμε πράσινα σημεία), αποκαταστάσεις σχολικών κτηρίων το κτήριο της πρώην Παιδαγωγικής Ακαδημίας…

Έχουμε δηλαδή ώριμα έργα που βρίσκονται στον αέρα ελλείψει χρηματοδότησης. Όταν βάλαμε το ελλιπές προσωπικό μας να δουλεύει και να σχεδιάζει δε μας είπαν ότι θα μπει πλαφόν στη χρηματοδότηση.  Είναι μια αδικία που πρέπει να αποκατασταθεί και ειδικά για το Δήμο Ηρακλείου που είναι νησιωτικός πράγμα το οποίο σημαίνει ότι το καλοκαίρι αυξάνεται ο πληθυσμός λόγω του τουρισμού και άρα οι υποδομές μας θα πρέπει να είναι πιο διευρυμένες και να καλύπτουν τις ανάγκες που υπάρχουν.

Η Κρήτη τιμωρείται επειδή διεκδίκησε και δούλεψε…

Ο Δήμαρχος Αρχανών Αστερουσίων κ. Μανόλης Κοκοσάλης ανήκει στην κατηγορία των αυτοδιοικητικών όπου όπως σχολιάζει περιπαιχτικά, εάν ισχύσει η περίφημη ΚΥΑ, όχι απλώς δεν θα μπορεί να χρηματοδοτηθεί από το πρόγραμμα «Τρίτσης», αλλά θα πρέπει να επιστρέψει κιόλας χρήματα, αφού από το «Φιλόδημο» απέσπασε 14 εκατ. ευρώ και με βάση το πλαφόν  από τον «Τρίτση» δικαιούται 12 εκ.

Ο ίδιος με δηλώσεις του στην «Π» εξηγεί ότι «δυστυχώς αυτό που προκύπτει από την ΚΥΑ που εκδόθηκε, είναι ότι τιμωρούνται αυτοί που δουλεύουν και αυτοί που τρέχουν να ωριμάσουν έργα και εν προκειμένω η Κρήτη. Για να μπορέσει και ο κόσμος να αντιληφθεί τι ακριβώς συνέβη, θα πρέπει να γίνει κατανοητό ότι το προηγούμενο πρόγραμμα χρηματοδότησης της αυτοδιοίκησης ο «Φιλόδημος», ήταν ανταγωνιστικό, και στη βάση αυτή, όλοι οι Δήμοι της Κρήτης έτρεξαν με όλες τους τις δυνάμεις προκειμένου να ωριμάσουν μελέτες και έργα και να μπορέσουν να αποσπάσουν τα αναγκαία κονδύλια για να το υλοποιήσουν.

Την προσπάθεια αυτή συνέχισαν και τώρα οι Δήμοι της Κρήτης, μόλις ανακοινώθηκε το νέο πρόγραμμα «Τρίτσης». Έτσι μόλις κλήθηκαν από το υπουργείο άρχισαν να «τρέχουν» μελέτες και προτάσεις και να τις καταθέτουν αλλά στην πορεία διαπίστωσαν ότι τους δημιουργήθηκαν προσδοκίες χωρίς αντίκρισμα.

Και εδώ εγείρεται ένα μείζον θέμα για όλους τους Δήμους που εύλογα διερωτώνται γιατί κλήθηκαν από το υπουργείο να καταθέσουν έργα και μελέτες αφού τέθηκαν εκτός χρηματοδότησης.  Ουσιαστικά τους δημιουργήθηκαν προσδοκίες χωρίς αντίκρισμα.

Έτσι όπως είναι δομημένο το πρόγραμμα «Τρίτσης», ουσιαστικά επιδοτείται η πρωτεύουσα και η συμπρωτεύουσα σε αντίθεση με την ενδοχώρα και μάλιστα την ίδια στιγμή που οι μεγαλύτερες πόλεις της χώρας δεν αντιμετωπίζουν προβλήματα με την αγροτική οδοποιία  ή με τη ύδρευση και την αποχέτευση.

Το παράθυρο που αφήνει το υπουργείο για το ενδεχόμενο να χρηματοδοτηθούν με υπογραφή του αρμόδιου υπουργού εκ των υστέρων κάποια έργα που θεωρούνται εμβληματικά, εγείρει σοβαρότατα ερωτηματικά σε σχέση με το ποια θα είναι τα κριτήρια αυτά, και ποιος θα τα προσδιορίζει και με ποια διαδικασία θα κριθούν. Επίσης σοβαρά ερωτήματα υπάρχουν σε σχέση με τα έργα που είναι ήδη δημοπρατημένα και είχαν σχεδιαστεί να ενταχθούν στο πρόγραμμα “Τρίτσης”».