σεισμοπληκτοι αρκαλοχωρι

Έντονος  προβληματισμός και αγανάκτηση στο Αρκαλοχώρι  μετά τις επίσημες υπουργικές ανακοινώσεις για το ύψος της επιχορήγησης των επιχειρήσεων, που όχι μόνο είναι χαμηλότερο από αυτό της σεισμόπληκτης Σάμου, αλλά όπως εκτιμάται ο μεγαλύτερος αριθμός των δικαιούχων θα εισπράξει τα χαμηλότερα ποσοστά των αποζημιώσεων.  Χαρακτηριστική ήταν η ανάρτηση του αντιπεριφερειάρχη κ. Ν.Συριγωνάκη χθες, ο οποίος έκανε αντιπαραβολή του ύψους της αποζημίωσης που δίδεται στη Σάμο και της αντίστοιχης που ανακοινώθηκε στο Αρκαλοχώρι διατυπώνοντας ένα μεγάλο «γιατί» να αντιμετωπίζονται με δύο μέτρα και σταθμά, άνθρωποι που βρίσκονται αντιμέτωποι με τα ίδια προβλήματα.

Ειδικότερα όπως αναφέρει, ο σεισμός στο Αρκαλοχώρι «αν και σχεδόν ισοπέδωσε την ευρύτερη περιοχή, αντιμετωπίζεται πολύ διαφορετικά από αυτόν του 2020, στη Σάμο.Για τις ζημιές στη Σάμο προβλέφθηκε επιχορήγηση ίση με 70% του συνόλου της ζημιάς, ενώ η αντίστοιχη επιχορήγηση για τους σεισμούς της 24ης και (κυρίως της) 27ης Σεπτεμβρίου του 2021 στην Π.Ε. Ηρακλείου ξεκινάει από 30% και πιάνει “ταβάνι” στο 70% του συνόλο της εκτιμηθείσας ζημιάς.

Ο αντιπεριφερειάρχης απευθυνόμενος … σε κάθε αρμόδιο απευθύνει ένα μεγάλο “γιατί” απέναντι στα ερωτήματα για τη διαφορετική αντιμετώπιση δυο τόπων που μπορεί τα ρίχτερ να κατέταξαν τις σεισμικές δονήσεις σε άλλες κατηγορίες ισχύος, αλλά τόσο στη Σάμο όσο και στην ευρύτερη περιοχή του Αρκαλοχωρίου είχαν τα ίδια καταστροφικά αποτελέσματα.

Ο πρόεδρος του Συλλόγου  Σεισμόπληκτων “Ελπίδα”  κ. Κώστας Γκαντάτσιος
Ο επικεφαλής του Συλλόγου “Ελπίδα” κ. Κώστας Γκαντάτσιος

Αντίστοιχα ο πρόεδρος του Συλλόγου Σεισμόπληκτων Μινώα «Ελπίδα», κ. Κώστας Γκαντάτσιος με δηλώσεις του στην «Π»  τονίζει ότι, σε πρώτο επίπεδο το πρόγραμμα είναι καλοδεχούμενο με την έννοια ότι έρχεται να ενισχύσει τις επιχειρήσεις που έχουν την απόλυτη ανάγκη του κράτους για να καταφέρουν να ανακάμψουν. Ωστόσο, αυτό που είναι προφανές είναι ότι ανοίγουν σημαντικά ζητήματα αφενός επειδή το πρόγραμμα αφορά μόνο το Αρκαλοχώρι και θα πρέπει να διευρυνθεί σε όλα τα διοικητικά όρια του Δήμου.

Επίσης το ύψος της αποζημίωσης έχει σοβαρές διαφορές από τα ποσά που διατίθενται στους σεισμόπληκτους της Σάμου. Ασφαλώς είναι θετικό και από την πλευρά μας χαιρετίζουμε την ενίσχυση των σεισμόπληκτων της Σάμου που είναι χρέος της Πολιτείας να σταθεί στο πλευρό τους, όμως το ζητούμενο είναι γιατί θα πρέπει να δημιουργούνται δύο μέτρα και σταθμά στη διαχείριση κοινών προβλημάτων για να αδικείται το Αρκαλοχώρι. Το πρόβλημα δεν είναι μόνο ότι οι αποζημιώσεις που δίδονται στο Αρκαλοχώρι είναι χαμηλότερες, αλλά ότι το μεγαλύτερο μέρος των επιχειρήσεων που έχουν σοβαρές ζημιές θα εισπράξει τη χαμηλότερη επιδότηση του 30%.

Αντίθετα το 70% που είναι το «ταβάνι» της επιδότησης θα το εισπράξουν μόνο οι επιχειρήσεις που έχουν υποστεί πολύ χαμηλές ζημιές. Αυτό είναι μια αδικία που συντελείται σε βάρος της περιοχής μας και θα πρέπει να υπάρξει αποκατάσταση. Μάλιστα όπως τονίζει ο Σύλλογος, άμεσα θα καταγράψει τις ανάγκες που υπάρχουν το ύψος των αποζημιώσεων που θα πάρουν οι επιχειρήσεις και κατά πόσο αυτά ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα.