Μέσα σε έντονο κλίμα αντιδράσεων προετοιμάζεται μεθαύριο στο ξενοδοχείο Lyttos Beach Hotel στη Χερσόνησο, η όγδοη ετήσια συνδιάσκεψη της Ελληνογερμανικής Συνέλευσης.
Το πρόγραμμα του συνεδρίου περιλαμβάνει πολλά και σημαντικά θέματα, ανάμεσα στα οποία το προσφυγικό, η αγορά εργασίας, οι εναλλακτικές μορφές τουρισμού, καθώς και το σπουδαίο για την Κρήτη πρόβλημα διαχείρισης των απορριμμάτων. Μέχρι στιγμής ωστόσο, την ατζέντα των συζητήσεων μονοπωλούν οι αντιδράσεις, οι οποίες προέρχονται από πολλές κατευθύνσεις. Δεν έχουν περάσει μάλιστα πάνω από είκοσι ημέρες, απ’ όταν το κύμα των αντιδράσεων εκφραζόταν μέσα στην αίθουσα του Περιφερειακού Συμβουλίου, όταν πλήθος συγκεντρωμένων πολιτών είχε αναρτήσει συνθήματα εναντίον της διεξαγωγής της συνέλευσης.
Το συγκεντρωμένο πλήθος είχε διεκδικήσει ξανά τις γερμανικές αποζημιώσεις, είχε καταθέσει ψήφισμα από το 3ο Πανελλήνιο Συνέδριο για τα Ολοκαυτώματα, σύμφωνα με το οποίο ζητούνταν η ματαίωση της συνόδου. Είχαν μάλιστα τονίσει πως πολίτες της δημοκρατικής Γερμανίας στηρίζουν τις συγκεκριμένες διεκδικήσεις, ενώ αντιδρούν στις σκληρές πολιτικές που χαράσει για την Ελλάδα η Γερμανία.
Τότε, ο περιφερειάρχης Σταύρος Αρναουτάκης είχε προσπαθήσει να λειτουργήσει πυροσβεστικά, υποστηρίζοντας πως η Περιφέρεια έχει αναδείξει κατ’ επανάληψη τα συγκεκριμένα ζητήματα, ωστόσο η διεξαγωγή της συνέλευσης στη Χερσόνησο αποτελεί μια ευκαιρία για να τεθούν ξανά και να συζητηθούν σε ένα πλαίσιο γόνιμου και ειρηνικού διαλόγου.
Παρόλ’ αυτά, οι αντιδράσεις για τη συνέλευση φουντώνουν, ενώ την αντίθεση του σε αυτή εκφράζει ανοιχτά με γραπτή ανακοίνωσή του και ο βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Ηρακλείου Γιάννης Μιχελογιαννάκης.
«Η Ελληνογερμανική Συνέλευση, το Ελληνογερμανικό Ταμείο για το Μέλλον, το Ελληνογερμανικό Ίδρυμα Νεολαίας, αποτελούν θεσμούς που προσβάλλουν την ιστορία μας» τονίζει μεταξύ άλλων ο βουλευτής που προσθέτει:
«Επιδιώκουν εκχώρηση δημόσιας περιουσίας, έλεγχο της ελληνικής οικονομίας και παρέμβαση στην εκπαίδευση, με σκοπό την εκμετάλλευση του εργατικού δυναμικού και των Ελλήνων επιστημόνων».
Αναφορικά με τη συνέλευση, ο βουλευτής τονίζει ότι «δεν υπάρχει όμοιος θεσμός πουθενά στον κόσμο και κανένα κράτος δεν έχει υφυπουργό για ελληνικά θέματα. Ο στόχος είναι να αποδυναμωθούν οι διεκδικήσεις για τις αποζημιώσεις, και γι’ αυτό κανένας φορέας δεν πρέπει να συμμετέχει στην Ελληνογερμανική Συνέλευση».
Εκτός από τον βουλευτή, που έλκει την καταγωγή του από τη Βιάννο, και ο Δήμος Βιάννου έχει ανακοινώσει ότι κανένας από τον μαρτυρικό Δήμο δεν πρόκειται να συμμετάσχει στις εργασίες της συνέλευσης. Ο Δήμος απευθύνει μάλιστα κάλεσμα προς όλους να συμμετέχουν στις κινητοποιήσεις όλων των αντιστασιακών ομάδων έξω από τον χώρο του ξενοδοχείου.
Και ο Δήμος Μινώα Πεδιάδος όμως, θέτει ως αδιαπραγμάτευτο όρο τη διεκδικήση των γερμανικών αποζημιώσεων, ενώ σε ψήφισμά του τονίζεται ότι θα πρέπει να τεθεί ευθέως από την αυτοδιοίκηση το ζήτημα των γερμανικών αποζημιώσεων.
Υπενθυμίζεται ότι την Πέμπτη αναμένεται να συμμετέχουν στις εργασίες της συνέλευσης μεταξύ άλλων ο δήμαρχος Χερσονήσου Γιάννης Μαστοράκης, ο περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης, ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Γιάννης Πατούλης, εκπρόσωποι της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας και εκπρόσωποι της Γερμανικής Ένωσης Περιφερειών.
Το πρόγραμμα της Παρασκευής περιλαμβάνει συζητήσεις εργασίας και ανταλλαγή εμπειριών από το έργο της Ελληνογερμανικής Συνέλευσης. Από τις 3.00 το μεσημέρι και έπειτα θα γίνει παρουσίαση βέλτιστων πρακτικών από το έργο της Ελληνογερμανικής Συνέλευσης. Θα γίνει παράλληλα «φόρουμ συνεργασιών» με στόχο την εμβάθυνση υφιστάμενων και δρομολόγηση νέων συνεργασιών. Επίσης έχει προγραμματιστεί ανοικτή συζήτηση στρογγυλής τραπέζης με θέμα: “Εναλλακτικός Τουρισμός και Τουρισμός Υγείας”.