Αντιδράσεις για τα φωτοβολταϊκά στα Αστερούσια της... UNESCO
της μεγάλης κατολίσθησης που έγινε η αιτία για να κλείσει 6,5 μήνες ο κεντρικός οδικός άξονας.

«Φωτιές» έχει ανάψει η απόφαση της Επιτροπής Περιβάλλοντος της Περιφέρειας Κρήτης, που παρά την αρνητική γνωμοδότηση των Δήμων, αλλά και της αρμόδιας υπηρεσίας της Περιφέρειας,  γνωμοδοτεί θετικά στη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων για την εγκατάσταση Σταθμών Παραγωγής Ηλεκτρικής Ενέργειας της εταιρείας «ΑΚΤΙΝΑ ΚΡΗΤΗΣ ΑΕ» στα Αστερούσια. Η πράσινη επένδυση δρομολογείται σε μια περιοχή μοναδικού φυσικού και πολιτιστικού πλούτου και τοπίου που από το 2020 έχει ενταχθεί στο Παγκόσμιο Δίκτυο Αποθεμάτων Βιόσφαιρας της UNESCO.

Μάλιστα ο επενδυτικός αυτός σχεδιασμός έρχεται σε μια χρονική συγκυρία που βρίσκεται σε εξέλιξη μια συγκροτημένη προσπάθεια των Δήμων Αρχανών- Αστερουσίων, Μινώα Πεδιάδος, Γόρτυνας και Φαιστού και φορέων της περιοχής, για τον αναπτυξιακό σχεδιασμό της αξιοποίησης του τόπου βασισμένο στις εναλλακτικές μορφές οικονομίας. Η  προσπάθεια αυτή της αυτοδιοίκησης και των φορέων  τορπιλίζεται από τη δρομολογούμενη επένδυση που όπως τονίζεται θα αλώσει το φυσικό περιβάλλον και θα προκαλέσει ισοπεδωτικές  καταστροφές.

Ο Δήμαρχος Αρχανών- Αστερουσίων Μανόλης Κοκοσάλης με δηλώσεις του στην «Π» τονίζει ότι υπάρχει ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου που τάσσεται ξεκάθαρα κατά της επένδυσης και τη θέση αυτή την εξέφρασε στη συνεδρίαση της Επιτροπής Περιβάλλοντος της Περιφέρειας. «Δεν είμαστε κατά των ΑΠΕ»  τονίζει, «αρκεί να ακολουθείται μια σωστή χωροταξία. Δεν μπορούν να γεμίσουν τζάμια και ανεμογεννήτριες τα Αστερούσια, σε μια περιοχή με σπουδαία  βιοποικιλότητα, πανίδα και ορνιθοπανίδα  που είναι τόσο ευάλωτη και απειλείται συνεχώς από εσκεμμένες και μη εσκεμμένες ανθρώπινες δραστηριότητες». Ο ίδιος προσθέτει ότι δεν θα φέρει ανάπτυξη αυτή η επένδυση και ότι οι βιομηχανικές μορφές παραγωγής ενέργειας θα ανοίξουν τον ασκό του Αιόλου.

Έντονη είναι η αντίδραση της Λαϊκής Συσπείρωσης της Περιφέρειας Κρήτης που καταγγέλλει ως βαθιά αντιλαϊκή και αντιπεριβαλλοντική τη θετική γνωμοδότηση που έδωσε η πλειοψηφία της Επιτροπής Χωροταξίας – Περιβάλλοντος της Περιφέρειας Κρήτης (παράταξη περιφερειάρχη – ΠΑΣΟΚ-ΣΥΡΙΖΑ  και μείζονος αντιπολίτευσης – ΝΔ),   για ένα ακόμα ένα έγκλημα των επιχειρηματικών ομίλων της Ενέργειας, αυτή τη φορά στα Αστερούσια. Όλα αυτά χωρίς να ληφθούν υπόψη οι έντονες αντιδράσεις φορέων και συλλογικών οργάνων, όπως η ομόφωνη απόφαση του δήμου Αρχανών – Αστερουσίων ούτε και η εμπεριστατωμένη αρνητική γνωμοδότηση της αρμόδιας Υπηρεσίας της Περιφέρειας.

Όπως εξηγεί σε σχετική ανακοίνωση της η παράταξη, «η  εγκατάσταση ανεμογεννητριών και φωτοβολταϊκών και των συνοδών τους έργων σχεδιάζεται σε επτά θέσεις συνολικής έκτασης 1.889.000 τμ., στις βόρειες υπώρειες της ανατολικής πλευράς των Αστερουσίων, σε περιοχές των Δήμων Μινώα Πεδιάδος και Αρχανών – Αστερουσίων. Μάλιστα, η ελάχιστη απόσταση μίας από τις θέσεις («Χουλί Μετόχι») της εγκατάστασης Υβριδικού από τις περιοχές του Δικτύου NATURA 2000, είναι περίπου 300 μ.!

Επιβεβαιώθηκε, και με την απόφαση αυτή της Επιτροπής Περιβάλλοντος,  η υποκρισία της πλειοψηφίας του περιφερειακού συμβουλίου που παρουσίαζε την Ειδική Περιβαλλοντική Μελέτη  των περιοχών του Δικτύου NATURA  Κεντρικής και Ανατολικής Κρήτης Natura 2000 τάχα ως φιλοπεριβαλλοντική, ενώ στην πραγματικότητα -όπως η Λαϊκή Συσπείρωση υπογράμμιζε-  και οι περιοχές «Natura» «θυσιάζονται»  στην καπιταλιστική κερδοφορία.

Στην ανακοίνωση τονίζεται ότι ο μόνος που καταψήφισε ήταν ο επικεφαλής της  Λαϊκής Συσπείρωσης Κρήτης, Αλέκος Μαρινάκης, που ανέδειξε ότι η  συγκεκριμένη επένδυση θα πλήξει ανεπανόρθωτα τις περιοχές των Αστερουσίων, αλλοιώνοντας την ιστορική, αρχαιολογική, οικολογική φυσιογνωμία τους, διώχνοντας αγρότες, κτηνοτρόφους, μελισσοκόμους, αλλάζοντας τις χρήσεις γης και προξενώντας συνολικά ανεπανόρθωτη ζημιά.

Ο επικεφαλής της  Λαϊκής Συσπείρωσης τόνισε,  επίσης, ότι κριτήριο και αυτής της επένδυσης δεν είναι η κάλυψη των λαϊκών αναγκών για φτηνό ρεύμα,  όπως ισχυρίζονται τα μονοπώλια και αναπαράγουν οι εκπρόσωποι της αντιλαϊκής πολιτικής σε κεντρικό και τοπικό επίπεδο. Άλλωστε,  ο λαός μας ξέρει από πρώτο χέρι ότι ακριβώς αυτή η πολιτική με την απελευθέρωση της Ενέργειας, με την «πράσινη μετάβαση», την απολιγνιτοποίηση, την απαξίωση των εγχώριων πηγών Ενέργειας, προς όφελος των κερδών των ενεργειακών ομίλων,  είναι εκείνη που οδήγησε στην εκτόξευση της ενεργειακής φτώχειας.

Παράλληλα τονίζει ότι «μόνο η σχεδιασμένη αξιοποίηση του συνόλου των ενεργειακών πηγών της χώρας (λιγνίτης, υδρογονάνθρακες, γεωθερμία, ΑΠΕ κ.λπ.) προς όφελος των λαϊκών αναγκών, κόντρα στις δεσμεύσεις της ΕΕ, η κατάργηση του Χρηματιστηρίου Ενέργειας, του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης και του ΦΠΑ σε καύσιμα και Ενέργεια, είναι η λύση για την αντιμετώπιση της ενεργειακής φτώχειας, την εξασφάλιση ενεργειακής επάρκειας και για την ουσιαστική ανακούφιση του λαού»