Κουράκης

Αντιμέτωπος με τις διαμαρτυρίες των δημάρχων για τη θέσπιση πλαφόν στη χρηματοδότηση του προγράμματος «Αντ. Τρίτσης», βρέθηκε ο αν. υπουργός Εσωτερικών κ. Στ. Πέτσας, ο οποίος ωστόσο δεν άφησε κανένα περιθώριο για την κατάργησή του. Μάλιστα παρά το γεγονός ότι οι διαμαρτυρίες εκφράστηκαν και από «γαλάζια στελέχη» της αυτοδιοίκησης, το κυβερνητικό στέλεχος δεν κάμφθηκε αφού όπως ισχυρίστηκε «η θέσπιση πλαφόν ήταν απαραίτητη, προκειμένου ένας μικρός ή πιο αδύναμος Δήμος, που δεν διαθέτει Τεχνική Υπηρεσία ή που έχει καθυστερήσει, να ξέρει ότι θα μπορεί τελικά να εντάξει στο Πρόγραμμα ένα έργο υψηλής προτεραιότητας, κάτι που με το προηγούμενο σχήμα δεν ήταν καθόλου αυτονόητο».

Η θέσπιση πλαφόν δεν λειτουργεί τιμωρητικά απέναντι σε κανέναν Δήμο, πρόσθεσε ο κ. Πέτσας, σημειώνοντας ότι πλέον υπάρχουν «σαφείς και καθαροί κανόνες», προκειμένου το Πρόγραμμα να επιταχυνθεί και όλοι οι Δήμοι της χώρας να έχουν το περιθώριο να εντάξουν έργα, που δημιουργούν θέσεις εργασίας και έχουν πολλαπλασιαστικά οφέλη για τις τοπικές κοινωνίες.

Στη σύσκεψη, συμμετείχε και ο πρόεδρος της ΠΕΔ Κρήτης κ. Γ. Κουράκης, ο οποίος μετέφερε την έκδηλη ανησυχία των εκπρόσωπων της αυτοδιοίκησης της Κρήτης για τις εξελίξεις στο «Αντ. Τρίτσης», καθώς η νέα ΚΥΑ προβλέπει ότι στον καθορισμό του πλαφόν, θα συνυπολογίζονται τα ποσά που έχουν λάβει οι Δήμοι από το «Φιλόδημο1». Ο ίδιος πρόσθεσε ότι οι ΟΤΑ της Κρήτης έχουν διαφοροποιημένες ανάγκες στα έργα υποδομής σε σχέση με τα πολεοδομικά συγκροτήματα των Αθηνών και της Θεσσαλονίκης, κάτι που σημαίνει ότι πρέπει να εκτελέσουν επιπλέον έργα που αφορούν την αγροτική οδοποιία, την αποχέτευση, την ύδρευση καθώς και μια σειρά άλλα έργα που ο κάθε Δήμος θέτει σε προτεραιότητα,  και επομένως απαιτείται η εξαίρεση των έργων αυτών από το πλαφόν ή σε κάθε περίπτωση η αύξηση των προϋπολογισμών των συγκεκριμένων προσκλήσεων.