Έντεκα νέες κοπές δέντρων από την περιοχή του Πόρου του Κατσαμπά των Πατελών και του Μασταμπά, αναμένεται να εισηγηθεί στο Δημοτικό Συμβούλιο η Διεπιστημονική Επιτροπή που έχει συγκροτηθεί για να αξιολογήσει την κατάσταση του πρασίνου στην πόλη. Την ίδια στιγμή δημότες από ευρύτερη περιοχή του Μασταμπά, ξεσηκώνονται για τις αλλεπάλληλες κοπές, εκφράζοντας την αντίδρασή τους στην τακτική του Δήμου στον οποίο αποδίδουν ακραία αντανακλαστικά, μετά τον αδιανόητο θάνατο του συμπολίτη μας Παναγιώτη Μητρέλου ο οποίος έχασε τη ζωή του από πτώση δέντρου στη λεωφόρο Δημοκρατίας.
Οι κάτοικοι ζητούν πίστωση χρόνου προκειμένου τα δέντρα να ελεγχθούν με ειδικά μηχανήματα αφού ο μακροσκοπικός έλεγχος όπως υποστηρίζουν δεν είναι επαρκής και ούτε τεκμηριώνει την διαδικασία του κατεπείγοντος που ακολουθείται στις κοπές. Όπως είναι γνωστό το Δημοτικό Συμβούλιο στην τελευταία του συνεδρίαση ενέκρινε την κοπή 14 πεύκων από την ευρύτερη περιοχή του κέντρου και του Μασταμπά, και άλλων 68 πεύκων από το άλσος των Δειλινών, αξιολογώντας ότι ασφυκτιούν και δεν υπάρχει χώρος να αναπτυχθούν με αποτέλεσμα να κινδυνεύουν να πέσουν το ένα πάνω στο άλλο.
Στη θέση τους η υπηρεσία πρασίνου υπόσχεται να γίνουν 5.000 νέες φυτεύσεις. Ωστόσο η όλη διαδικασία έχει πυροδοτήσει θύελλα αντιδράσεων καθώς όπως υποστηρίζουν οι κάτοικοι του Μασταμπά ο Δήμος επιλέγει να προχωρά σε μαζικές κοπές με το πρόσχημα της επικινδυνότητας χωρίς να αναζητά λύσεις για να σωθούν τα δέντρα αφού υπάρχουν μείζονα ζητήματα συντήρησης και προστασίας τους. Παράλληλα αμφισβητούν τον επείγοντα χαρακτήρα που επικαλείται η Λότζια για να γίνουν οι κοπές και προαναγγέλλουν ότι προτίθενται να μπλοκάρουν τις κοπές με δικαστικές προσφυγές.
Αντιπροσωπεία κατοίκων του Μασταμπά πραγματοποίησε τρίωρη σύσκεψη στη Λότζια με τον αρμόδιο αντιδήμαρχο Γ.Αναστασάκη και τη Γενική Γραμματέα του Δήμου Ευγ. Στυλιανού, όπου κατέθεσαν τους έντονους προβληματισμούς τους και τις διαφωνίες τους για τη μεθοδολογία που ακολουθεί ο Δήμος, προχωρώντας σε μαζικές κοπές.
Από την πλευρά της Λότζια, τονίσθηκε η πολύ σημαντική συμβολή και ο ρόλος της διεπιστημονικής επιτροπής που έχει συγκροτηθεί με σκοπό να ελέγξει την κατάσταση του πρασίνου στο Ηράκλειο, και να διαπιστώσει ποια δέντρα εμφανίζουν πρόβλημα και ποια θα πρέπει να υλοτομηθούν. Τα στελέχη του Δήμου τόνισαν ότι για κάθε δέντρο που κόβεται φυτεύονται δύο νέα ώστε να γίνει αναπλήρωση των απωλειών ενώ παράλληλα μίλησαν και για τη συνολική προσπάθεια ανανέωσης του πρασίνου μέσα από προγράμματα που υλοποιούνται.
Να γίνει έλεγχος με μηχανήματα και όχι μακροσκοπικά
Από την πλευρά τους οι κάτοικοι ξεκαθαρίζουν ότι ο μακροσκοπικός έλεγχος δεν είναι επαρκής για να κριθεί εάν ένα δέντρο εμφανίζει ή όχι πρόβλημα και ζητούν τη συνδρομή ειδικού μηχανήματος το οποίο θα έχει τη δυνατότητα με τη βοήθεια ακτίνων να ελέγξει την εσωτερική κατάσταση του δέντρου.
Για την προμήθεια του μηχανήματος αυτού, βρίσκεται σε εξέλιξη διαγωνιστική διαδικασία από το ΕΛΜΕΠΑ και όπως τονίζουν ο Δήμος θα πρέπει να το αξιοποιήσει και όχι να προχωρήσει βεβιασμένα σε μαζικές κοπές. Οι κάτοικοι αμφισβητούν ευθέως τον επείγοντα χαρακτήρα της όλης διαδικασίας, καλώντας το Δήμο να μην προχωρήσει φαστ τρακ διαδικασίες κοπής δένδρων στην πόλη, σημειώνοντας ότι είναι κομβικό να αναπτύξει μια νέα κουλτούρα στην αντιμετώπιση του πρασίνου στον αστικό ιστό. Επίσης ζητούν ο Δήμος να λάβει υπόψη του την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου του 2016 για τη διάσωση του αποθέματος πρασίνου στο Μασταμπά, η οποία σημειώνουν δυστυχώς δεν εφαρμόστηκε ποτέ.
Βασικό σημείο τριβής στο επίμαχο θέμα, είναι ότι οι κάτοικοι δεν μπορούν να κάνουν δεκτοί τη δέσμευση του Δήμου ότι για κάθε δέντρο που θα κόβεται θα φυτεύεται ένα νέο σε άλλο σημείο της πόλης, αφού όπως εξηγούν με τον τρόπο αυτό η περιοχή του Μασταμπά θα απωλέσει το απόθεμα πρασίνου που έχει, το οποίο είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με την ιστορική εξέλιξη του. Από την άλλη πλευρά όμως ο Δήμος δεν μπορεί να δεσμευτεί ότι αν αφαιρεθεί ένα δέντρο το οποίο έχει κριθεί ότι εμφανίζει πρόβλημα, στην ίδια θέση θα φυτευτεί ένα άλλο διότι υπάρχουν πολεδομικές και κυκλοφοριακές δεσμεύσεις που δεν το επιτρέπουν.
Σε αυτή τη βάση συζητήθηκε το ενδεχόμενο να γίνει μια ειδική μελέτη για το σκοπό αυτό για να εξετάσει τις δυνατότητες που υπάρχουν στην κατεύθυνση που προτείνουν οι κάτοικοι. Αυτό που ωστόσο είναι ξεκάθαρο είναι ότι όταν έχουμε κοπές πεύκων οι νέες φυτεύσεις θα αφορούν σε δέντρα άλλου είδους, αφού οι επιστήμονες ξεκαθαρίζουν ότι τα πεύκα δεν είναι αιωνόβια και δεν προτείνεται η φύτευσή τους μέσα στον αστικό ιστό.