H ΔΙΚΗ ΓΙΑ ΤΗ ΔΟΛΟΦΟΝΙΑ ΠΡΟΒΙΔΑΚΗ
Το πρωτοβάθμιο δικαστήριο είχε επιβάλει την ποινή της ισόβιας κάθειρξης και για τους 3 κατηγορουμένους

Υπεραμύνθηκε η εισαγγελέας της αμφισβητούμενης ιατροδικαστικής έκθεσης

Για καθαρή  ανθρωποκτονία, πραγματικά απεχθή, στην οποία συμμετείχαν και οι τρεις κατηγορούμενοι που  κυριαρχημένοι από τα ζωώδη ένστικτα τους χτυπούσαν επί τουλάχιστον 15 λεπτά τον άτυχο Κώστα Προβιδάκη και μόνο όταν τον είδαν να πέφτει αναίσθητος, το έβαλαν στα πόδια για να σώσουν το τομάρι τους, έκανε λόγο στην αγόρευσή της η εισαγγελέας της έδρας του Μικτού Ορκωτού Εφετείου Ανατολικής Κρήτης όπου δικάζεται η υπόθεση του Αντισκαρίου.

Η εισαγγελέας κ. Γεωργία Δούρου πρότεινε την ενοχή των τριών, των δύο αδερφών από το Αντισκάρι, 38 και 29 ετών αντίστοιχα και του 30χρονου κτηνοτρόφου από την Γέργερη,  υποστηρίζοντας ότι ναι μεν δεν είχαν σκοπό να σκοτώσουν τον 51χρονο συνταξιούχο ναυτικό, δεν τους ενδιέφερε όμως κιόλας αν θα προκαλούσαν το θάνατό του (ανθρωποκτονία με ενδεχόμενο δόλο).  «Ο Προβιδάκης παρέμεινε στο έλεος των κατηγορουμένων και δέχθηκε αλλεπάλληλα χτυπήματα στο σώμα και στο κεφάλι».

Απέρριψε τον ισχυρισμό ότι τον Προβιδάκη χτύπησε μόνο ο 38χρονος ενώ οι άλλοι δύο παρέμειναν αμέτοχοι ως προς τα χτυπήματα. «Τον χτυπούσαν και οι τρεις ανελέητα, ακόμα και με λακτίσματα, μέχρι που έπεσε νεκρός. Μόλις αντιλήφθηκαν ότι τον «αποτελείωσαν» και επειδή είχαν αρχίσει να καταφθάνουν συγχωριανοί, μπήκαν στο αυτοκίνητο και απομακρύνθηκαν».

Στηριζόμενη σε κρίσιμες μαρτυρικές καταθέσεις, κυρίως του γιου του θύματος αλλά και του βασικού αυτόπτη μάρτυρα (κατοίκου του Αντισκαρίου) η εισαγγελική λειτουργός τόνισε ότι δεν υπάρχει καμία αμφιβολία για τον πρωταγωνιστικό ρόλο που διαδραμάτισε ο 38χρονος όσο και για την συμμετοχή των άλλων δύο. Μάλιστα για το μικρότερο αδερφό, ο οποίος φέρεται να πήγε τελευταίος στο σημείο του συμβάντος, η κ. Δούρου υποστήριξε ότι κατά την κρίση της είναι αποδεδειγμένη η συμμετοχή του, σχολιάζοντας με καυστικό τρόπο την συμπεριφορά και διαφυγή του. «Ένας που είναι αθώος δεν το βάζει στα πόδια και βγαίνει ένταλμα σύλληψης».

Ακόμα για την ίδια αποδεικνύεται περίτρανα ότι χρησιμοποιήθηκαν τουλάχιστον δύο κατσούνες και όχι μία.

Η εισαγγελέας του Μικτού Ορκωτού Εφετείου Ανατολικής Κρήτης αναφέρθηκε ιδιαίτερα στην ιατροδικαστική έκθεση, την οποία αμφισβήτησε με  σφοδρότητα η πλευρά της υπεράσπισης που επιχείρησε να την αντικρούσει μέσα από τις καταθέσεις πραγματογνωμόνων και άλλων ιατροδικαστών. Απευθυνόμενη στους ενόρκους τόνισε ότι οι γνωμοδοτήσεις των τεχνικών συμβούλων είναι απλά έγγραφα που συνεκτιμώνται ελεύθερα.

Σημείωσε ωστόσο ότι τα εχέγγυα αμεροληψίας διασφαλίζει η  έκθεση που συνέταξε ο ιατροδικαστής, ο οποίος διενήργησε τη νεκροτομή, έδρασε δηλαδή   επί του πτώματος,  και δεν περιορίστηκε σε  πλακίδια και φωτογραφίες. «Αμφισβήτησαν την επιστημονικότητα και αντικειμενικότητα της έκθεσης, υποστηρίζουν ότι τα ευρήματα δεν συνάδουν με θάνατο από κρανιογκεφαλικές κακώσεις και αμφισβήτησαν ότι υπήρχε κάταγμα και κάκωση εγκεφαλικού στελέχους».

Όπως είπε,  η ιατροδικαστής που διενήργησε τη νεκροτομή δεν είχε κανένα λόγο να μην είναι ειλικρινής ενώπιον του δικαστηρίου και θεωρεί ότι πράγματι διενήργησε τη μέθοδο της οπίσθιας προσπέλασης, κάτι που αμφισβητεί η υπεράσπιση καθώς δεν υπάρχουν σχετικά «ντοκουμέντα».  Επιπρόσθετα η εισαγγελέας υπενθύμισε ότι την εποπτεία του περιστατικού είχε ο αείμνηστος καθηγητής Μ. Μιχαλοδημητράκης, ο οποίος ήταν αυστηρός, σχολαστικός και ακριβής και έλεγε πάντα ό,τι πίστευε.

«Θεωρώ ότι υπήρχαν κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις και κατά τη γνώμη μου ο θάνατος επήλθε λόγω των κακώσεων» είπε. Ωστόσο υποστήριξε ότι δεν θα έπρεπε να εστιάζουν τόσο πολύ στο αν ο θάνατος επήλθε από τις κακώσεις ή αν η σοβαρή καρδιοπάθεια του θύματος συνετέλεσε στο θάνατο είτε πρωταρχικά είτε συνδρομητικά. «Τι διαφορά θα είχε; Ποιο ήταν αυτό που πυροδότησε την καρδιακή δυσλειτουργία; Τα ανελέητα χτυπήματα ενεργοποιήσαν την στρεσσογόνο κατάσταση και την καρδιακή δυσλειτουργία.

Τότε δηλαδή δεν έχουμε ανθρωποκτονία; Γιατί όλος αυτός ο ντόρος; Αυτό είναι το κρίσιμο; Το θέμα είναι τι είχαν στο μυαλό τους οι κατηγορούμενοι. Έχουμε χτυπήματα από ποιμενική ράβδο και χτυπήματα επί ένα τέταρτο το λιγότερο, με κατσούνες που σπάνε. Θα μπορούσε να επιδιώκουν απλά την σωματική κάκωση; Όταν δεν θέλουμε να προκαλέσουμε θάνατο, δεν χτυπάμε ποτέ στο κεφάλι. Είναι κανόνας». Όπως είπε, μόλις τον είδαν να πέφτει αναίσθητος, σηκώθηκαν να φύγουν για να σώσουν το τομάρι τους αντί να τρέξουν να τον βοηθήσουν, να τον πάνε σε κάποιο νοσοκομείο.

Η εισαγγελέας ήταν καταπέλτης και για την στάση του πρώτου κατηγορουμένου, ο οποίος με σκυφτό κεφάλι ανέφερε στην απολογία του ότι θα προτιμούσε χίλιες φορές να ήταν εκείνος στη θέση του νεκρού, αναλογιζόμενος το κακό που έχει προκαλέσει στον εαυτό του και στην οικογένεια του. «Ούτε καν ενδιαφέρεται για το κακό που προξένησε σε έναν άνθρωπο και τον πόνο που έχει προκαλέσει στην οικογένεια του θύματος. Τι να πω…».

Η ετυμηγορία του δικαστηρίου αναμένεται την Τετάρτη.