ΑΝΟΙΓΕΙ Η ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝΙΑΙΑ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΤΟΥ ΝΕΡΟΥ ΣΤΗΝ ΚΡΗΤΗ Η ανομβρία δοκιμάζει τον συγκρητισμό

Ο εφιάλτης της ανομβρίας  που ταλανίζει ολόκληρη την ανατολική Κρήτη, ανοίγει διάπλατα το μεγάλο κεφάλαιο της ενιαίας διαχείρισης νερού σε όλο το νησί, με τη ΔΕΥΑΗ να εγείρει ζήτημα σύνδεσης του Ηρακλείου με το φράγμα των Ποταμών ώστε η πόλη να ενισχυθεί  με ποσότητες νερού και από τη δυτική πλευρά του νησιού.

Το όλο θέμα πρόκειται να θέσει ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΗ Γιώργος Βουρεξάκης στον υφυπουργό Υποδομών και Μεταφορών, αρμόδιο για τις Υποδομές, κ. Νίκο Ταχιάο, στο πλαίσιο συνάντησης που θα έχουν την επόμενη εβδομάδα. Ο πρόεδρος της δημοτικής επιχείρησης με δηλώσεις του στην «Π» τονίζει ότι πλέον έχει ανοίξει μια μεγάλη συζήτηση που αφορά στο ζήτημα της ενιαίας διαχείρισης υδάτων σε όλο το νησί, που σύμφωνα με την εκτίμηση του είναι μονόδρομος.

Τα επίσημα στοιχεία που υπάρχουν δείχνουν ότι θα υπάρχει αύξηση των αναγκών υδροδότησης τα επόμενα χρόνια, και στο πλαίσιο αυτό θα πρέπει από τώρα να υπάρξει ένας στρατηγικός προγραμματικός σχεδιασμός, σε σχέση με τα έργα και τις υποδομές που θα πρέπει να γίνουν για να δρομολογηθούν. Από τη μια πλευρά η δυτική Κρήτη έχει υπερεπάρκεια νερού και από την άλλη πλευρά το ανατολικό τμήμα του νησιού αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα.

Όπως χαρακτηριστικά τονίζει ο κ. Βουρεξάκης «από τη μια για το νέο αεροδρόμιο από την άλλη ο νέος ΒΟΑΚ είναι έργα υποδομής που θα ενισχύσουν θεαματικά τον τουρισμό στην Κρήτη. Υπάρχουν εκτιμήσεις για υπερδιπλασιασμό των αφίξεων και των διαμονών άρα θα πρέπει σε αυτή τη βάση να μεριμνήσουμε και για το θέμα του νερού, και ειδικά τώρα  που υπάρχει και ο κρίσιμος παράγοντας της κλιματικής αλλαγής.

Η κατάσταση στην οποία βρισκόμαστε είναι δύσκολη αφού από τη μια βλέπουμε  το ημερολόγιο ότι  είναι 10 του Νοέμβρη όπου άλλες φορές είχαμε θέρμανση στα σπίτια μας και τώρα κυκλοφορούμε με τα κοντομάνικα.  Είναι ευκαιρία τώρα που θα γίνουν τα νέα έργα με το ΒΟΑΚ να μπορέσουμε να ενσωματώσουμε κάποιους αγωγούς του Ηρακλείου προς το  Ρέθυμνο.

Για μένα προσωπικά η περιφερειακή διασύνδεση των υδάτινων πόρων σε όλη την Κρήτη, όπως γίνεται και στην Κύπρο, είναι η προοπτική του μέλλοντος. Τώρα που βρίσκονται σε εξέλιξη τα έργα του ΒΟΑΚ είναι πιο εύκολο να ενσωματώσουμε και ένα αγωγό διαμέτρου 1,5 μ. και η εγκατάσταση του δεν θα είναι ιδιαίτερα επιβαρυντική.

Μη ξεχνάμε ότι υπάρχουν οι αγωγοί Ηράκλειο -Αποσελέμης- Άγιος Νικόλαος, και αντίστοιχα υπάρχουν αγωγοί από τους Ποταμούς μέχρι τα Χανιά. Οπότε αν συνδεθούμε και εμείς με το φράγμα των Ποταμών θα είμαστε έτοιμοι στο πλαίσιο της ενιαίας διαχείρισης νερού να ενισχυθούμε.

Ο ίδιος εξηγεί ότι στο πλαίσιο του μεγάλου διαλόγου που υπάρχει σε σχέση με την ενιαία διαχείριση των υδάτινων πόρων μια από τις προτάσεις που καταθέτει η ΔΕΥΑΗ είναι και η ενίσχυση του Ηρακλείου με νερό από τη δυτική Κρήτη που με βάση τα στοιχεία που υπάρχουν είναι σε πολύ πιο προνομιακή κατάσταση σε σχέση με το ανατολικό τμήμα του νησιού.

Στη βάση αυτή θα πρέπει να δρομολογηθούν έργα και παρεμβάσεις για τη διασύνδεση της ανατολικής με τη δυτική Κρήτη ώστε να εξισορροπήσει το μεγάλο έλλειμμα υδροδότησης που υπάρχει».

Μετατόπιση των αγωγών των Μαλίων

Στη συνάντηση που θα έχει ο κ. Βουρεξάκης  με τον υφυπουργό Υποδομών τονίζει ότι σχεδιάζει να θέσει στον κ. Ταχιάο και το ζήτημα της μετατόπισης του αγωγού  που μεταφέρει νερό από τα Μάλια  στο Ηράκλειο.

Όπως εξηγεί ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΗ το σύστημα των αγωγών που τροφοδοτεί με νερό το Ηράκλειο από τις γεωτρήσεις των Μαλίων αφενός έχει μεγάλη παλαιότητα αφού εγκαταστάθηκε το 1961 και αφετέρου περνάει μέσα από τα πιο ακατάλληλα σημεία, μέσα από τη Σταλίδα και το Κουτουλουφάρι, κάτω από ξενοδοχεία, σπίτια και ιδιωτικές κατασκευές με αποτέλεσμα σε περίπτωση πρόκλησης μιας ζημιάς η αποκατάσταση να μην είναι καθόλου εύκολη υπόθεση.

Ο ίδιος τονίζει ότι υπάρχει μεγάλη αγωνία μπροστά στον εφιάλτη της πρόκληση σπασίματος ενός αγωγού που εάν σημειωθεί, θα προκαλέσει ένα ντόμινο προβλημάτων που δεν θα είναι καθόλου εύκολα στη διαχείριση του. Στο πλαίσιο αυτό είναι κομβικό αίτημα η μετατόπιση του δικτύου για να λυθούν δραστικά και οριστικά τα προβλήματα που σήμερα υπάρχουν.