κακοποίηση παιδιών

Ανησυχητικές διαστάσεις παίρνουν, τόσο στη χώρα μας όσο και διεθνώς, τα φαινόμενα της κακοποίησης παιδιών, σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν χθες  στα Χανιά, στο πλαίσιο καμπάνιας του οργανισμού «Το Xαμόγελο του Παιδιού» ενάντια στη σεξουαλική κακοποίηση παιδιών.

Όπως τονίστηκε κατά τη διάρκεια της παρουσίασης, η εκστρατεία ενημέρωσης του οργανισμού κρίθηκε απαραίτητη δεδομένου ότι τα στοιχεία που υπάρχουν σε τοπικό, πανελλήνιο και διεθνές επίπεδο προκαλούν έντονη ανησυχία, αλλά δεδομένου και του μεγάλου πρακτικού ζητήματος, της σιωπής και της απόκρυψης της κακοποίησης από τα θύματα.

Είναι χαρακτηριστικό ότι πανελλαδικά το 2017 υπήρξαν στα γραφεία του «Χαμόγελου του Παιδιού» 848 καταγγελίες που αφορούσαν 1.186 παιδιά, τα οποία προωθήθηκαν στις αρμόδιες εισαγγελικές Αρχές. Το 0,5% από αυτές τις περιπτώσεις αφορούσε σεξουαλική βία. Aντίστοιχα, τους πρώτους δέκα μήνες του 2018 υπήρξαν 647 καταγγελίες. Το 0,3% αφορούσε περιπτώσεις σεξουαλικής βίας.

Το 2017 «Το Χαμόγελο του Παιδιού» πραγματοποίησε επιτόπια παρέμβαση για 237 παιδιά που διέτρεχαν άμεσο κίνδυνο, ενώ το πρώτο δεκάμηνο του 2018 οι αντίστοιχες περιπτώσεις παρέμβασης ήταν 178.

Όσον αφορά την Κρήτη, τα στοιχεία για το πρώτο 10μηνο του 2018 που παρουσίασε η ψυχολόγος Μάγια Τσίλη αναφέρουν 49 καταγγελίες που αφορούσαν περισσότερα από 60 παιδιά, όχι συγκεκριμένα για σεξουαλική, αλλά γενικά για κάποια μορφή κακοποίησης. Για θέματα συμβουλευτικής πραγματοποιήθηκαν 332 κλήσεις.

Διεθνώς και σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία του ΟΗΕ, ένα στα τρία κορίτσια και ένα στα πέντε αγόρια θα κακοποιηθούν σεξουαλικά, σε μία ευρύτερη έννοια του όρου, πριν τα 18 χρόνια τους.

Το ανησυχητικό είναι ότι οι θύτες δεν έχουν κάποιο στερεοτυπικό προφίλ, ενώ είναι άτομα, τα οποία τα θύματα εμπιστεύονται και ανήκουν στον στενό κύκλο τους (70-85% των περιπτώσεων).

Ακόμη, τα παιδιά με αναπηρία διατρέχουν τρεις με τέσσερις φορές μεγαλύτερο κίνδυνο να πέσουν θύματα βίας.

«Η άγνοια και ο φόβος που κυριεύουν τα θύματα βίας αποτελούν ανασταλτικό παράγοντα για την καταπολέμηση της κακοποίησης των παιδιών και ειδικά της σεξουαλικής, ενώ υπάρχει άμεση ανάγκη εκπαίδευσης-ενημέρωσης γονέων και παιδιών, ώστε όλοι μαζί να λειτουργούν κάτω από κοινή γραμμή και να συνεργάζονται για την εξάλειψη τέτοιων φαινομένων», επισήμανε κατά την παρουσίαση των δράσεων της καμπάνιας η ψυχολόγος Ειρήνη Μαρκουλάκη.

«Βάσει των ερευνών που γίνονται κάθε χρόνο, τα περιστατικά που καταγγέλλονται αυξάνονται, οπότε και είναι θετικό ότι τόσο τα παιδιά όσο και οι ενήλικες αντιμετωπίζουν τον φόβο τους και ζητούν βοήθεια» ανέφερε η κοινωνική λειτουργός Μαρίνα Δαμή.

Το «παρών» στην παρουσίαση της καμπάνιας και των δράσεων του οργανισμού έδωσαν ο αντιπεριφερειάρχης Χανίων, Απόστολος Βουλγαράκης, ο διευθυντής Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, Μανώλης Μηλιαράκης και ο διευθυντής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, Στέλιος Ζερβάκης, που δήλωσαν αρωγοί στην προσπάθεια που καταβάλλει ο οργανισμός για την εξάλειψη κάθε μορφής παιδικής βίας.