ΤΕΕ/ΤΑΚ Ειρήνη Βρέντζου - Μιχάλης Γολοβάνης - Γιώργος Ταβερναράκης
στις κάλπες για τις εκλογές του ΤΕΕ/ΤΑΚ

Όλα τα σενάρια είναι ανοιχτά στο Τεχνικό Επιμελητήριο στο Τμήμα Ανατολικής Κρήτης, όπου φαίνεται ότι όλες οι παρατάξεις, κάθε μία για τους δικούς της λόγους, τραβούν έντονα το σχοινί.

Η προσπάθεια της παράταξης ΑΜΑΚ να φέρει όλους τους μηχανικούς στο ίδιο τραπέζι την Πέμπτη προκειμένου να αποφασιστεί το πλαίσιο συνεργασίας σε σχέση με το προεδρείο δεν φαίνεται να απέδωσε καρπούς.

Η Ειρήνη Βρέντζου
Η Ειρήνη Βρέντζου

Η αίσθηση που δημιουργήθηκε, μάλιστα, στους εκπροσώπους τόσο της ΔΚΜ όσο και της παράταξης Open ΤΕΕ  ήταν πως η συνεργασία για την ΑΜΑΚ περνά μόνο μέσα από την προϋπόθεση η Ειρήνη Βρέντζου να είναι πρόεδρος για όλη τη θητεία, κάτι που καμία από τις δύο παρατάξεις δεν συζητά ούτε κατά διάνοια.

Εκτός όμως από αυτή την αίσθηση πρόθεσης, σύμφωνα με πληροφορίες, στις πρώτες διερευνητικές συζητήσεις που έγιναν δεν φάνηκε πως μπορεί να υπάρξει πεδίο συνεννόησης της ΑΜΑΚ ούτε με την ΔΚΜ ούτε όμως και με την παράταξη Open TEE.

Ο Γιώργος Ταβερναράκης
Ο Γιώργος Ταβερναράκης

Κάτω από αυτό το πρίσμα και με δεδομένο ότι μια συνεργασία μεταξύ Δημοκρατικής Κίνησης Μηχανικών και Open ΤΕΕ του Γιώργου Ταβερναράκη είναι ευκολότερη, το σενάριο για μια προεδρία της πρώτης σε ποσοστά παράταξης, που είναι η ΑΜΑΚ φαίνεται να απομακρύνεται.

Ήδη οι δύο παρατάξεις ανεπίσημα φέρονται να έχουν εκκινήσει έναν διάλογο στο πλαίσιο αρχών και αξιών, για πολύ συγκεκριμένα θέματα, όπως ο Βόρειος Οδικός Άξονας, η ηλεκτροκίνηση και τα μεγάλα τεχνικά έργα, ώστε να δημιουργήσουν μια προγραμματική σύμβαση πάνω στην οποία θα συμφωνήσουν.

Με αυτό ως δεδομένο, φαίνεται πως δεν είναι απίθανο, εφόσον τελικά υπάρξουν οι συγκλίσεις και η προγραμματική συμφωνία πάνω σε συγκεκριμένα θέματα, η προεδρία να «μοιραστεί» σε δύο τμήματα, με την ΑΜΑΚ να μένει εκτός παιχνιδιού.

Ακόμα όμως κι αν αυτό το σενάριο ισχύσει, υπάρχουν ερωτηματικά αναφορικά με το ποιος θα είναι ο πρόεδρος, τουλάχιστον για την πρώτη θητεία, την οποία αξιωματικά αναμένεται να αναλάβει η ΔΚΜ αφού συγκέντρωσε υψηλότερα ποσοστά σε σχέση με την παράταξη Open ΤΕΕ.

Ο Μιχάλης Γολοβάνης
Ο Μιχάλης Γολοβάνης

Κι αυτό γιατί ο Μιχάλης Γολοβάνης, ο οποίος και είναι ο άνθρωπος που έχει στηρίξει αρκετά την ΔΚΜ ακόμα και σε πολύ μεγάλες δυσκολίες, και είχε αρχικά εκτιμηθεί ότι θα μπορούσε να είναι εν δυνάμει πρόεδρος, έχει αντικειμενικές δυσκολίες να αναλάβει την πρώτη θητεία.

Οπότε το σενάριο διαφοροποιείται, με τους διεκδικητές της προεδρίας να γίνονται περισσότεροι.

Όπως ειπώθηκε μέσα στην παράταξη, υπάρχουν στελέχη της ΔΚΜ που μπορούν να αναλάβουν την προεδρία, μεταξύ των οποίων ο Μιχάλης Χωραφάς, ο Γιώργος Αγαπάκης αλλά και ο Γιάννης Ρασούλης, ο οποίος βέβαια επίσημα δεν έχει εκδηλώσει ακόμα κάποια πρόθεση συμμετοχής στη διαδικασία.

Φαίνεται, λοιπόν, ότι ο «συνωστισμός» στη ΔΚΜ μπορεί να δημιουργήσει νέα δεδομένα και εξελίξεις, που μπορούν να οδηγήσουν ακόμα και σε εκπλήξεις.

 

Βολές Open TEE κατά ΑΜΑΚ

Ευθείες βολές εναντίον της ΑΜΑΚ απευθύνει με γραπτή ανακοίνωσή της η παράταξη Open TEE με επικεφαλής τον Γιώργο Ταβερναράκη.

Με αφορμή την πρόσκληση για συνάντηση μεταξύ των παρατάξεων, το Open TEE επισημαίνει ότι από την «ΑΜΑΚ, που είχε και την πρωτοβουλία της συνάντησης, ΔΕΝ παρουσιάστηκε καμιά απολύτως πρόταση για το πλαίσιο αρχών και κατευθύνσεων σύγκλισης για την «επόμενη μέρα» του επιμελητηρίου».

«Η σκέψη και η έγνοια τους ήταν για την – αόριστη – αναλογική διανομή των θέσεων στα όργανα διοίκησης, υποστηρίζοντας ότι κατόπιν της συμφωνίας για τις καρέκλες θα προκύψει κι αυτό ως προϊόν της συμφωνίας» αναφέρεται μεταξύ άλλων όπου και προστίθεται:

«Ενώ για τα όποια θέματα θα διαμορφώνονται κατά το δοκούν και τη συγκυρία οι πλειοψηφίες μεταξύ των παρατάξεων, λες κι αυτό δεν αντανακλά στις πράξεις της διοίκησης». Στην ίδια κατεύθυνση υποστηρίζει όμως το Open TEE πως κινείται και η ΔΚΜ.

«Ομοίως, στην ίδια κατεύθυνση, χωρίς προγραμματική πυξίδα έγινε και η τοποθέτηση των εκπροσώπων της δεύτερης παράταξης της ΔΚΜ, η οποία επικεντρώθηκε στο ενδιαφέρον για τις θέσεις διοίκησης» τονίζεται για να προστεθεί:

«Εμείς, ως τρίτη παράταξη, σεβόμενοι απολύτως τις αρχές μας αλλά και τη θέση που μας κατέταξαν οι συνάδελφοι, θέσαμε ως ακρογωνιαίο λίθο της όποιας συνεργασίας την καταρχήν συμφωνία στις αρχές και τις κατευθύνσεις του πλαισίου δράσης το οποίο αποτελεί πυξίδα και οδηγό για τη λειτουργία του ΤΕΕ/ΤΑΚ και όχι μόνο».