Μετά τον θάνατο του Μ. Στρατάκη, η αστυνομία πήρε μέτρα στ’ Ανώγεια για την αποτροπή της βεντέτας
Μετά τον θάνατο του Μ. Στρατάκη, η αστυνομία πήρε μέτρα στ’ Ανώγεια για την αποτροπή της βεντέτας

«Ήθελαν να αλληλοεξοντωθούν καθώς ήταν όλοι επιτιθέμενοι»

ΚΑΤΑΠΕΛΤΗΣ ΤΟ ΠΑΡΑΠΕΜΠΤΙΚΟ ΒΟΥΛΕΥΜΑ ΓΙΑ ΤΗ ΦΟΝΙΚΗ ΣΥΜΠΛΟΚΗ ΣΤΑ ΑΝΩΓΕΙΑΝΑ ΟΡΗ

Όχι νεκρό  αλλά νεκρούς (!) θα μπορούσε να είχε η ένοπλη φονική συμπλοκή που εκτυλίχθηκε λίγες ημέρες πριν το περυσινό Πάσχα  στα Ανωγειανά Όρη ανάμεσα σε συγγενείς,  μέλη κτηνοτροφικών οικογενειών. Ο 23χρονος Μανώλης Στρατάκης ξεψύχησε μπροστά στα μάτια των αδελφών του εν μέσω σφοδρών πυρών.

Η αντιδικία για τα βοσκοτόπια οδήγησε σε ένα σκηνικό πολέμου με ημιαυτόματα, καλάσνικοφ και πιστόλια και από τις δύο εμπλεκόμενες πλευρές. Το παραπεμπτικό βούλευμα του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών Ρεθύμνου είναι καταπέλτης για τα όσα ασύλληπτα εκτυλίχθηκαν εκεί πάνω. Κόντρα στους ισχυρισμούς που προβάλλουν οι δύο πλευρές (και φυσικά θα αναδειχθούν στη διάρκεια της ακροαματικής διαδικασίας), για το Δικαστικό Συμβούλιο δεν υπάρχει «διάκριση μεταξύ αμυνόμενου και επιτιθέμενου» και μιλάει για «ταυτόχρονες αποφάσεις αλληλοεξόντωσης».

Η ιστορία αυτή πλήγωσε βαθιά την κοινωνία των Ανωγείων. Παρά τις προσπάθειες «σασμού», δεν πρόλαβαν να ξορκίσουν το κακό.  Την ευθύνη για την ανθρωποκτονία ανέλαβε ο 22χρονος συγγενής του θύματος, ο οποίος βρίσκεται στην φυλακή μαζί με τον 55χρονο πατέρα του. Η οικογένειά τους ξεριζώθηκε από την ορεινή κωμόπολη.

Μία θλιβερή ιστορία που παρουσιάζει πολλά κοινά με την τραγική υπόθεση του Ροτασίου όπου και πάλι λόγω σφοδρής αντιδικίας για τα βοσκοτόπια έγινε συμπλοκή ανάμεσα σε μέλη δύο οικογενειών με αποτέλεσμα ένας 17χρονος να χάσει τη ζωή του από το χέρι συνομήλικου του, με τον οποίο γνωρίζονταν από παιδιά. Πτυχή της υπόθεσης αυτής εκδικάστηκε χθες στο Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο Ηρακλείου.

Η χθεσινή δίκη αφορούσε στην εμπλοκή των ενηλίκων δεδομένου ότι ο βασικός κατηγορούμενος (ο ανήλικος τότε) έχει καταδικαστεί και εκτίσει την ποινή του. Οι τέσσερις συνολικά κατηγορούμενοι (τρεις από τη μία οικογένεια και ένας από την άλλη) κρίθηκαν ανά περίπτωση ένοχοι με ελαφρυντικά για τις κατηγορίες της συμπλοκής, της πρόκλησης επικίνδυνων σωματικών βλαβών και της βαριάς σκοπούμενης σωματικής βλάβης αντίστοιχα.

Είναι οδυνηρή η διαπίστωση ότι ακόμα και σήμερα άνθρωποι σκοτώνονται για τα ζώα και μερικά μέτρα γης, διαλύονται οικογένειες και ανατρέπονται ισορροπίες.

Στην υπόθεση της φονικής συμπλοκής των Ανωγείων που σύντομα αναμένεται να φθάσει στις δικαστικές αίθουσες, το Δικαστικό Συμβούλιο Ρεθύμνου  αποφαίνεται ότι η συμπλοκή ανάμεσα στις δύο πλευρές (πατέρα και γιου από τη μία, τριών αδελφών από την άλλη) έγινε με ανταλλαγή πολλαπλών πυρών και από τις δύο μεριές. «Ειδικότερα, όλοι οι εμπλεκόμενοι κινήθηκαν ταυτόχρονα προς το μέρος αλλήλων ώστε να μην γίνεται δόκιμα διάκριση μεταξύ αμυνόμενου και επιτιθέμενου και προέβησαν σε αμοιβαίες επιθέσεις και αποκρούσεις με χρήση όπλων με ταυτόχρονες αποφάσεις αλληλοεξόντωσης» αναφέρεται στο επίμαχο βούλευμα.

Σύμφωνα με την κρίση του Δικαστικού Συμβουλίου «η αλληλουχία των γεγονότων καταδεικνύει ότι όλοι οι εμπλεκόμενοι στο επεισόδιο ήταν επιτιθέμενοι και όχι αμυνόμενοι, δηλαδή όλοι «τελούσαν εν αδίκω». Επιπλέον, αναφέρεται, και οι δύο πλευρές μπορούσαν να αποτρέψουν και να παραμερίσουν την επίθεση της άλλης πλευράς π.χ. με ακίνδυνη φυγή χωρίς να μειώνεται η τιμή ή αξιοπρέπεια τους. Διατυπώνεται δηλαδή η άποψη ότι πατέρας και γιος θα μπορούσαν να αποχωρήσουν από το σημείο με το αυτοκίνητό τους στο οποίο ήδη επέβαιναν, ενώ τα αδέλφια από την άλλη θα μπορούσαν να καταφύγουν στο ποιμνιοστάσιό τους.

Πώς φθάσαμε στο φονικό

Περιγράφεται ότι ανάμεσα στις δύο πλευρές  είχαν δημιουργηθεί έριδες με αφορμή την περιοχή που δικαιούταν η οικογένεια Στρατάκη για να βοσκεί τα ζώα της. Για τη διαφορά αυτή έγιναν προσπάθειες συμβιβαστικής λύσης από μεσάζοντες, πλην όμως αυτές δεν ευδοκίμησαν. Την 9η Απριλίου-την επομένη ξημέρωνε Μεγάλη Δευτέρα-ο πατέρας του αδικοχαμένου 23χρονου βρισκόταν στην περιοχή «Κούρβα», περίπου ένα χιλιόμετρο από το ποιμνιοστάσιό του, προκειμένου να επιβλέψει τη βοσκή των ζώων του. Εκεί κατέφθασαν πατέρας και γιος από την άλλη οικογένεια και απαίτησαν με το καλάσνικοφ στο χέρι  την απομάκρυνση των ζώων. Ακολούθησε φραστικό επεισόδιο. Συγγενείς των δεύτερων που αντιλήφθηκαν το σκηνικό, προσέτρεξαν για να κατευνάσουν τα πνεύματα, χωρίς όμως ουσιαστικό αποτέλεσμα όπως φάνηκε στην πορεία.

Μετά το επεισόδιο, ο πατέρας έσπευσε να ενημερώσει τηλεφωνικά τους γιους του που βρίσκονταν στο ποιμνιοστάσιο για τον διαπληκτισμό που προηγήθηκε, ξεκινώντας και ο ίδιος με τα πόδια προς τα εκεί. Οι γιοι βγήκαν στον δρόμο όπου βρέθηκαν τετ-α-τετ με τα μέλη της άλλης οικογένειας, πατέρα και γιο. Και έτσι ξεκίνησε η αιματοβαμμένη συμπλοκή. Και οι δύο πλευρές επικαλούνται άμυνα. Συνολικά στο εδώλιο παραπέμπονται πέντε εμπλεκόμενοι και από τις δύο οικογένειες.

Στο παραπεμπτικό βούλευμα γίνεται ιδιαίτερη αναφορά στη δυσκολία διερεύνησης των συνθηκών υπό τις οποίες εκτυλίχθηκαν τα τραγικά γεγονότα και τονίζεται ότι η διενέργεια μεταξύ άλλων βλητικής διερεύνησης και εργαστηριακών πραγματογνωμοσυνών για την αξιολόγηση των ευρημάτων, αν και χρονοβόρες, ήταν επιβεβλημένες.