Ανώγεια: Τα βήματα για να γίνει το κέντρο τυροκομίας και τουρισμού της Κρήτης

Σύμφωνα με τα όσα αναφέρει το δημοσίευμα – ρεπορτάζ του financial report, σε υψόμετρο 730 μέτρα με τον Ψηλορείτη να στέκεται αγέρωχος νοτιοανατολικά, τα Ανώγεια είναι στο μυαλό των περισσότερων Ελλήνων αλλά και κατοίκων του εξωτερικού ως ένας προορισμός δύσβατος σχετικά με την υπόλοιπη Κρήτη και άρα και με λιγότερες δυνατότητες ανάπτυξης.

Το γεγονός μάλιστα ότι μέσα στην οικονομική κρίση, το 2013, είχε κλείσει ο συνεταιρισμός της περιοχής είχε κάνει το μέλλον της περιοχής να φαίνεται ακόμα πιο δυσοίωνο.

Όμως συγκεκριμένες ενέργειες που γίνονται σταδιακά τα τελευταία χρόνια έχουν ως στόχο να αναδείξουν την περιοχή σε σημαντικό αγροτοδιατροφικό κέντρο, αλλά και σε τουριστικό πόλο.

Σύμφωνα με όσα αναφέρει σε συνέντευξη του, ο Πρόεδρος του νέου Συνεταιρισμού των Ανωγείων (σ.σ. ιδρύθηκε πριν από ενάμιση χρόνο), Στεφανής Χαιρέτης, εξελίσσεται στην παρούσα φάση μια διαδικασία ριζικής αναβάθμισης του τυροκομείου της κωμόπολης, η οποία θα οδηγήσει στην περαιτέρω αύξηση της παραγωγής και σε δημιουργία θέσεων εργασίας.

“Στο παλιό τυροκομείο, πριν από αυτό κλείσει, είχαν φτάσει να εργάζονται περί τα 50 άτομα. Τώρα αναμένεται να δημιουργηθούν γύρω στις 35 θέσεις εργασίας, πρόκειται για ένα έργο που θα αποτελέσει πνεύμονα για την περιοχή“, δηλώνει στο Financial Report ο κ. Χαιρέτης, προσθέτοντας ότι ο στόχος είναι να δημιουργηθεί ένα state of the art τυροκομείο, το οποίο θα ενσωματώνει νέες τεχνολογίες, αλλά δεν θα αφήνει πίσω του την παράδοση.

Κατά όσα τονίζει ο ίδιος,  το ύψος της επένδυσης, για την οποία έχουν εξασφαλιστεί και κεφάλαια από το ΕΣΠΑ, αναμένεται να οριστικοποιηθεί στις αρχές της νέας χρονιάς, μετά από σχετικές μελέτες των μηχανικών που έχουν αναλάβει να σχεδιάσουν το έργο, ενώ, αν όλα προχωρήσουν σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα, θα είναι έτοιμο τον Οκτώβριο του 2025.

Λίγο χρονικό διάστημα μετά την ίδρυσή του, ο νέος συνεταιρισμός των Ανωγείων διαθέτει 120 μέλη, ενώ υπάρχει η αισιοδοξία την επόμενη διετία, όλοι όσοι ασχολούνται με τον πρωτογενή τομέα στην περιοχή να ενταχθούν σε αυτόν.

Ευπώλητα

Στην παρούσα φάση οι κτηνοτρόφοι-παραγωγοί των Ανωγείων, έχοντας στη διάθεσή τους γάλα που παράγεται από 110.000 αιγοπρόβατα καθημερινά, δίνουν τρεις κωδικούς από τα προϊόντα τους. Μεταξύ αυτών τυριά όπως γραβιέρα και ανθότυρο, τα οποία διατίθενται αποκλειστικά στα καταστήματα ΑΒ Βασιλόπουλος σε όλη την Ελλάδα και την Κρήτη, ενώ μπορεί κάποιος να τα βρει και σε μερικά μικρά καταστήματα στο νησί. Όταν, όμως, το τυροκομείο τεθεί σε πλήρη λειτουργία θα ξεκινήσει η παραγωγή μέχρι και 15 κωδικών τυριού από την Κρήτη.

Μέρος της έκτασης που θα δημιουργηθούν οι εγκαταστάσεις του τυροκομείου
Η ιδέα για να ξεκινήσει αυτή η αποκλειστική συνεργασία ανάμεσα στα σούπερ μάρκετ ΑΒ Βασιλόπουλος και του Συνεταιρισμού ήταν του επικεφαλής της εταιρείας Νίκου Λαβίδα, στο πλαίσιο του γενικότερου ανοίγματος της αλυσίδας ΑΒ Βασιλόπουλος στα παραδοσιακά ελληνικά προϊόντα.

Πρόκειται για μια ιδέα,  η οποία τελικά υλοποιήθηκε πριν από έναν χρόνο και άρχισε πριν από μερικούς μήνες με τη βοήθεια του ιδιοκτήτη της εταιρείας ΚριΒεκ  (με κρεατικά και αλιεύματα), Γιάννη Φασουλά: Ο συγκεκριμένος μάλιστα είναι ένας επιχειρηματίας που έχει και θεσμικό ρόλο, καθώς είναι και Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Εμπόρων Κρέατος και Ζώντων Ζώων,  που συνιστά στρατηγικό συνεργάτη της ΑΒ Βασιλόπουλος τα τελευταία χρόνια.

Κατά πληροφορίες από τη διοίκηση της εταιρείας μάλιστα, πρόκειται από τους πιο ευπώλητους κωδικούς στα τυροκομικά στην αλυσίδα και για το λόγο αυτό, με την έναρξη λειτουργίας του τυροκομείου στα τέλη του 2025 και άρα την σημαντική ενίσχυση της παραγωγής, οι παραγγελίες θα γίνουν ακόμα περισσότερες για όλα τα καταστήματα της Ελλάδας.

Κατά τη διαδικασία παραγωγής κρητικής μηζύθρας

Σχολή Υφαντικής και ξενοδοχείο με την υπογραφή ενός λυράρη

Ο δεύτερος πυλώνας, ο οποίος αναπτύσσεται γοργά τα τελευταία χρόνια στα Ανώγεια είναι ο τουρισμός. Παρά το γεγονός ότι η συγκεκριμένη περιοχή είναι σε βουνό, μακριά από τη θάλασσα, έχει καταγράψει άνοδο σε επισκεψιμότητα τα τελευταία χρόνια, κυρίως από Έλληνες επισκέπτες.

Εξάλλου, κατά όσα αναφέρει ο Δήμαρχος Ανωγείων Σωκράτης Κεφαλογιάννης στο Financial Report πρόκειται για μια μικρή πόλη-ζωντανό οργανισμό, με τράπεζα, Κέντρο Υγείας, ενώ χαρακτηριστικό είναι ότι έχει οικογένειες με συνολικά 150 μικρά παιδιά, κάτι που την κάνει να έχει πλήρη πρωτοβάθμια εκπαίδευση, με όλες τις τάξεις Νηπιαγωγείου, Δημοτικού, Γυμνασίου, Λυκείου.

O δήμαρχος Ανωγείων Σωκράτης Κεφαλογιάννης

Επιπλέον, με πρωτοβουλία του Υπουργείου Πολιτισμού αναμένεται να ξεκινήσει τη λειτουργία σχολής Υφαντικής σε παρακείμενο του τυροκομείου κτίριο.

Πρόσφατα, δε, άνοιξε και ένα μεγάλο, σε σχέση με τα δεδομένα της περιοχής, ξενοδοχείο, το τετράστερο Delina Resort, το οποίο ανήκει στον γνωστό Λυράρη Βασίλη Σκουλά, ο οποίος έλκει την καταγωγή του από τα Ανώγεια και αποτελεί μια σημαντική επένδυση για την περιοχή, καθώς ξεφεύγει από τα παραδοσιακά πιο μικρά καταλύματα που υπήρχαν μέχρι τώρα εκεί και δίνει μια αίσθηση πολυτέλειας.

 

ΠΗΓΗ: financial report