Μεγάλη ένταση στη συνεδρίαση της Επιτροπής Περιβάλλοντος για τον “Αγγελόβραχο”
Μεγάλη ένταση στη συνεδρίαση της Επιτροπής Περιβάλλοντος

«Φωτιές» άναψε χθες στην Επιτροπή Περιβάλλοντος της Περιφέρειας Κρήτης η έγκριση των περιβαλλοντικών επιπτώσεων για τη δημιουργία ξενοδοχειακής μονάδας στη θέση «Αγγελόβραχος» του Δήμου Μαλεβιζίου.

Εκπρόσωποι του οικοδομικού συνεταιρισμού «Αγγελόβραχος» βρέθηκαν στη συνεδρίαση της επιτροπής και θέλησαν να «μπλοκάρουν» τη γνωμοδότηση, με τους ισχυρισμούς ότι η εταιρεία κατασκευής της ξενοδοχειακής μονάδας επιδιώκει να αξιοποιήσει υφιστάμενες υποδομές του συνεταιρισμού προκειμένου να διασφαλίσει την είσοδο στο υπό ανέγερση ξενοδοχείο.

Το βασικό θέμα προβληματισμού σχετιζόταν με το γεγονός πως οι εκπρόσωποι της μονάδας διεκδικούν την πρόσβαση στο ξενοδοχείο μέσω οδού που οφείλει να είναι προσβάσιμη σε όλους, αλλά τέμνεται από πεζόδρομο. Οι εκπρόσωποι του συνεταιρισμού δήλωναν εξοργισμένοι με τις προθέσεις των επενδυτών, τονίζοντας πως έχουν υποχρέωση να αναζητήσουν εναλλακτικές λύσεις εισόδου στην επένδυσή τους κι όχι μια λύση που να περιλαμβάνει υφιστάμενες δομές του συνεταιρισμού.

Οι επενδυτές από την πλευρά τους υποστήριζαν πως η λύση που προτείνουν είναι η μοναδική, ότι βασίζεται στο υφιστάμενο νομικό πλαίσιο, ενώ έκαναν σαφές ότι είναι διατεθειμένοι να συνεργαστούν με εκπροσώπους του συνεταιρισμού για να βρουν τη χρυσή τομή.

Πολύ γρήγορα οι αντιδράσεις έλαβαν διαστάσεις και οι τόνοι ανέβηκαν, με τον αρμόδιο αντιπεριφερειάρχη Νίκο Καλογερή να διευκρινίζει ότι δεν είναι αρμοδιότητα της Επιτροπής Περιβάλλοντος να πάρει θέση σε μια διαμάχη που πρέπει να εξεταστεί από άλλα αρμόδια όργανα. Παρ’ όλα αυτά, καμία από τις δύο πλευρές δεν θέλησε να αντιληφθεί ότι η Επιτροπή Περιβάλλοντος ήταν αναρμόδια, ενώ όλοι οι εμπλεκόμενοι συνέχιζαν για ώρα σε μια διαμάχη χωρίς τέλος.

Επιτροπή Περιβάλλοντος της Περιφέρειας Κρήτης η έγκριση των περιβαλλοντικών επιπτώσεων για τη δημιουργία ξενοδοχειακής μονάδας στη θέση «Αγγελόβραχος» του Δήμου Μαλεβιζίου

Ευθύνες

Οι εκπρόσωποι του συνεταιρισμού μάλιστα επέρριψαν ευθύνες στην Επιτροπή Περιβάλλοντος, τονίζοντάς της πως θα όφειλε να κοιτά μακριά και να λάβει υπόψη της ότι δεν υπάρχει πρόβλεψη για τις εγκαταστάσεις των δικτύων. Απέναντι σε αυτές τις αιτιάσεις, οι εκπρόσωποι της εταιρείας απάντησαν ότι οι σχεδιασμοί των δικτύων προβλέπονται στη διαδικασία έκδοσης της άδειας ανέγερσης κι όχι στο πλαίσιο γνωμοδότησης από την Επιτροπή Περιβάλλοντος.

Θέλοντας να κατευνάσει τα πνεύματα ο Νίκος Καλογερής ζήτησε από τους μελετητές να επανέλθουν, καταθέτοντας την πρότασή τους και για την κατασκευή των δικτύων, ώστε η Επιτροπή να έχει πληρέστερη εικόνα της επένδυσης και του περιβαλλοντικού αποτυπώματός της.

Το κλίμα όμως ήταν τόσο τεταμένο, που ούτε αυτή η πρόταση ικανοποίησε καμία πλευρά, με τους μελετητές να υποστηρίζουν πως το «πάγωμα» της επένδυσης θα έχει άμεσες επιπτώσεις στα γενικότερα οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζει η χώρα και τους εκπροσώπους του συνεταιρισμού να δηλώνουν πως είναι αναγκαίο η επένδυση είτε να «παγώσει» είτε εφόσον πραγματοποιηθεί να μη χρησιμοποιεί υφιστάμενα δίκτυα και υποδομές του συνεταιρισμού.

Μετά την επεισοδιακή συνεδρίαση του θέματος, βέβαια, παριστάμενοι μηχανικοί υποστήριξαν στο περιθώριο της συνεδρίασης ότι η περίπτωση είναι όντως πολύ δύσκολη και μπορεί να έχει πολλαπλές αναγνώσεις και ερμηνείες του νόμου, οι οποίες την καθιστούν αρκετά προβληματική.

Εγκρίσεις

Κατά τα λοιπά, η Επιτροπή Περιβάλλοντος της Περιφέρειας Κρήτης ενέκρινε την περιβαλλοντική μελέτη για τη συνέχιση της λειτουργίας του πυρηνελαιουργείου ιδιοκτησίας «Κοινωνία Κληρονόμων Παύλου Ανδρουλάκη» εκτός ορίων οικισμού Φιλίππων ΤΚ Καστελλιανών ΔΕ Αρκαλοχωρίου, σύμφωνα με τους όρους και περιορισμούς που έθεσε στην εισήγησή του με βάση την προηγούμενη εμπειρία του στο θέμα, το Τμήμα Περιβάλλοντος και Υδροοικονομίας της Π.Ε. Ηρακλείου.

Επίσης, η Επιτροπή Περιβάλλοντος ενέκρινε το αντιδιαβρωτικό έργο προστασίας στο παραλιακό μέτωπο Ιεράπετρας, του Δήμου Ιεράπετρας. Το έργο περιλαμβάνει συνδυασμό κατασκευής τεχνητού υφάλου και περιοδική αναπλήρωση αμμώδους παραλίας, και αναμένεται να προστατεύσει από τη διάβρωση σημαντικό παραλιακό τμήμα του αστικού ιστού της πόλης.

Θετική γνωμοδότηση δόθηκε και για δυο σημαντικές υποδομές για την προστασία και αξιοποίηση των υδατικών πόρων. Η πρώτη αφορά τη βελτίωση της υφιστάμενης εγκατάστασης επεξεργασίας λυμάτων των οικισμών Πάνορμο – Ρουμελή – Σπιριδιανά και Μελιδόνι Δήμου Μυλοποτάμου και η δεύτερη τη μονάδα αφαλάτωσης νερού του υδροφορέα Φοινικιάς, Δήμου Ηρακλείου, δυναμικότητας 2000 κμ/ημέρα.

Με θετική γνωμοδότηση τα μέλη ενέκριναν επίσης την περιβαλλοντική αδειοδότηση για την επέκταση και τον εκσυγχρονισμό δύο υφιστάμενων ξενοδοχειακών μονάδων. Η πρώτη αφορά στο OSTRIA BEACH στην Ιεράπετρα κατηγορίας 5* και συνολικής δυναμικότητας μετά και την επέκταση 717 κλινών και η δεύτερη στο ξενοδοχείο 2* KAMPOS VILLAGE στην Αγία Μαρίνα Χανίων δυναμικότητας 200 κλινών.

Τέλος, η επιτροπή ενέκρινε την αδειοδότηση κεραίας κινητής τηλεφωνίας VODAFONE- ΠΑΝΑΦΟΝ ΑΕΕΤ στη θέση «Μετόχι Καπετανάκη» του Δήμου Μαλεβιζίου.