Από την Ιεράπετρα άρχισε σειρά ενημερωτικών εσπερίδων στην Κρήτη, που αφορούν την εξέλιξη της εμφάνισης του επιβλαβούς οργανισμού καραντίνας Spodoptera frugiperda καθώς και τις συνέπειες του στις καλλιέργειες όπως πιπεριάς, μελιτζάνας και δρεπτών ανθέων.
Αναφέρεται ότι η εμφάνιση του επιβλαβούς οργανισμού καραντίνας έχει αφυπνίσει τόσο την Περιφέρεια, όσο και την επιστημονική κοινότητα, με τους ειδικούς να θεωρούν ότι είναι αναγκαία η ενημέρωση και η προστασία της παραγωγής της Κρήτης.
«Η πρόληψη, η ενημέρωση και η συνεργασία αποτελούν το καλύτερο «εργαλείο» για την αντιμετώπιση και τον περιορισμό του επιβλαβούς αυτού οργανισμού. Η Περιφέρεια Κρήτης σε συνεργασία με το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και τους επιστημονικούς φορείς, υλοποιεί τις ενημερωτικές αυτές εκδηλώσεις σε όλη την Κρήτη προκειμένου οι αγρότες να έχουν επαρκή επιστημονική ενημέρωση για το θέμα» δήλωσε η αντιπεριφερειάρχης Πρωτογενή Τομέα Ειρήνη Χουδετσανάκη-Γιακουμάκη.
Στην εσπερίδα στην Ιεράπετρα συμμετείχαν: Η αντιπεριφερειάρχης Πρωτογενή Τομέα Ειρήνη Χουδετσανάκη-Γιακουμάκη, ο γενικός διευθυντής Πρωτογενή Τομέα Περιφέρειας Κρήτης Κώστας Υψηλάντης, στελέχη της ΔΑΑΚ Λασιθίου, καθώς και εμπλεκόμενοι φορείς των παραγωγών, σύμβουλοι και γεωπόνοι της περιοχής, τυποποιητές και καλλιεργητές θερμοκηπίων.
Εισηγήσεις παρουσίασαν οι: δρ. Δημήτριος Παπαχρήστος Ερευνητής Α΄ της επιστημονικής Διέυθυνσης Εντομολογίας και Γεωργικής Ζωολογίας του Μπενάκειου Φυτοπαθολογικού Ινστιτούτου, με τίτλο: «Το έντομο Spodoptera frugiperda και η εμφάνισή του σε περιοχές της Κρήτης», κ. Χρήστος Αραμπατζής, γεωπόνος MSc, Προϊστάμενος του τμήματος Φυτοϋγεινομικού Ελέγχου του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, με τίτλο: «Φυτοϋγειονομικά μέτρα για τον επιβλαβή οργανισμό Spodoptera frugiperda στα πλαίσια των κανονισμών της ΕΕ 2016/2031 και 2023/1134», και ο δρ. Εμμανουήλ Ροδιτάκης, αναπληρωτής καθηγητής Γεωργικής Εντομολογίας και Φαρμακολογίας, πρόεδρος Τμήματος Γεωπονίας, Σχολή Γεωπονικών Επιστημών, ΕΛΜΕΠΑ, με τίτλο: « Η αντιμετώπιση των λεπιδόπτερων της οικ. Noctuidae, με έμφαση στο είδος Spodoptera frugiperda».
Ακολούθησε συζήτηση-διάλογος για το θέμα που έχει προκύψει για την αντιμετώπιση του και τα μέτρα που θα πρέπει να εφαρμοστούν βάσει των κανονισμών της Ευρωπαϊκής νομοθεσίας.