Ανήλικη εργασία στο Ηράκλειο: Εικόνα «τριτοκοσμικής χώρας» αποτυπώνουν τα στοιχεία

Σε άκρως ανησυχητικό φαινόμενο εξελίσσεται η ανήλικη εργασία (ηλικίες από 15 έως 18 ετών) στην Κρήτη, με ραγδαία και δραματική αύξηση την τελευταία 5ετία.

«Εξελισσόμαστε σε τριτοκοσμική χώρα. Είναι ένα μείζον κοινωνικό θέμα, το οποίο δείχνει την τραγική κατάσταση στην οποία βρίσκονται τα νοικοκυριά» σχολίασε στο patris.gr ο Στέλιος Βοργιάς, πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Ηρακλείου.

Τα στοιχεία από την Επιθεώρηση Εργασίας Ηρακλείου για την τελευταία 5ετία και μόνο για το Ν. Ηρακλείου αποτυπώνουν γλαφυρά την ένταση του προβλήματος:

2020 – 192

2021 – 385

2022 – 792

2023 – 1141

2024 – 1392

Αξιοσημείωτο είναι ότι στα παραπάνω στοιχεία και μόνο για φέτος δεν συμπεριλαμβάνονται οι 150 περίπου αιτήσεις που απορρίφθηκαν από την Επιθεώρηση Εργασίας, λόγω των ανεπίτρεπτων συνθηκών ασφάλειας και υγιεινής.

Την ίδια στιγμή, όπως επισημαίνει το Εργατικό Κέντρο Ηρακλείου, δεν περιλαμβάνονται οι παράνομες και χωρίς άδεια απασχολήσεις ανηλίκων οι οποίες υπολογίζονται κατά πολύ περισσότερες από τις δηλωθέντες και οι οποίες αφορούν απασχόληση σε οικογενειακές επιχειρήσεις και στο πρωτογενή τομέα.

Οι συγκεκριμένες συνθήκες βέβαια, οδηγούν τα παιδιά είτε σε νυχτερινά σχολεία, είτε σε εποχική απασχόληση καθώς δεν είναι και λίγες οι περιπτώσεις που εγκαταλείπουν την εκπαίδευση.

Τα παραπάνω στοιχεία κατατέθηκαν από τον Πρόεδρο του Εργατικού Κέντρου Στέλιο Βοργιά, στον διπλωματικό εκπρόσωπο της Unicef Dr. Ghassan Khalil σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο ΕΛΜΕΠΑ, που σκοπό είχε την υπογραφή Μνημονίου συνεργασίας  μεταξύ του Ελληνικού Mεσογειακού Πανεπιστημίου και της  Unicef  όσον αφορά τα δικαιώματα των παιδιών και ο οποίος δεσμεύτηκε ότι θα τα μεταφέρει στα Αρμόδια Υπουργεία.

Image Online

«Αύξηση των μισθών, μείωση της ακρίβειας και λύσεις για τη στεγαστική κρίση» είναι τα άμεσα μέτρα που προτείνει το Εργατικό Κέντρο Ηρακλείου, όπως λέει στο patris.gr ο Στέλιος Βοργιάς. 

«Χρειάζεται επιπλέον να αυστηροποιηθούν οι έλεγχοι στους χώρους εργασίας, ώστε να εξασφαλιστούν οι ασφαλείς συνθήκες στις οποίες δουλεύουν οι εργαζόμενοι» συμπληρώνει ο κ. Βοργιάς. 

Όπως είχε τονίσει στο patris.gr προ ολίγων ημερών και ο γενικός γραμματέας του Εργατικού Κέντρου Ηρακλείου Νεκτάριος Μωυσάκης «η Επιθεώρηση Εργασίας είναι αποδεκατισμένη και δεν μπορεί να διεξάγει τους απαραίτητους ελέγχους με τη συχνότητα και την ένταση που θα έπρεπε».

Είναι ενδεικτικό άλλωστε το γεγονός ότι αυτή τη στιγμή η Επιθεώρησης Εργασίας η οποία είναι επιφορτισμένη με την ευθύνη του νομού Ηρακλείου και του νομού Λασιθίου αριθμεί μόλις 5 άτομα προσωπικό. Έχει φορτωθεί συν τοις άλλοις και την ευθύνη να εκδίδει τις άδειες εργασίας αλλά και να ελέγχει τους χώρους.