Το Σάββατο η ομάδα ανοίγει πανιά για να ταξιδέψει από το Ηράκλειο στην Καραϊβική
Ελπίζοντας σε καλούς καιρούς και ούριους ανέμους, μια δικαστική επιμελήτρια, ένας φαρμακοποιός, ένας ιδιοκτήτης εστιατορίου, ένας τελειόφοιτος λυκείου και ένας δύτης και απόφοιτος του τμήματος Πληροφορικής ανοίγουν πανιά και ετοιμάζονται για το συναρπαστικό ταξίδι στην Καραϊβική μ’ ένα καταμαράν.
Ο κυβερνήτης του σκάφους, Γιώργος Νικολαΐδης, τους επέλξε ανάμεσα σε 50-60 άτομα που επικοινώνησαν μαζί του μετά τη δημοσιοποίηση της πρόσκλησής του μέσω της “Π” για να ζήσουν το όνειρό τους σ’ ένα ιστιοπλοϊκό 35 μέρες μέσα στη θάλασσα.
Η αναχώρηση έχει προγραμματιστεί για το πρωί του Σαββάτου από το λιμάνι του Ηρακλείου. Πρώτος σταθμός η Αθήνα για κάποιες τελευταίες ενέργειες συντήρησης στο σκάφος και στη συνέχεια, μέχρι να φτάσουν στο Μπαρμπάντος, πιθανοί προορισμοί το Κάλιαρι της Σαρδηνίας, το Γιβραλτάρ και ίσως το Λα Πάλμας στα Κανάρια νησιά.
Σύμφωνα με τον Γ. Νικολαΐδη, η πιθανότερη ημερομηνία άφιξης είναι η 15η Δεκεμβρίου.
Ποιοι θα συμμετέχουν στο ταξίδι των 35 ημερών
Ποιοι είναι όμως αυτοί οι 5 άγνωστοι μεταξύ τους άνθρωποι που θα συμμτέχουν στο ταξίδι και πώς πήραν την απόφαση;
Ο Παναγιώτης Κρέμης, 32 χρόνων, κατάγεται από το Ηράκλειο και έχει σπουδάσει Φαρμακευτική στην Πάτρα. Ο ίδιος αναφέρει:
“Έχω παρακολουθήσει τη σχολή ιστιοπλοΐας αρχαρίων στον Ιστιοπλοϊκό Ομιλο Γαζίου και την σχολή των προχωρημένων στον Ιστιοπλοϊκό Ομιλο Πειραιώς.
Τόσο η αγάπη μου για τη θάλασσα και την τέχνη της ιστιοπλοΐας όσο και η ενθάρρυνση από έναν φίλο που μου εμπιστεύτηκε το ιστιοπλοϊκό του μας οδήγησε με την παρέα μου σε πάνω από 30 νησιά τον τελευταίο χρόνο.
Η συνάντηση με τον Γιώργο Νικολαΐδη και το ταξίδι στην Καραϊβική ανοίγει νέους ορίζοντες και θα είναι ένα μεγάλο μάθημα τόσο ιστιοπλοΐας όσο και εμπιστοσυνης και συνεργασίας με όλη την ομάδα”.
Στο Ηράκλειο γεννήθηκε και ζει η 43χρονη δικαστική επιμελήτρια Κυριακή Μαραζάκη.
Η Κυριακή σημειώνει:
“Σπούδασα τουριστικά επαγγέλματα και εργάστηκα στον χώρο για αρκετά χρόνια, αλλά τα τελευταία 10 χρόνια ασκώ το επάγγελμα της δικαστικής επιμελήτριας. Η πρώτη μου επαφή με την ιστιοπλοΐα ήταν το 2008, όταν παρακολούθησα μαθήματα και πήρα δίπλωμα ιστιοπλοΐας. Από τότε έχει γίνει ένα από τα πιο αγαπημένο μου χόμπι, καθότι λατρεύω τη θάλασσα και τα ταξίδια. Επίσης είμαι λάτρης της περιπέτειας και της εξερεύνησης, οπότε το ταξίδι αυτό το βρίσκω ίσως και το πιο συναρπαστικό πράγμα που έχω κάνει ποτέ. Μου αρέσει να βρίσκομαι στη φύση και στη θάλασσα, όπως επίσης μου αρέσει πολύ να αθλούμαι”.
Μόλις 19 χρόνων είναι ο Γερμανός Nicholas Buttermilch που ζει στο Μόναχο.
“Το 2017 είναι μια υπέροχη χρονιά για μένα” λέει. “Τελείωσα το σχολείο και τώρα έχω τη δυνατότητα να πραγματοποιήσω ένα από τα όνειρά μου. Η πρώτη μου εμπειρία με ιστιοπλοΐα ήταν το 2013, όταν ταξίδεψα μέχρι την Κορσική και τη Σαρδηνία. Η ιστιοπλοΐα είναι το χόμπι μου και ετοιμάζομαι να διασχίσω τώρα με την ομάδα του Γιώργου τον Ατλαντικό στο μεγαλύτερο ίσως ιστιοπλοϊκό ταξίδι της ζωή μου”.
Ο Γιώργος Ιωαννίδης, 30 ετών, εδώ και 5 χρόνια εργάζεται στο καταδυτικό κέντρο του ξενοδοχείου “Blue Palace” στην Πλάκα της Ελούντας.
Ο Γιώργος, που έχει σπουδάσει στο τμήμα Εφαρμοσμένης Πληροφορικής και Πολυμέσων του Ηρακλείου, αναφέρει:
“Είχα ήδη ξεκινήσει τις καταδύσεις, οπότε από το 2007 κάνω καταδύσεις στο νησί της Κρήτης και το χειμώνα ταξιδεύω σε διάφορα μέρη του κόσμου, διδάσκοντας στον κόσμο πώς να γίνουν χαρούμενοι δύτες.
Τα πρώτα μου ιστιοπλοϊκά ταξίδια καθώς και η πρώτη μου σχολή ήταν στον Ιστιοπλοϊκό Όμιλο Ηρακλείου το 2009 με τον εκπαιδευτή Βασίλη Τσαμπουράκη.
Έχω μικρή εμπειρία σε ιστιοφόρα σκάφη αλλά το όνειρό μου ήταν πάντα να κάνω ιστιοπλοΐα και καταδύσεις. Ανυπομονώ να μάθω περισσότερα για την ιστιοπλοΐα.
Πιστεύω πως σε κάθε περιπέτεια παίρνεις ένα μάθημα ζωής και μαθαίνεις τον εαυτό σου καλύτερα…
Συμμετάσχω στην ομάδα του Γιώργου, γιατί έχω τον απαραίτητο ελεύθερο χρόνο, έχω διάθεση να βοηθήσω και να μάθω ιστιοπλοΐα, να γνωρίσω νέους ανθρώπους και να μοιραστώ την εμπειρία.
Το να υπάρχεις είναι ένα γεγονός, το να ζεις είναι μία τέχνη και θέλω να ζω μια συναρπαστική ζωή”.
Την ομάδα θα συμπληρώσει ο ιδιοκτήτης εστιατορίου Γιάννης Δεικτάκης, 38 ετών, κάτοικος της Καλυβιανής Κισσάμου Χανίων.
Εξηγώντας τους λόγους που αποφάσισε να κάνει το μεγάλο αυτό ταξίδι αναφέρει:
“Δεν έχω καμιά προηγούμενη εμπειρία με ιστιοπλοϊκό σκάφος, αλλά με τη βοήθεια της ομάδας θα χαρώ στο τέλος να ήμουν ένα χρήσιμο μέλος του πληρώματος.
Ηταν όνειρο πολλών ετών να ταξιδέψω με ιστιοπλοϊκό σκάφος και ειδικότερα να διασχίσω τον Ατλαντικό. Πριν από περίπου 10 χρόνια είχα μια παρόμοια ευκαιρία την οποία την έχασα για τον λόγο ότι φοβήθηκα να πάρω την απόφαση να το κάνω.
Σήμερα είμαι πιο έτοιμος από ποτέ, θεωρώ τον εαυτό μου αρκετά πειθαρχημένο και ώριμο για να καταφέρω με την ομάδα μου να μεταφέρουμε το σκάφος με ασφάλεια στο Barbados, να γνωρίσω από τόσο κοντά και έντονα τον μεγάλο μου έρωτα, τη θάλασσα και να έχω ακόμα μια ενδιαφέρουσα ιστορία να διηγούμαι στον γιο μου όταν μεγαλώσει.
Όταν φτάσουμε στο Barbados θα μείνω λίγες μέρες να γνωρίσω το νησί και τους ανθρώπους του και αμέσως μετά θα πετάξω για Κολομβία, όπου και θα μείνω για 4 μήνες για να είμαι κοντά στον γιο μου και να του μάθω να κολυμπάει στα νερά της Καραϊβικής, καθώς επίσης να βγάλουμε τις βοηθητικές ρόδες από το ποδήλατό του και να του μάθω ισορροπία.
Περιμένω με αληθινή ανυπομονησία να γνωρίσω την ομάδα και να ανοίξουμε πανιά για το μεγάλο ταξίδι”.
ΑΥΣΤΗΡΗ ΤΗΡΗΣΗ ΤΩΝ ΚΑΝΟΝΩΝ ΓΙΑ Ν’ ΑΝΤΕΞΕΙΣ
5 εβδομάδες σ’ ένα ιστιοπλοϊκό σκάφος
Πώς είναι να ζεις μέσα σ’ ένα ιστιοπλοϊκό σκάφος 5 εβδομάδες;
Τι γίνεται εάν κάποιος αρρωστήσει;
Υπάρχουν κίνδυνοι σε μια πολύ μεγάλη κακοκαιρία και πώς αντιμετωπίζονται;
Επιπλέον, είναι εύκολη η επικοινωνία των μελών του πληρώματος με την οικογένειά τους;
Τι γίνεται με το φαγητό, τους ενδυματολογικούς κώδικες, τη διαχείριση των απορριμμάτων που μαζεύονται και πώς περνάει η ώρα μέσα στη θάλασσα όταν δεν εργάζεσαι;
Ο κυβερνήτης του καταμαράν “Safari” Γιώργος Νικολαΐδης, ο οποίος θα είναι και ο αρχηγός του ταξιδιού, μάς λύνει τις απορίες:
“Τα προβλήματα υγείας που μπορεί να παρουσιασθούν είναι ένα από τα θέματα που με ανησυχούν περισσότερο. Υπάρχει μία λίστα κανόνων που προσυμφωνούμε όλοι μας πριν το ταξίδι και έχουν ως στόχο τη μεγιστοποίηση της ασφάλειας στο σκάφος. Επίσης υπάρχει ένα αρκετά ενημερωμένο φαρμακείο, όγκου ενός πολύ μεγάλου ταξιδιωτικού σάκου, που ως στόχο έχει την αντιμετώπιση των πιθανών προβλημάτων. Η επιλογή ενός γιατρού ή φαρμακοποιού, ως μέλος του πληρώματος είναι επίσης μία σοφή κίνηση, γιατί οι προσωπικές μου γνώσεις (βάσει των μαθημάτων και πιστοποιήσεών μου) δεν μπορούν να είναι εφάμιλλες. Σε αυτό το ταξίδι, ο Παναγιώτης καλύπτει με το παραπάνω αυτήν την ανάγκη.
Η διατροφή αποτελεί ένα μεγάλο θέμα προς κατάλληλη προετοιμασία πριν το ταξίδι. Αρχικά πρέπει να είναι γνωστές σε όλο το πλήρωμα οι ατομικές διατροφικές ιδιαιτερότητες όπως αλλεργίες, δυσανεξίες κά. Αποτελεί, κάτω από συνθήκες, και αιτία συμμετοχής στο όλο εγχείρημα.
Κατ’επέκταση γίνεται ένας υπολογισμός προμηθειών με ένα ποσοστό 20% επιπλέον αγορών για λόγους ασφαλείας. Ας λάβουμε υπόψη μας ότι το αίσθημα της απομόνωσης και η ελλιπής εκτόνωση μπορούν να έχουν ως αποτέλεσμα μεγαλύτερη κατανάλωση τροφής. Απαγορεύεται η κατανάλωση ωμού κρέατος (ψάρια κτλ) για ελαχιστοποίηση του ρίσκου διατροφικής δηλητηρίασης.
Το σκάφος έχει μία οργανωμένη κουζίνα που μία φορά την ημέρα μαγειρεύεται ένα κυρίως γεύμα για όλους. Δεδομένου ότι δεν ορίζεται ώρα πρωινού, μεσημεριανού ή βραδινού γεύματος, όλα τα υπόλοιπα γεύματα μαγειρεύονται κατά βούληση από το πλήρωμα ανάλογα με τις ανάγκες.
Ένα από τα σημαντικότερα προβλήματα σ’ ένα ταξίδι τόσων ημερών είναι η διαχείριση απορριμμάτων. Η διαδικασία που ακολουθούμε με στόχο την προστασία του περιβάλλοντος είναι η εξής. Όλα τα οργανικά (υπολείμματα τροφών, φλούδες, κτλ) τα ρίχνουμε στη θάλασσα.
Όλα τα υπόλοιπα απορρίμματα τα ξεχωρίζουμε σε μεγάλες ανθεκτικές σακούλες που αποθηκεύονται σε εξωτερικούς και εύκολα προσβάσιμους χώρους, αφού πλυθούν με θαλασσινό νερό ώστε να αποφύγουμε δυσοσμίες και δημιουργία ανεπιθύμητων μικροοργανισμών.
Διαχωρίζουμε το αλουμίνιο και οτιδήποτε μεταλλικό, το πλαστικό, το χαρτί, το γυαλί και τέλος τα απορρίμματα τουαλέτας. Σε οποιοδήποτε ενδιάμεσο προορισμό, τα εναποθέτουμε στους κατάλληλους κάδους. Η προστασία του περιβάλλοντος για εμάς έχει μία ξεχωριστή σημασία… Είναι ο πρέπων σεβασμός και η αγάπη απέναντι σ’ένα στοιχείο της φύσης που μας φιλοξενεί.
Πολλοί αναρωτιούνται πως περνάμε την ώρα μας στο σκάφος. Στην πραγματικότητα ο χρόνος μας γεμίζει εύκολα. Έχουμε προμηθευτεί με ταινίες, μουσική, βιβλία, επιτραπέζια και ηλεκτρονικά παιχνίδια, που μπορούν ν’αποτελέσουν εξαιρετική παρέα μετά τον ύπνο ασφαλώς. Πολύς χρόνος αφιερώνεται ακούσια σε πνευματική ηρεμία, το πλήρωμα θα βρεθεί σε απόλυτη αρμονία με τη φύση, κάνοντας άθελά του διαλογισμό, που αποτελεί κι ένα από τα μεγάλα πλεονεκτήματα αυτού του ταξιδιού. Επίσης, με δεδομένο ότι είμαστε όλοι μας άγνωστοι μεταξύ μας, θα υπάρξουν πολύωρες κουβέντες γνωριμίας και ανταλλαγής απόψεων.
Επιπλέον, η επαφή με τους δικούς μας πάντοτε είναι εφικτή. Μέχρι και την έξοδό μας από τη Μεσόγειο, στο στενό του Γιβραλτάρ, οι αποστάσεις μας από την ακτή είναι ικανές να μας δώσουν σήμα κινητής τηλεφωνίας. Στο πέρασμα του Ατλαντικού έχουμε δύο δορυφορικά τηλέφωνα και λογαριασμό ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (e-mail). Αν και πολύ πιο ακριβή η χρήση του από αυτήν της στεριάς, υπάρχει η απαραίτητη επαφή και με το οικείο περιβάλλον μας αλλά και η επικοινωνία σε περίπτωση ανάγκης.
Η ζωή μας στο σκάφος δεν ακολουθεί τις τάσεις της μόδας αλλά αυτές της ασφάλειας! Η ενδυμασία μας έχει στόχο να μας προστατέψει από τις καιρικές συνθήκες με τη μέγιστη ευελιξία. Μία αξιόπιστη νιτσεράδα (αδιάβροχη στολή ιστιοπλοΐας), τα ειδικά παπούτσια που θα μας δώσουν την μέγιστη πρόσφυση στο κατάστρωμα, ένα ειδικό αυτόματο σωσίβιο το οποίο φοράμε σε οποιαδήποτε εξωτερική μας μετακίνηση, γάντια, ισοθερμικά και φόρμες μπορούν κάλλιστα να είναι τα μόνα ενδυματολογικά μας εφόδια!
Και στις ερωτήσεις πολλών φίλων και γνωστών μας για το ποια θα ήταν η αντίδρασή μας σ’έναν πολύ κακό καιρό, πέραν του γεγονότος ότι τα συστήματα του σκάφους είναι ικανά να μας δώσουν πληροφορίες ώστε να προστατευτούμε, θα δώσω την απάντηση που έδωσε ο πιο γνωστός ίσως Βραζιλιάνος ιστιοπλόος Alexei Belov, που είχα την τύχη να συναντήσω και να δειπνήσω μαζί του σ’ένα νησί της Καραϊβικής: “Άλλαξε τη ρότα σου και φτιάξε τα πανιά σου να μην φύγουν».