Το μικρό υποβρύχιο για την ηλεκτρική διασύνδεση της Πελοποννήσου με την Κρήτη. 

Το 2020 η ολοκλήρωση του έργου

Ανοίγει ο δρόμος για την κατασκευή της «μικρής ηλεκτρικής διασύνδεσης» της Κρήτης, μετά την έγκριση από το Υπουργείο Περιβάλλοντος της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων.

Συγκεκριμένα, η σύνδεση αφορά μία διασυνδετική γραμμή μεταφοράς από τον παραθαλάσσιο Δήμο Μολάων στην Πελοπόνησσο ως και τα Χανιά, συνολικής δυναμικότητας 150 kV.

Σύμφωνα με τον προγραμματισμό του έργου, η ολοκλήρωσή του δεν προβλέπεται να καθυστερήσει περισσότερο από διάστημα τεσσάρων μηνών, με τους ειδικούς να εκτιμούν ότι η διαδικασία κατασκευής μπορεί να υλοποιηθεί και νωρίτερα. Το έργο προχωρά, σύμφωνα με τις διαδικασίες γρήγορων επενδύσεων fast track, ενώ, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, είναι εφικτό να έχει ολοκληρωθεί μέσα στο 2020, εάν ληφθεί υπόψη πως για την έγκριση της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων χρειάστηκαν μόλις μερικοί μήνες.

Το κόστος της επένδυσης υπολογίζεται σε 180 με 190 εκατομμύρια ευρώ, και σύμφωνα με τον Ανεξάρτητο Διαχειριστή Ηλεκτρικής Ενέργειας, με το καλώδιο εναλλασσόμενου ρεύματος μπορεί να επιτευχθεί εξοικονόμηση της τάξεως του 50 % μέσω του τέλους Υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας, από το συνολικό κόστος ηλεκτροδότησης της Κρήτης, το οποίο ανέρχεται σε 400 εκατομμύρια ευρώ.

Υπενθυμίζεται ότι οι ανάγκες της Κρήτης, σε ηλεκτρική ενέργεια τη δεδομένη στιγμή, καλύπτονται από τρεις μονάδες που χρησιμοποιούν μαζούτ και ντίζελ, τα οποία θεωρούνται ιδιαίτερα κοστοβόρα καύσιμα για την παραγωγή. Οι υφιστάμενοι σταθμοί, λόγω παλαιότητας, εμφανίζουν χαμηλό βαθμό απόδοσης και μειωμένη διαθεσιμότητα, ενώ προκαλούν σημαντικά περιβαλλοντικά προβλήματα.

Το επιπλέον κόστος λειτουργίας των υφιστάμενων σταθμών δεν επιβαρύνει τους κατοίκους, αλλά καλύπτεται από το τέλος Υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας, το οποίο περιλαμβάνεται σε όλους τους λογαριασμούς ρεύματος. Το συγκεκριμένο κόστος για τα νησιά ανέρχεται σε 700 με 850 εκατομμύρια ευρώ σε ετήσια βάση, με την Κρήτη να είναι υπεύθυνη για το μισό από το συγκεκριμένο κόστος.

Όπως εκτιμάται από τις υφιστάμενες μελέτες, το κόστος διασύνδεσης της Κρήτης με την Πελοπόνησσο μπορεί να αποσβεστεί σε ένα διάστημα τριών ετών. Πέρα από το οικονομικό σκέλος της διασύνδεσης, το νέο έργο προβλέπεται να συμβάλει στην καλύτερη ασφάλεια και βελτίωση σε εφοδιασμό ενέργειας του νησιού.

Το έργο, τέλος, πληροί τις προϋποθέσεις για χρηματοδότηση από Ευρωπαϊκά Κονδύλια, όπως το πακέτο Γιουνκέρ αλλά και για δανειοδότηση από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων. Την κατασκευή του αναμένεται να διεκδικήσουν, μεταξύ άλλων, και ελληνικές βιομηχανίες κατασκευής καλωδίων.