Στοιχεία της πολύκροτης υπόθεσης της απαγωγής του Μ. Λεμπιδάκη παρουσία του υπουργού κ. Τόσκα και του αρχηγού της ΕΛ.ΑΣ κ. Τσουβαλά παρουσιάστηκαν χθες από τον γενικό αστυνομικό διευθυντή Περιφέρειας Κρήτης κ. Κώστα Λαγουδακη, τον αστυνομικό διευθυντή Ηρακλείου κ. Σήφη Κανακουσάκη, τον διοικητή του Τμήματος Αντιμετώπισης Οργανωμένου Εγκλήματος κ. Μανόλη Πιπεράκη και τον διοικητή της Ασφάλειας Ηρακλείου κ. Γ. Βαρδάκη. Ο κ. Λαγουδάκης έκανε λόγο για μια υπόθεση με ιδιαιτερότητα στη διάρκεια της οποίας «προχωρήσαμε την έρευνά μας βήμα – βήμα, αξιοποιώντας σε όλα τα στάδια και το παραμικρό στοιχείο που προέκυπτε, με διαρκή αξιολόγηση των δεδομένων καθώς και σύνθεση και ανάλυση των παραμέτρων του πεδίου της έρευνας. Έτσι καταφέραμε αρχικά να ανιχνεύσουμε τη μεθοδολογία των δραστών, τις προπαρασκευαστικές ενέργειες και τη γενικότερη προετοιμασία και τον σχεδιασμό τους, που περιελάμβανε την εξασφάλιση χώρων φύλαξης του απαχθέντα, αλλά και την υποστήριξη του όλου εγχειρήματος (τροφοδοσία, κάλυψη βιοτικών αναγκών κ.λ.π.). Η διαδικασία αυτή μας βοήθησε να προχωρήσουμε στη χαρτογράφηση της οργάνωσης και στη σκιαγράφηση του εγκληματικού «προφίλ» των εμπλεκομένων, που μας οδήγησε βαθμιαία στον προσδιορισμό των ατόμων που είχαν αναλάβει τη φύλαξη και επιτήρηση του παθόντα».
Σύμφωνα με τις επισημάνσεις του κ. Λαγουδάκη «με βάση τα στοιχεία αυτά καταφέραμε στη συνέχεια να διακριβώσουμε τις διασυνδέσεις των ατόμων αυτών με τα υπόλοιπα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης και μέσα από τεχνικές και φυσικές διαδικασίες παρακολούθησης να εντοπίσουμε αρχικά την περιοχή και ακολούθως το σημείο στο οποίο οι δράστες κρατούσαν τον επιχειρηματία. Σήμερα, από την ειδικότερη επισκόπηση του προανακριτικού υλικού, μπορούμε να πούμε με βεβαιότητα ότι οι εμπλεκόμενοι στην απαγωγή συγκρότησαν εγκληματική οργάνωση, τουλάχιστον από τις αρχές Μαρτίου 2017, ενώ κατά τη διάρκεια της κράτησης του απαχθέντα στην οργάνωση εντάχθηκαν και νέα μέλη με ανακατανομή ρόλων και αποκλειστικό σκοπό την αρπαγή του παθόντα, προκειμένου να αποκομίσουν παράνομο περιουσιακό όφελος πολλών εκατομμυρίων ευρώ».
Η ανάκριση είναι σε εξέλιξη
Όπως τόνισε ο κ. Λαγουδάκης, δεν αποκλείεται κάποιος από τους 8 συλληφθέντες να είναι ο εγκέφαλος, ωστόσο η υπόθεση, η οποία βρίσκεται στο στάδιο της κύριας ανάκρισης, σε πλήρη εξέλιξη και οποία ενδεχομένως να προκύψουν και άλλοι κατηγορούμενοι. Ο ίδιος ανέφερε : «ήταν μια η εγκληματική οργάνωση η οποία στην πορεία εμπλουτίστηκε και με νέα μέλη, ενώ σε κάποια άλλα μέλη διαφοροποιήθηκε ο ρόλος τους». Όπως ανακοίνωσε η Αστυνομία, από την πρώτη ημέρα της απελευθέρωσης του επιχειρηματία τα κρησφύγετα όπου κρατήθηκε ο Μ.Λ ήταν πέντε. Ωστόσο δεν έχουν εντοπιστεί ακόμα. Ο στρατηγός αποκάλυψε ότι κατά την περίοδο κράτησης του θύματος έγιναν πολλές επιχειρήσεις σε διάφορες περιοχές, κυρίως δυτικά.
Κάποιες από αυτές έγιναν γνωστές και κάποιες άλλες όχι». Στη διάρκεια της συνέντευξης τύπου δόθηκε απάντηση στη φημολογία που έλεγε (σημειώνεται ότι δεν την υιοθέτησε η Π») ότι εμπλέκονται ακόμα και πολιτικά πρόσωπα. Σε αυτό το σημείο ο κ. Λαγουδάκης ήταν κατηγορηματικός πως κάτι τέτοιο δεν ισχύει. Επίσης, η απαγωγή του Μιχάλη Λεμπιδάκη δεν συνδέεται με την άλλη μεγάλη απαγωγή που συγκλόνισε τη χώρα, αυτή του εφοπλιστή Περικλή Παναγόπουλου. Αναφορά έγινε για τον ένα εκ των συλληφθέντων, ο οποίος συμμετείχε στο κίνημα για τους πλειστηριασμούς και είναι το άτομο που είχε πριν λίγο καιρό βάλει φωτιά στα γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ στο Ρέθυμνο.
Οι απαγωγείς απέστειλαν τρία από τα SMS προς την οικογένεια του κ. Λεμπιδάκη από τη Γλυφάδα, το Λαγονήσι και την Ανάβυσσο. Όπως έγραψε χθες η «Π» συνολικά πραγματοποιήθηκαν 31 επικοινωνίες με sms, πέντε χειρόγραφες επιστολές του απαχθέντα αλλά και ηλεκτρονικά δαχτυλογραφημένες επιστολές από τους δράστες καθώς και τρία βιντεοσκοπημένα μηνύματα του θύματος. «Οι κατηγορούμενοι ταξίδευαν στην Αθήνα και έστελναν μηνύματα» αναφέρθηκε χθες.
ΝΙΚΟΣ ΤΟΣΚΑΣ: «Μία από τις μεγαλύτερες επιτυχίες της Αστυνομίας διαχρονικά»
Κατά την τοποθέτησή του για την υπόθεση ο υπουργός Ν. Τόσκας ανέφερε:
«Το πρωί της Δευτέρας η Ελληνική Αστυνομία σημείωσε μία από τις μεγαλύτερες επιτυχίες της, μία επιτυχία ίσως χωρίς προηγούμενο στα ελληνικά αστυνομικά χρονικά. Καταγράφεται ως η πρώτη και η μεγαλύτερη επιχείρηση με τριπλό, τετραπλό στόχο και επιτυχία. Δηλαδή, απελευθερώθηκε ο απαχθείς, ήταν αναίμακτη, δεν πληρώθηκαν λύτρα, συνελήφθησαν οι κυριότεροι ή το μεγαλύτερο μέρος των απαγωγέων και ήταν -για να χρησιμοποιήσω τα λόγια του μηνύματος ενός Πρέσβη μεγάλης ευρωπαϊκής χώρας που μου έστειλε πριν από λίγο- μάθημα για τα βιβλία και μάθημα για να διδαχθεί στους αστυνομικούς και στους υπόλοιπους που ασχολούνται με τα θέματα ασφάλειας.
Οι αστυνομικοί εκτέλεσαν την επιχείρηση με πολύ μεγάλη ακρίβεια και αποτελεσματικότητα, τηρώντας όλους τους κανόνες του σχεδιασμού, της μυστικότητας, της σωστής εκτέλεσης της επιχείρησης. Μπορώ να πω ότι ήταν μία τέλεια επιχείρηση και πράγματι όπως λέει και ο φίλος πρέσβης είναι ένα μάθημα για όσους ασχολούνται με τα θέματα ασφάλειας.
Ως Υπουργός Προστασίας του Πολίτη θα ήθελα να δώσω τα θερμά μου συγχαρητήρια στον Αρχηγό της Ελληνικής Αστυνομίας, τον κ. Κωνσταντίνο Τσουβάλα, τον Γενικό Περιφερειακό Αστυνομικό Διευθυντή της Κρήτης, τον κ. Κωνσταντίνο Λαγουδάκη, τον κύριο Ταξίαρχο – τον Διοικητή του Ηρακλείου, τους απλούς αστυνομικούς που σήκωσαν και το κύριο βάρος της εκτέλεσης της επιχείρησης με τόσο προσεχτικό τρόπο. Αυτή την Αστυνομία θέλουμε, αυτή την Αστυνομία που υπηρετεί τον πολίτη, που υπηρετεί την κοινωνία, που υπόκειται στην καθημερινή κρίση των πολιτών αλλά είναι κοντά στον πολίτη. Αυτό επιδιώκουμε και αυτό δείχνει η επιχείρηση, την οποία περιγράφουμε σήμερα.
Τα αποτελέσματα στην καθημερινή μάχη με το έγκλημα δεν έρχονται τυχαία. Είναι αποτέλεσμα συνολικής δουλειάς από τον πρώτο μέχρι τον τελευταίο αστυνομικό. Είναι αποτέλεσμα νοοτροπίας που πρέπει και έχει εν πολλοίς εγκαθιδρυθεί στην Ελληνική Αστυνομία ότι υπηρετεί τον πολίτη και είναι αποτέλεσμα μιας προσπάθειας η οποία χτίζεται κάθε μέρα, πετραδάκι – πετραδάκι προκειμένου να επιτευχθεί το αποτέλεσμα το οποίο περιγράφουμε σήμερα».
ΑΡΧΗΓΟΣ ΕΛ.ΑΣ.: «Ήρθαμε να επιβραβεύσουμε αυτούς που το δικαιούνται»
«Ήταν μια δύσκολη υπόθεση, που η επιτυχής έκβασή της μεταδίδει τόσο στο σύνολο του προσωπικού της Ελληνικής Αστυνομίας όσο και την κοινωνία, στον απλό πολίτη, αισθήματα ικανοποίησης και ανακούφισης. Όχι μόνον γιατί ένας συνάνθρωπός μας ανέκτησε την ελευθερία του μετά από την πολύμηνη, απάνθρωπη ομηρεία του• όχι μόνον επειδή τα μέλη της οικογένειας του έπαψαν, πλέον να βιώνουν την οδύνη της απουσίας του και το φόβο για τη ζωή του• όχι μόνον επειδή διεκόπη αποτελεσματικά η εγκληματική δραστηριότητα των ατόμων που ενέχονται στην οργάνωση και την τέλεση της αποτρόπαιας αυτής πράξης.
Αλλά επειδή, όπως κατά τον πλέον σαφή, ουσιαστικό και πειστικό τρόπο αποδείχτηκε, η Ελληνική Αστυνομία μπορεί, υπό οποιεσδήποτε συνθήκες, να λειτουργήσει αποτελεσματικά, επαγγελματικά και υπεύθυνα, εκπληρώνοντας, στο βαθμό που οι πολίτες και η Πολιτεία προσδοκούν και απαιτούν, την αποστολή της• που δεν είναι άλλη από την προστασία και την ασφάλεια της κοινωνίας και των μελών της.
Σήμερα, στην Κρήτη, η Ελληνική Αστυνομία αποδεικνύει κατά τρόπο απολύτως σαφή και πειστικό την ισχυρή δυναμική και την αποτελεσματικότητά της στο πλαίσιο εκπλήρωσης της επιχειρησιακής της αποστολής. Αυτή, ακριβώς, η τελευταία διαπίστωση αποτελεί την αιτία της παρουσίας της πολιτικής και φυσικής ηγεσίας της Ελληνικής Αστυνομίας, σήμερα, εδώ.
Είμαστε εδώ -επιτρέψτε μου τη διευκρίνιση- όχι για να αποσπάσουμε τα εύσημα από την επιτυχή κατάληξη της αστυνομικής επιχείρησης, αλλά για να αποδώσουμε, ως οφείλουμε, τα εύσημα, για να επιβραβεύσουμε εκείνους οι οποίοι πραγματικά τα δικαιούνται.
Κι αυτοί δεν είναι άλλοι από τους συναδέλφους αστυνομικούς που επί έξι μήνες, με επαγγελματισμό, με υψηλό αίσθημα ευθύνης, με τη συστηματική και μεθοδολογική εργασία και την επίπονη προσπάθειά τους κατάφεραν και σχεδίασαν, οργάνωσαν και ολοκλήρωσαν κατά τον καλύτερο δυνατό τρόπο την επιχείρηση απελευθέρωσης του Μιχάλη Λεμπιδάκη.
Ως Αρχηγός της Ελληνικής Αστυνομίας, αισθάνομαι την υποχρέωση να εκφράσω δημοσίως τον έπαινο, την ευαρέσκεια και την ικανοποίησή μου στα στελέχη των Υπηρεσιών της Γενικής Περιφερειακής Αστυνομικής Διεύθυνσης Κρήτης, της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής και γενικά όλων όσοι συμμετείχαν ή συνέβαλαν στον επιτυχή χειρισμό και έκβαση της υπόθεσης».
Αστυνομικός Διευθυντής Ηρακλείου, ταξίαρχος Σ. Κανακουσάκης:
«Θα ήθελα να συγχαρώ και ταυτόχρονα να ευχαριστήσω όλους τους συναδέλφους μας, οι οποίοι ακούραστα δίνοντας τον καλύτερό τους εαυτό εργάστηκαν επί έξι συνολικά μήνες μακριά από τις οικογένειές τους. Ο επαγγελματισμός, η μεθοδικότητα με την οποία εργάστηκαν όλο αυτό το διάστημα, στη διερεύνηση της απαγωγής του γνωστού επιχειρηματία Μιχάλη Λεμπιδάκη και στη σύλληψη των απαγωγέων του, έδωσε το συγκεκριμένο αποτέλεσμα, το οποίο αποδεικνύει ότι η Αστυνομία βρίσκεται πάντα δίπλα στον πολίτη, στο κοινωνικό σύνολο, προσδίδοντας αίσθημα ασφάλειας και δικαίου.
Και πάλι συγχαρητήρια».