ΣΗΜΑ ΕΠΙΣΤΟΛΕΣ epistoles

Εθνική συνεννόηση και τομές ζητούν με επιστολή τους προς τον πρωθυπουργό πρώην δήμαρχοι και παλιοί πρόεδροι φορέων.
Στην επιστολή τους προς τον κ.Τσίπρα αναφέρουν μεταξύ άλλων

“Κύριε Πρωθυπουργέ,
Οι πολίτες της Κρήτης που υπογράφομε το κείμενο αυτό σας καλωσορίζομε στο νησί μας και ευχόμαστε επιτυχία στο Συνέδριο Παραγωγικής Ανασυγκρότησης της Κρήτης που διεξάγεται στο Ηράκλειο και στο οποίο θα μιλήσετε σήμερα. Με την ευκαιρία της παρουσίας σας στο νησί μας, κύριε Πρωθυπουργέ, επιθυμούμε να θέσομε υπόψη σας όπως και υπόψη των άλλων δημοκρατικών κομμάτων της χώρας μας, την άποψή μας ότι βασική και απαραίτητη προϋπόθεση για την αποτελεσματική διαχείριση της κρίσης καθώς και των άλλων κρίσιμων ζητημάτων της χώρας όπως των εθνικών μας θεμάτων είναι Η ΕΘΝΙΚΗ ΣΥΝΕΝΝΟΗΣΗ. Αυτό δείχνει και το παράδειγμα όλων των άλλων χωρών της ευρωζώνης που βρίσκονταν σε κρίση, έκαμαν εθνική συνεννόηση και βγήκαν ή βγαίνουν από αυτή.

Και ότι χωρίς Εθνική Συνεννόηση και μακροχρόνια συστηματική προσπάθεια και ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΔΥΝΑΜΕΩΝ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ, η έξοδος από την κρίση είναι αβέβαιη και το μέλλον της πατρίδας μας δυσοίωνο.

Στην Κρήτη άλλωστε, όπως ασφαλώς γνωρίζετε, οργανώθηκαν πριν από πολλές δεκαετίες τα πρώτα περιφερειακά και τοπικά συνέδρια ανάπτυξης στη χώρα μας, τα οποία ήταν και από τα πρώτα στην Ευρώπη, και η Κρήτη επελέγη από την Ε.Ε. (Ε.Ο.Κ. τότε) λόγω προετοιμασίας και ωριμότητας, για την εφαρμογή του πρώτου Μεσογειακού Ολοκληρωμένου Προγράμματος (Μ.Ο.Π.) στην Ευρώπη.
Όσα συνέδρια ωστόσο και αν υλοποιούνται και όσες άλλες προϋποθέσεις ανάπτυξης και αν υπάρχουν στη χώρα μας, υπολογίσιμη ανάπτυξη δεν μπορεί να υπάρξει αν δεν υπάρξουν τα εχέγγυα για μακροχρόνιο ΣΤΑΘΕΡΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ – ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ και για ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΗ ΔΗΜΟΣΙΑ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΚΑΙ ΚΡΑΤΟΣ ΔΙΚΑΙΟΥ.

Και τα εχέγγυα αυτά σε συνθήκες κρίσης πρωτίστως η Συνεννόηση Συμφωνία και Δέσμευση των δημοκρατικών κομμάτων σε ένα μακροχρόνιο Πλαίσιο Οικονομικής – Επιχειρηματικής – Φορολογικής Σταθερότητας και σε ένα ταχείας εφαρμογής Επιχειρησιακό Πρόγραμμα των κατάλληλων Μεταρρυθμίσεων στη Δημόσια Διοίκηση και στη Δικαιοσύνη μπορεί να δώσει.

Παράλληλα απαιτείται και θα συμβάλει πολύ παρόμοια συνεννόηση συμφωνία και δέσμευση των κομμάτων σε ένα μακροχρόνιο βασικό πρόγραμμα οικονομικής και κοινωνικής ανάπτυξης της χώρας. Μόνο έτσι μαζί με τις άλλες γνωστές προϋποθέσεις, μπορεί, κατά τη γνώμη μας, να υπάρξει προσέλκυση και υλοποίηση των αναγκαίων παραγωγικών επενδύσεων και ο επαναπατρισμός σημαντικών κεφαλαίων και επιχειρήσεων και τελικά η παραγωγική ανασυγκρότηση και ανάπτυξη που μπορεί να οδηγήσει στην έξοδο από την οικονομική κρίση. Η κρίση είναι τόσο βαθιά που υπερβαίνει τις δυνατότητες κυβερνήσεων ενός κόμματος η ενός μικρού συνασπισμού, υπερβαίνει το χρονικό ορίζοντα μιας, δυο ή τριών τετραετιών, υπερβαίνει την αποτελεσματικότητα μιας συνηθισμένης διακυβέρνησης”.

Και συνεχίζουν: “Θεωρούμε επίσης επείγουσα την ανάγκη βαθιάς αποκεντρωτικής τομής στο Διοικητικό Σύστημα της χώρας, ώστε οι ελληνικές περιφέρειες που εκτός από φυσικούς πόρους και υποδομές σήμερα διαθέτουν αξιόλογα ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα και ερευνητικά κέντρα και πολλά ικανά και έμπειρα στελέχη να παίξουν τον κρίσιμο αναπτυξιακό τους ρόλο.

Με εκτίμηση,
Γιώργης Κλάδος τ. δήμαρχος Ανωγείων, Αλέξανδρος Παπαδερός τ. γενικός διευθυντής ορθόδοξης ακαδημίας Κρήτης, Κώστας Γραμματικάκης σ. δημοσιογράφος, Γιώργος Χατζηδάκης τ. δήμαρχος Αγίου Νικολάου, Νίκος Πετράκης τ. δήμαρχος Σητείας, Ρούσσος Κυπριωτάκης τ. δήμαρχος Αρχανών – Αστερουσίων, Αντώνης Σχετάκης τ. δήμαρχος Κισσάμου, Μανώλης Βασιλάκης τ. πρόεδρος ΤΕΕ/ΤΑΚ, Αντώνης Χουρδάκης τα, δήμαρχος Νεάπολης, Κωστής Βαρδάκης τ. πρόεδρος ΕΦΕΕ, Νίκος Δρακωνάκης οικονομολόγος – πρόεδρος ΕΤΑΜ”.