Τα 3 δισ. 660 εκατομμύρια ευρώ ξεπέρασαν το 2022 οι ταξιδιωτικές εισπράξεις στην Περιφέρεια Κρήτης, σύμφωνα με τα τελικά στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος.
Το νησί μας επισκέφθηκαν σχεδόν 5 εκατομμύρια 114.000 τουρίστες, ενώ είχαμε περίπου 42 εκατομμύρια διανυκτερεύσεις.
Ήταν μια καλή σεζόν και το ερώτημα είναι αν φέτος θα μπορέσουμε να πάμε ακόμη καλύτερα. «Ναι», λένε οι τουριστικοί φορείς που ανεβάζουν για μια ακόμη χρονιά ψηλά τον πήχη.
Ο πρόεδρος των ξενοδόχων του Ηρακλείου Νίκος Χαλκιαδάκης είπε στην «Π» ότι οι τουριστικές εισπράξεις μπορεί να αυξηθούν κατά 10%, αφού έχουν αυξηθεί και οι τιμές των ξενοδοχείων κατά 10%-15% και το στοίχημα είναι να έχουμε περισσότερο κόσμο την άνοιξη και το φθινόπωρο.
Ήδη οι προοπτικές δείχνουν καλές, αφού η σεζόν άρχισε δυναμικά και οι πληρότητες του Μαΐου θα φθάσουν το 75% έως 80%.
Ο πρόεδρος των ξενοδόχων του Ρεθύμνου κ. Μανόλης Τσακαλάκης συμφωνεί ότι φέτος θα πετύχουμε αύξηση του τζίρου και θα έρθει περισσότερος κόσμος για διακοπές στην Κρήτη, αλλά υπενθυμίζει ότι τα λειτουργικά κόστη των ξενοδοχείων είναι αυξημένα κατά 25% κάτι που, όπως λέει, σημαίνει λιγότερα καθαρά έσοδα.
«Μείωση του ρυθμού των κρατήσεων»
Συγκρατημένος εμφανίζεται ο γραμματέας της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Διευθυντών Ξενοδοχείων Δημήτρης Κουμπαράκης, ο οποίος σημείωσε ότι τα μηνύματα από κάποιους τουρ οπερέιτορς δεν είναι τόσο ενθαρρυντικά για αυτή την περίοδο, αφού έχει μειωθεί σε μεγάλο βαθμό ο ρυθμός των κρατήσεων και έχουν αυξηθεί οι προσφορές και οι εκπτώσεις.
Όπως είπε, υπάρχουν φόβοι οι πληρότητες τον Μάιο να μην είναι αυτές που περιμένουμε, ενώ οι Ευρωπαίοι οι οποίοι έχουν επηρεαστεί σε μεγάλο βαθμό από την κρίση, θα μειώσουν πιθανόν τον προϋπολογισμό των εξόδων τους για διακοπές.
Περιμένει να κινηθεί η αγορά
Και φέτος θα έχουμε τους παραδοσιακούς πελάτες της Κρήτης, κυρίως Γερμανούς, Βρετανούς, Γάλλους, Αυστριακούς, Ολλανδούς, Ισραηλινούς και άλλους, και η μεγάλη αλυσίδα της αγοράς που δραστηριοποιείται γύρω από τον τουρισμό, καφέ, εστιατόρια, εμπορικά καταστήματα, γραφεία ενοικίασης αυτοκινήτων, περιμένει να κινηθεί όλος αυτός ο κόσμος και να ξοδέψει χρήματα, ενισχύοντας όσο το δυνατόν περισσότερο την τοπική οικονομία.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, πανελλαδικά ελάχιστα κάτω από τον πήχη του έτους ρεκόρ -για τον τουρισμό- 2019 πέρασε η περυσινή χρονιά, σε ό,τι αφορά τον τουρισμό.
Οι τουριστικές εισπράξεις έφτασαν τα 17,676 δισ. ευρώ, ενώ οι τουρίστες έφτασαν τα 29,875 εκατομμύρια.
Σε σχέση με το 2019, το 2022 οι ταξιδιωτικές εισπράξεις παρουσίασαν μείωση κατά 2,8%, όπως και οι ταξιδιωτικές πληρωμές κατά 29,9%, ενώ το πλεόνασμα του ταξιδιωτικού ισοζυγίου αυξήθηκε κατά 316,6 εκατ. ευρώ.
Όπως προκύπτει από την Έρευνα Συνόρων, οι ταξιδιωτικές εισπράξεις το 2022 διαμορφώθηκαν στα 17.257,4 εκατ. ευρώ. Ο κύριος όγκος των εισπράξεων, σε ποσοστό 88,9% του συνόλου (15,4 δισ. ευρώ), πραγματοποιήθηκε σε πέντε περιφέρειες, ως εξής: Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου (4.706,8 εκατ. ευρώ), Περιφέρεια Κρήτης (3.660,8 εκατ. ευρώ), Περιφέρεια Αττικής (2.849,2 εκατ. ευρώ), Περιφέρεια Ιονίων Νήσων (2.607,7 εκατ. ευρώ) και Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας (1.511,0 εκατ. ευρώ).
Στο σύνολο των υπόλοιπων περιφερειών (Πελοποννήσου, Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, Ηπείρου, Θεσσαλίας, Δυτικής Ελλάδας, Στερεάς Ελλάδας, Βορείου Αιγαίου και Δυτικής Μακεδονίας) οι εισπράξεις διαμορφώθηκαν στα 1.921,9 εκατ. ευρώ.Σύμφωνα με την κατανομή των διανυκτερεύσεων στις 13 περιφέρειες της χώρας, το 85,9% των διανυκτερεύσεων πραγματοποιήθηκε σε πέντε περιφέρειες, ως εξής:
Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου (51.370,6 χιλ.), Περιφέρεια Κρήτης (41.890,5 χιλ.), Περιφέρεια Αττικής (35.135,4 χιλ.), Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας (33.925,6 χιλ.) και Περιφέρεια Ιονίων Νήσων (24.025,8 χιλ.). Στο σύνολο των υπόλοιπων περιφερειών (Περιφέρεια Πελοποννήσου, Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, Θεσσαλίας, Ηπείρου, Δυτικής Ελλάδας, Στερεάς Ελλάδας, Βορείου Αιγαίου και Δυτικής Μακεδονίας) πραγματοποιήθηκαν 30.601,1 χιλ. διανυκτερεύσεις.