Αναζητούν λύση στο… “και πέντε”

Στην τελική ευθεία μπαίνει η κρίσιμη υπόθεση των νέων Φορέων Διαχείρισης Απορριμμάτων (ΦΟΔΣΑ) στην Κρήτη, καθώς στις 19 του μήνα λήγει οριστικά και αμετάκλητα ο χρόνος που έχει στη διάθεσή της η αυτοδιοίκηση να πάρει τις αποφάσεις της και να συγκροτήσει τα νέα όργανα που ο νόμος προβλέπει. Αν μέχρι τις 19 Ιανουαρίου οι δήμαρχοι δεν έχουν καταλήξει, το όλο θέμα καταλήγει στα χέρια της Αποκεντρωμένης Διοίκησης. Στο πλαίσιο αυτό τις επόμενες μέρες κλιμακώνονται οι διεργασίες για να βρεθεί χρυσή τομή στο κρίσιμο αυτό θέμα που έχει διχάσει το νησί.

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Π» έχει γίνει πια  σαφές πως είναι αδιανόητο να υπάρξουν τρεις ΦΟΔΣΑ σε όλο το νησί, και όλα δείχνουν ότι λειαίνεται το έδαφος για τη δημιουργία δύο φορέων. Ένας η ΔΕΔΙΣΑ Χανίων και ένας δεύτερος στο υπόλοιπο νησί. Με μια διαφορά όμως: Επειδή είναι προφανές ότι μια τέτοια κατανομή είναι ανισοβαρής, αυτό το οποίο συζητείται είναι η ΔΕΔΙΣΑ να μην περιοριστεί στον νομό Χανίων, αλλά να επεκταθεί και ανατολικότερα, ώστε να περιλάβει μεγαλύτερη περιοχή ευθύνης, ώστε να μοιραστεί με πιο δίκαιους όρους η κρίσιμη υπόθεση της διαχείρισης των απορριμμάτων. Το βέβαιο είναι ότι εάν οι δήμαρχοι  αποτύχουν για μια ακόμα φορά να συνεννοηθούν και να βρουν ένα κοινό πλαίσιο σύμπραξης, δεν είναι καθόλου απίθανο να οδηγηθούμε σε έναν και μοναδικό ΦΟΔΣΑ σε ολόκληρο το νησί.

Σε κάθε περίπτωση, το βέβαιο είναι -όπως έχει δηλώσει και ο ίδιος ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος Σωκράτης Φάμελος, ότι στις 19 Ιανουαρίου «όλα τελειώνουν» πράγμα που ξεκαθαρίζει με τον πιο σαφή τρόπο ότι δεν υπάρχει αέναος χρόνος θεωρητικών συζητήσεων.  Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι θα πρέπει αφενός οι δήμαρχοι πολιτικά να αποφασίσουν και παράλληλα να τρέξουν τις διαδικασίες που ο νόμος ορίζει σε σχέση με τις οικονομοτεχνικές διαδικασίες που εκκρεμούν να ολοκληρωθούν. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι πλέον οι Δήμοι βρίσκονται στη μέγκενη του χρόνου για να πάρουν μια κατεξοχήν πολιτική απόφαση που κρίνει το κεντροβαρές ζήτημα των σκουπιδιών, και συνδέεται άρρηκτα με το περιβάλλον την ποιότητα ζωής και τα δημοτικά τέλη.

Και βέβαια το γεγονός ότι όλα αυτά γίνονται κυριολεκτικά “στο παρά πέντε” καθώς υπάρχουν τέτοιας μορφής εκκρεμότητες, εκθέτει βαρύτατα την αυτοδιοίκηση, που θα πρέπει έστω και εκ των υστέρων να καταφέρει να διαχειριστεί το κρίσιμο αυτό ζήτημα τόσο σε σχέση με την πολιτική διάσταση του θέματος όσο και σε σχέση με την τεχνοκρατική που αφορά στις  διαδικασίες που έπρεπε να έχουν ήδη γίνει.

Είναι ενδεικτικό άλλωστε το γεγονός ότι οι 18  Δήμοι της Κρήτης, του Ρεθύμνου του Ηρακλείου και του Λασιθίου, που έχουν παραλάβει το υπηρεσιακό έγγραφο της Αποκεντρωμένης Διοίκησης να συμμορφωθούν με τον νόμο, εάν δεν το κάνουν ως τις 5 Ιανουαρίου θα πληρώνουν πρόστιμο 5.000 τη μέρα. Εκτός φυσικά από το γεγονός ότι οι αιρετοί θα είναι αντιμέτωποι με πειθαρχικές κυρώσεις. Ο νόμος ορίζει ότι οι Δήμοι θα πρέπει να αποφασίσουν σε ποιο φορέα διαχείρισης απορριμμάτων θέλουν να ενταχθούν. Παρά το γεγονός ότι αρκετοί Δήμοι έχουν πάρει σχετικές αποφάσεις, υπάρχουν Δήμοι που δεν έχουν κινήσει τη σχετική διαδικασία που εκκρεμεί, με ότι αυτό συνεπάγεται.