το θέμα της ηλεκτρικής διασύνδεσης της Κρήτης

Την επόμενη εβδομάδα πρόκειται να αναζητηθούν λύσεις για το έργο της  ηλεκτρικής διασύνδεσης της Κρήτης με την Αττική, το οποίο έχει βαλτώσει.

Η ελληνική πλευρά κατηγορεί την Κομισιόν ότι έχει υπαναχωρήσει από τις αρχικές θέσεις της, αποδίδοντας παράλληλα σε αυτή όλες τις καθυστερήσεις.

Παρ’ όλα αυτά, εκπρόσωποι της Κομισιόν βλέπουν τις εξελίξεις από άλλη οπτική γωνία, σχολιάζοντας πως το θέμα δεν έχει λυθεί σε τεχνικό επίπεδο αλλά μπορεί να υπάρξει μια εξεύρεση κοινού τόπου σε πολιτικό επίπεδο. Σ’ αυτή τη λογική θα κινηθεί και η συνάντηση της επόμενης εβδομάδας του υπουργού Περιβάλλοντος Γιώργου Σταθάκη, με τον αρμόδιο για το θέμα ευρωπαίο Επίτροπο.

Σε κάθε περίπτωση πάντως θεωρείται πως το έργο είναι αναγκαίο να προχωρήσει και μάλιστα άμεσα, με την ευρωπαϊκή πλευρά να αποδίδει ευθύνες σε Ελλάδα και Κύπρο για πρόβλημα επικοινωνίας και συνεννόησης, το οποίο ωστόσο εκτιμάται ότι είναι εύκολο να επιλυθεί.

Υπενθυμίζεται ότι η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας είχε αναθέσει τη διασύνδεση σε θυγατρική εταιρεία του Ανεξάρτητου Διαχειριστή Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας, με την προοπτική να εισέλθει στο μετοχικό της κεφάλαιο σε επόμενο στάδιο ο promoter της μεγάλης διασύνδεσης που είναι η Eurasia Interconnector.

Σύμφωνα με εκπροσώπους της Ρυθμιστικής Αρχής, η απόφαση δεν είναι δυνατόν να ανακληθεί, μπορεί ωστόσο να συμπληρωθεί στην περίπτωση που υπάρξουν νέα δεδομένα.

Αυτό που φαίνεται να έχει όμως μεγαλύτερη σημασία δεν είναι το αν η απόφαση μπορεί να ανακληθεί, αλλά το πόσο γρήγορα είναι εφικτό να προχωρήσει το έργο τάχιστα, αφού η ολοκλήρωσή του πρόκειται να μειώσει το ετήσιο κόστος ηλεκτροδότησης της Κρήτης κατά εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ.

Πέρα από το θέμα των χρημάτων όμως, υπάρχει και το ζήτημα της περιβαλλοντικής νομοθεσίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τις εκπομπές ρύπων, σύμφωνα με την οποία οι υφιστάμενες μονάδες της Κρήτης θα πρέπει να κλείσουν.