«Θέλω να γυρίσει ο μπαμπάς μου και να επιστρέψω στο σχολείο»
Πριν λίγες εβδομάδες, ένας 39χρονος Παλαιστίνιος, πατέρας τριών μικρών παιδιών, απείλησε να αυτοπυρποληθεί στο κέντρο του Ηρακλείου, ζητώντας την επανένταξη της οικογένειάς του στο πρόγραμμα που «τρέχει» η Αναπτυξιακή Ηρακλείου υπό την αιγίδα της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ.
Ο 39χρονος παραμένει σύμφωνα με πληροφορίες νοσηλευόμενος στην Ψυχιατρική του ΠΑΓΝΗ, ωστόσο για τη σύζυγο και τα τρία μικρά παιδιά τους η κατάσταση διαβίωσής τους στο Ηράκλειο είναι απελπιστική.
Η 30χρονη Ντιάνα μιλώντας στην «Π» με την βοήθεια διερμηνέα απευθύνει έκκληση για βοήθεια αφού όλο αυτό το χρονικό διάστημα η ίδια και τα τρία παιδιά της περιφέρονται από σπίτι σε σπίτι για προσωρινή φιλοξενία.
«Δεν έχουμε πού να μείνουμε, δεν ξέρουμε τι θα απογίνουμε» λέει σε κατάσταση απελπισίας.
Υποστηρίζει ότι ουδέποτε εγκατέλειψαν το πρόγραμμα, όπως έχει ειπωθεί. «Φύγαμε για 10 ημέρες προκειμένου να επισκεφθούμε συγγενείς μας στο Βέλγιο. Δεν είπαμε ότι δεν θα ξαναγυρίσουμε. Το ήξεραν ότι θα φεύγαμε προσωρινά. Δεν υπογράψαμε κάποιο χαρτί ότι εγκαταλείπουμε το πρόγραμμα. Όταν επιστρέψαμε, δεν μας δέχτηκαν. Για κάποιους μήνες ήμασταν στην Αθήνα, περιφερόμαστε από δω και από ‘κει.
Ήταν μεγάλη η απελπισία και έτσι αποφασίσαμε να επιστρέψουμε στο Ηράκλειο. Ο σύζυγός μου δεν αντιμετώπιζε κάποιο ψυχιατρικό πρόβλημα. Η απόγνωση τον οδήγησε σε αυτήν την κατάσταση».
Δίπλα της είναι ο 11χρονος Αχμέτ. Όσο η οικογένεια ήταν ενταγμένη στο πρόγραμμα, ο μικρός Αχμέτ φοιτούσε κανονικά στην 5η τάξη Δημοτικού Σχολείου της πόλης. Μιλάει αρκετά καλά Ελληνικά.
«Τι είναι αυτό που θα ήθελες για την οικογένειά σου;» τον ρωτάμε. Χωρίς περιστροφές απαντά σε άψογα Ελληνικά: «Να είμαστε ξανά με τον μπαμπά μου, να μείνουμε σε ένα σπίτι και να γυρίσω στο σχολείο».
Όπως μας είπε, εξαιτίας αυτής της κατάστασης δεν πηγαίνει σχολείο και αυτό έχει στοιχίσει τόσο στον ίδιο όσο και στα μικρότερα αδέρφια του.
Στην Παλαιστίνη ο πατέρας του εργαζόταν στις οικοδομές. Πήραν τον δρόμο του ξενιτεμού όπως χιλιάδες άλλοι πρόσφυγες και κατέληξαν στη Λέρο. Από ‘κει μεταφέρθηκαν στο Ηράκλειο στο πλαίσιο του προγράμματος.
Πρόσφυγες που ζουν στο Ηράκλειο προσπαθούν να στηρίξουν όσο μπορούν την οικογένεια όμως οι δυνατότητές τους είναι περιορισμένες καθώς και οι ίδιοι παλεύουν σκληρά για την καθημερινή τους επιβίωση.