Συντονίζουν τον βηματισμό τους οι δημοτικές παρατάξεις σε σχέση με τις επόμενες κινήσεις που θα πρέπει να γίνουν σε ό,τι αφορά το κρίσιμο θέμα των “κόκκινων” δανείων μετά την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου να υπάρξει μια ομπρέλα προστασίας για τις ευάλωτες κοινωνικές ομάδες που κινδυνεύουν από τους πλειστηριασμούς.
Στόχος της σύσκεψης που έχει προγραμματιστεί για σήμερα το μεσημέρι είναι να γραφτεί μια επιστολή η οποία θα σταλεί στην Τράπεζα της Ελλάδας, από την οποία θα ζητούνται αναλυτικά στοιχεία για τα “κόκκινα” δάνεια στον δήμο Ηρακλείου. Μέσα από την επιστολή αυτή στόχος της Λότζια είναι να αποκτήσει μια αναλυτική χαρτογράφηση των εξυπηρετούμενων και μη εξυπηρετούμενων δανείων, ώστε να μπορέσει να χαράξει την πολιτική της σε σχέση με το πώς θα βοηθήσει ανθρώπους που ανήκουν σε ευάλωτες κοινωνικές ομάδες και κινδυνεύουν να βρεθούν στον δρόμο, επειδή αδυνατούν να πληρώσουν το δάνειό τους.
Επίσης, το δεύτερο θέμα που πρόκειται να τεθεί στο πλαίσιο της σύσκεψης είναι να συγκροτηθεί μια ομάδα εξειδικευμένων τεχνοκρατών, οι οποίοι θα είναι είτε οικονομολόγοι είτε λογιστές με πολύ καλή γνώση του αντικειμένου, που θα έχουν τη δυνατότητα να βοηθήσουν τον Δήμο στην προσπάθειά του να στηρίξει τους συμπολίτες μας που κινδυνεύουν να χάσουν την πρώτη τους κατοικία λόγω της οικονομικής ένδειάς τους.
Όπως εξηγεί ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Οικονομικών Γιώργος Καραντινός, έχει συμφωνηθεί η κάθε παράταξη να προτείνει και ένα άτομο το οποίο θα μπορεί με τις γνώσεις του να συμβάλει στην προσπάθεια του Δήμου να ενισχύσει οικονομικά ευάλωτες κοινωνικά ομάδες που βρίσκονται με τη θηλιά των δανείων στο λαιμό.
Παράλληλα, όπως σημειώνει, σε κεντρικό επίπεδο ΚΕΔΕ εξελίσσεται η προσπάθεια να βρεθεί μια ευέλικτη νομοθετική πλατφόρμα μέσα από την οποία οι Δήμοι να μπορούν να προστατεύσουν τις πρώτες κατοικίες αυτών των κοινωνικών ομάδων. Όπως είναι γνωστό, αντίστοιχες κινήσεις γίνονται και σε άλλους Δήμους της χώρας και στο πλαίσιο αυτό ήδη η διοίκηση της Κεντρικής Ένωσης Δήμων έχει συγκροτήσει ειδική επιτροπή με τη συμμετοχή αυτοδιοικητικών και επιστημονικών εκπροσώπων, με αντικείμενο την καταγραφή και κατηγοριοποίηση των «κόκκινων» δανείων σε πανελλαδικό επίπεδο.
Η πολιτική κατεύθυνση της Κεντρικής Ένωσης είναι η αυτοδιοίκηση πρώτου βαθμού να διαμορφώσει μία ομπρέλα προστασίας των πολιτών μέσω μιας συμμαχίας με τις κοινωνικές και παραγωγικές δυνάμεις του τόπου, με σκοπό να στηρίξει πολίτες που κινδυνεύουν να χάσουν τα σπίτια τους, από τα νομοθετικά κενά.
Στο πλαίσιο αυτό σε κεντρικό επίπεδο η ΚΕΔΕ έχει προγραμματίσει σειρά επαφών και συναντήσεων με την Τράπεζα της Ελλάδας και εκπροσώπους κοινωνικών και παραγωγικών φορέων, με στόχο να ισχυροποιηθεί το κοινωνικό αίτημα για ανεύρεση δίκαιης και βιώσιμης λύσης, που θα προστατεύει δανειολήπτες αλλά και εγγυητές των δανείων.
Η ΚΕΔΕ θα προτείνει την κατάργηση των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας ευπαθών κοινωνικών ομάδων, καθώς και την προώθηση νομοθετικής ρύθμισης η οποία θα προβλέπει το δικαίωμα πρώτης προτίμησης πώλησης του δανείου στον δανειολήπτη ή ένα άτομο που εκείνος θα υποδείξει.
Η Ένωση ζητά επίσης να επανέλθει η νομοθετική διάταξη που δεν θα υποχρεώνει τους Δήμους να προβαίνουν σε αναγκαστικά μέτρα είσπραξης οφειλών από τους δημότες τους, αλλά θα προβλέπει την εξάντληση της υποχρέωσης των Δήμων να βεβαιώνουν τις σχετικές οφειλές στις αρμόδιες ΔΟΥ.
Όπως εξηγεί ο κ. Καραντινός, ο Δήμος Ηρακλείο, κινείται παράλληλα και σε συνεργασία με την ΚΕΔΕ στο θέμα των “κόκκινων” δανείων με σκοπό αφενός να εξειδικεύσει το μέγεθος του προβλήματος στο Ηράκλειο και αφετέρου να συγκροτηθεί ένας μηχανισμός που να μπορεί να κινείται σε τοπικό επίπεδο ευέλικτα για τα θέματα που ανακύπτουν.