υπογραφή των συμβάσεων για την έναρξη ερευνών κι εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων στις θαλάσσιες περιοχές δυτικά και νοτιοδυτικά της Κρήτης
Από την υπογραφή της σύμβασης

Σημαντικός ενεργειακός κόμβος για όλη τη λεκάνη της Μεσογείου γίνεται η Κρήτη, μετά και τη χθεσινή υπογραφή των συμβάσεων για την έναρξη ερευνών κι εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων στις θαλάσσιες περιοχές δυτικά και νοτιοδυτικά της Κρήτης.

Οι συμβάσεις υπογράφτηκαν από εκπροσώπους της αμερικανικής Exxon Mobil, της γαλλικής Total και των Ελληνικών Πετρελαίων. Στη χθεσινή διαδικασία το “παρών” έδωσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, πρέσβεις των Ηνωμένων Πολιτειών και της Γαλλίας, καθώς και ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης.

Στο πλαίσιο της υπογραφής δόθηκε ένα σαφές μήνυμα για εξυγίανση των εντάσεων στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου με τον Αλέξη Τσίπρα να υποστηρίζει πως προϋπόθεση για να προχωρήσουν οι έρευνες είναι να επικρατήσει η λογική διαλόγου, συνεργασίας και σεβασμού του Διεθνούς Δικαίου.

Η χθεσινή ημέρα χαρακτηρίστηκε «ιστορική» με την επισήμανση ότι η αξιοποίηση του ενεργειακού πλούτου της χώρας, ανοίγει νέους δρόμους και δίνει νέες προοπτικές τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Κρήτη.

Υπενθυμίζεται ότι στο πλαίσιο υπογραφής των συμβάσεων, παραχωρήθηκαν για έρευνες αρχικά και αξιοποίηση στη συνέχεια θαλάσσιες περιοχές έκτασης 20.058,4 τετραγωνικών χιλιομέτρων δυτικά και 19.868,37 τετραγωνικών χιλιομέτρων νοτιοδυτικά της Κρήτης.

Στην ανάδοχο κοινοπραξία μετέχουν οι Total με ποσοστό 40%, η ExxonMobil επίσης με 40% και τα Ελληνικά Πετρέλαια με ποσοστό 20%. Εκπρόσωποι των τριών εταιρειών υπέγραψαν τις σχετικές συμβάσεις, ενώ  από την πλευρά του Δημοσίου υπέγραψαν ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργος Σταθάκης και ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Ελληνικής Διαχειριστικής Εταιρείας Υδρογονανθράκων Γιάννης Μπασιάς.

Η ερευνητική περίοδος διαρκεί 8 χρόνια διάστημα στο οποίο προβλέπεται υποχρεωτικά η διεξαγωγή σεισμικών και γεωχημικών ερευνών καθώς και μιας γεώτρησης βάθους 4.000 μέτρων.