Μια συνάντηση που έγινε και μια συνάντηση που επίκειται, έχουν ανάψει το πολιτικό θερμόμετρο στη Λότζια, που πάλλεται δυναμικά στους ρυθμούς της επερχόμενης εκλογικής αναμέτρησης. Η συνάντηση που έγινε αφορά στον δήμαρχο Β.Λαμπρινό με τον επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης Γ.Κουράκη. Η συνάντηση που επίκειται αφορά τα μέλη της δημοτικής Αρχής που καλούνται την ερχόμενη Τρίτη, παρουσία πιθανότατα και των εκπροσώπων των συνεργαζόμενων παρατάξεων. Ο χρόνος που επιλέχθηκε να γίνουν οι συναντήσεις, το περιεχόμενο τους και το τι αυτές σηματοδοτούν για το μέλλον του Δήμου δείχνει ότι πλέον έχουμε μπει σε μια εξαιρετικά ενδιαφέρουσα προεκλογική περίοδο, που τίποτα δεν είναι δεδομένο και όλα είναι πιθανά.
Ο κοινός βηματισμός
Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή. Ένα χρόνο πριν από τις δημοτικές εκλογές, επιλέχθηκε να γίνει συνάντηση του δημάρχου Ηρακλείου Β.Λαμπρινού παρουσία του προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου Γ.Πασπάτη, με τον επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης Γ.Κουράκη με ατζέντα τη συνεννόηση για τα θέματα της πόλης. Για παράδειγμα η συγκρότηση κοινού μετώπου των δύο παρατάξεων στο θέμα της διεκδίκησης του Θεατρικού Σταθμού και του ΚΤΕΛ (που έγινε γνωστό ότι έμειναν έξω από την ιδιωτικοποίηση του λιμανιού), η στήριξη με κάθε τρόπο της οικογένειας Μητρέλου, το θέμα του ΒΟΑΚ και η αντιμετώπιση του θέματος του ΑΦΜ της Αρχιεπισκοπής ήταν βασικά θέματα που εντάχθηκαν σε αυτό που ονομάστηκε ως «κοινό πλαίσιο συνεννόησης» ανάμεσα στις δύο πλευρές.
Οι κ. Λαμπρινός και Κουράκης φαίνεται ότι συμφώνησαν σε αυτό το επίπεδο και μάλιστα ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης φρόντισε να ενημερώσει σχετικά και τη δημοτική του ομάδα η οποία έδωσε την έγκριση της αφού όλοι τόνισαν ότι το τρίπτυχο που διέπει την παράταξη είναι «συνεννόηση, σύνθεση συνεργασία». Τόσο η πλευρά του δημάρχου όσο και του κ. Κουράκη σπεύδουν να διαβεβαιώσουν ότι πρόκειται να υπάρξει πολιτική συμπόρευση στα μείζονα θέματα για το καλό της πόλης διαβεβαιώνοντας ότι αυτό σε καμία περίπτωση δε σημαίνει ότι μπαίνουμε σε ένα κλίμα συγκυβέρνησης ή ανταλλαγμάτων ένα χρόνο πριν από τις δημοτικές εκλογές.
Μάλιστα αργά χθες το μεσημέρι διέρρευσε από τη Λότζια η ότι «έγινε συνάντηση, στην οποία ήταν παρόντες ο Βασίλης Λαμπρινός, ο Γρηγόρης Πασπάτης και ο Γιάννης Κουράκης. Σε αυτήν συζητήθηκε το ενδεχόμενο να υπάρξει κοινός βηματισμός στα μεγάλα θέματα που απασχολούν την πόλη και τίποτα περισσότερο από αυτό. Τα υπόλοιπα που κυκλοφορούν σχετικά, δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα».
Το ενδιαφέρον της υπόθεσης είναι ότι κάποια στελέχη της δημοτικής Αρχής είχαν πλήρη μεσάνυχτα για τη συνάντηση αυτή, που αν μη τι άλλο χρονικά επιλέχθηκε να γίνει σε μια περίοδο έντονων πολιτικών ζυμώσεων εν όψει των δημοτικών εκλογών, γεγονός που μοιραία δημιουργεί συνειρμούς για το τι ακριβώς σηματοδοτεί και κυρίως ποιους εξυπηρετεί η πολιτική αυτή προσέγγιση και τι καρπούς θα φέρει προοπτικά. Η συνάντηση αυτή των δύο πλευρών και η πολιτική προσέγγιση την οποία συμφώνησαν, η οποία δεν έγινε ούτε στην αρχή, ούτε στη μέση της δημοτικής περιόδου, αλλά λίγο πριν από την εκπνοή της, έχει πολλές αναγνώσεις.
Για παράδειγμα κάποιοι αξιολογούν ότι ο περίφημος «κοινός βηματισμός» αποτελεί ξεκάθαρη παραδοχή ήττας της δημοτικής αρχής, η οποία εμφανίζεται σαν να μην μπορεί να τα βγάλει πέρα μόνη της και ζητά βοήθεια. Άλλοι πάλι στέκονται στο χρόνο που έγινε αυτή η συνάντηση, τονίζοντας ότι αυτό που δεν έγινε στην αρχή της δημοτικής περιόδου γίνεται τώρα, πράγμα το οποίο σημαίνει ότι ξαφνικά οι σύμβουλοι που κάθονταν σε απέναντι έδρανα και δεν αντάλλαζαν ούτε βλέμμα μεταξύ τους ξαφνικά θα ενώσουν το βηματισμό τους και με ποια άραγε προοπτική; Μήπως το να βρεθούν στο ίδιο ψηφοδέλτιο;
Αλλά τελικά αυτοί που έζησαν το μεγαλύτερο πολιτικό μούδιασμα είναι οι πέντε παρατάξεις της αντιπολίτευσης, οι οποίες όλα τα προηγούμενα χρόνια σε όλη τη διάρκεια της δημοτικής περιόδου ήξεραν ότι συμπορεύονταν με κοινό βηματισμό με τη μείζονα αντιπολίτευση και ξαφνικά διαπιστώνουν ότι η μείζων αντιπολίτευση ενώνει το βηματισμό της με τη δημοτική Αρχή. Το γεγονός αυτό φαίνεται ότι προκάλεσε ξεκάθαρο αιφνιδιασμό, καθώς δημιουργεί ένα νέο πολιτικό περιβάλλον το οποίο θα κληθούν να διαχειριστούν.
Η συνάντηση της Τρίτης
Μετά την περίφημη συνάντηση του δημάρχου κ.Β.Λαμπρινού με τον επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης κ. Γ.Κουράκη αποκτά ακόμα μεγαλύτερο ενδιαφέρον η σύγκληση της «Δύναμης Πολιτών» την ερχόμενη Τρίτη. Διότι μπορεί ο δήμαρχος να τους κάλεσε για να συμφωνήσουν για το πώς θα πορευτούν στο εξής αλλά εδώ έχουν δημιουργηθεί πολλές απορίες για το πώς ξαφνικά βρέθηκε η δημοτική Αρχή σε κοινό βηματισμό με τη μείζονα αντιπολίτευση με την οποία μέχρι σήμερα επικρατούσε ένα βαρύ κλίμα ψυχρού πολέμου και αντιπαράθεσης.
Από την πλευρά πάντως του δημάρχου, ο οποίος δεν έχει δώσει στίγμα για το τι θα ειπωθεί στη συζήτηση (στην οποία δεν είναι απίθανο να κληθούν και οι συνεργαζόμενες παρατάξεις) αυτό το οποίο διαφαίνεται είναι ότι θα θελήσει να βάλει ένα φραγμό σε αυτή την ανεξέλεγκτη αντιπαράθεση που μαίνεται στο εσωτερικό της παράταξης, με δεδομένο μάλιστα ότι όπως όλοι ξέρουν «τα κάστρα πέφτουν από μέσα». Ειδικά το τελευταίο διάστημα το κλίμα που έχει διαμορφωθεί είναι τόσο έντονα συγκρουσιακό και πολιτικά τοξικό που δυσκολεύει και την καθημερινότητα.
Αυτό έχει πρακτικό αντίκτυπο στη λειτουργία του Δήμου και εδώ ο δήμαρχος αναμένεται να βάλει «κόκκινες γραμμές». Επίσης κομβικό ζήτημα που αναμένεται να αναδειχτεί στη συζήτηση είναι και το γεγονός ότι στο εσωτερικό της δημοτικής Αρχής έχει καταγραφεί το ενδιαφέρον αντιδημάρχων να ηγηθούν ψηφοδελτίων ή να στελεχώσουν συνδυασμούς που θα διεκδικήσουν τον Δήμο και κάπου εδώ τίθεται ένα ζήτημα σε σχέση με την ομαλή λειτουργία της Λότζια. Διότι όπως είναι προφανές, αν ο καθένας φροντίζει για το πώς θα κάνει δήμαρχο τον εαυτό του, ποιος θα ασχοληθεί με την καθημερινότητα του πολίτη, τις ανάγκες της πόλης και τη δρομολόγηση των παρεμβάσεων που πρέπει να γίνουν.
Το κρίσιμο ερώτημα είναι τι θέση θα πάρει ο Δήμαρχος σε όλο αυτό το σκηνικό και κυρίως ποιες θα είναι οι συντεταγμένες που θα δώσει σε σχέση με το πώς θα πορευτεί η παράταξη μέχρι το τέλος της θητείας της.