Θέματα που απασχολούν την καθημερινότητά μας, όπως τα έργα στο κέντρο της πόλης, η ανάπλαση του πάρκου Γεωργιάδη, η λειψυδρία και η αφρικανική σκόνη, επιστημονικά επιτεύγματα που σκορπούν ελπίδες για ένα καλύτερο αύριο αλλά και βιβλικές καταστροφές, όπως η πυρκαγιά στο Μάτι Αττικής, αναδείχθηκαν τη χρονιά που φεύγει από τις σελίδες της «Π». Ήταν τα σημαντικότερα αλλά και τα πιο πολυδιαβασμένα θέματα της χρονιάς!
Η Κρήτη δεν σταμάτησε φέτος να μετρά θύματα της ασφάλτου, με την εισαγγελέα να παρεμβαίνει προκειμένου να βρεθεί μία λύση σε ένα πρόβλημα που λαμβάνει διαστάσεις μάστιγας.
ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ
Τον Ιανουάριο, η αξιοποίηση του κτηρίου Χαλκιαδάκη, στη συμβολή των οδών Δημοκρατίας και Χαριλάου Τρικούπη, από το παράρτημα Ηρακλείου του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού, ήταν το θέμα που συζητήθηκε περισσότερο από τους αναγνώστες.
Το προηγούμενο διάστημα μπήκαν στη ζωή μας οι Τοπικές Μονάδες Υγείας, με την πρώτη που άνοιξε τις πύλες της στο Ηράκλειο να βρίσκεται στο Πανάνειο. Οι ασθενείς άργησαν να ανταποκριθούν σε αυτό το κάλεσμα.
Τον Ιανουάριο οργανώνονταν συλλαλητήρια για το θέμα της Μακεδονίας και οι Κρητικοί ετοίμαζαν απόβαση στην Αθήνα αλλά και τη Θεσσαλονίκη, όπου έγινε το πρώτο.
ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΣ
Ο εμπνευστής του Ελληνικού Πρωινού Γ. Πίττας αναρωτιέται, σε συνέντευξή του στην «Π» “Τι τα θέλετε τα κρουασάν όταν έχετε σφακιανές πίτες;”
Η μαθήτρια, τότε, της Γ΄ τάξης του Λυκείου Γαζίου, Μαρία Χριστοφοράκη, συμπεριλήφθηκε στο περιοδικό Science News for Students ως η πρώτη καλύτερη Ελληνίδα και τρίτη παγκόσμια μελλοντική επιστήμονας!
Ο Μίκης Θεοδωράκης εκφωνεί έναν πύρινο λόγο ενώπιον πλήθος διαδηλωτών στην Αθήνα για το Μακεδονικό.
ΜΑΡΤΙΟΣ
Η αφρικανική σκόνη και οι θερμοκρασίες που έφταναν τους 30 βαθμούς, «τρέλαναν» τους Ηρακλειώτες τον Μάρτιο.
Τα έργα ανάπλασης στο κέντρο προχωρούν και οι επιχειρηματίες της Ίδης, της Δικαιοσύνης, της 1821, της Έβανς, της Ψαρομηλίγγων ζητούν την άμεση σύγκληση σύσκεψης για την εξέλιξη των έργων.
ΑΠΡΙΛΙΟΣ
Πανελλαδικό αντίκτυπο είχε το θέμα της «Π» με τίτλο «διπλώματα … γιοκ με τον νέο Κ.Ο.Κ.!», όπου παρουσιάζονται οι νέες ποινές για τροχαίες παραβάσεις.
Η νέα ακτοπλοϊκή σύνδεση Ηρακλείου- Κυκλάδων, από την εταιρεία SUPERFERRY, απασχόλησε τους Ηρακλειώτες.
Στον χώρο του τουρισμού, επίσης, θέμα συζήτησης αποτέλεσε η έλευση ή όχι της Ryanair στο αεροδρόμιο Ηρακλείου, ένα ενδεχόμενο που δεν έβρισκε σύμφωνους τους τοπικούς τουριστικούς φορείς.
Η «Π» παρουσίασε τα πρώτα φωτορεαλιστικά σχέδια που δείχνουν τη νέα πραγματικότητα που διαμορφώνεται στο πάρκο Γεωργιάδη με βάση τη μελέτη που έχει στα χέρια της η δημοτική Αρχή.
ΜΑΙΟΣ
Δεν υπάρχει σπίτι που να μην έχει συζητήσει τη συνέντευξη που έδωσε στην «Π» ο ομότιμος καθηγητής Προληπτικής Ιατρικής και Διατροφής του Πανεπιστημίου Κρήτης Αντώνης Καφάτος, ο οποίος τόνισε πως “κανείς δεν έπαθε τίποτα εάν μείνει νηστικός μια μέρα” και επεσήμανε ότι η τακτική “θα σου μαγειρέψω ένα άλλο φαγητό που σου αρέσει” είναι μεγάλο λάθος.
Επίσης, πανελλαδικό θέμα έγινε το μάθημα ήθους από τον παλαίμαχο μαιευτήρα Γιάννη Παχάκη, ο οποίος την ώρα που χειρουργούσε υπέστη έμφραγμα και αρνήθηκε να εγκαταλείψει την ασθενή του πριν ολοκληρώσει την επέμβαση.
Αισιοδοξία πλημμύρισε τον κόσμο οι είδηση ότι επιστήμονες του Πανεπιστημίου Κρήτης και της Εταιρείας Τεχνοβλαστού (start up) του Ιδρύματος Gnosis Data Analysis σε συνεργασία με Νορβηγούς συναδέλφους τους δημιούργησαν ένα στατιστικό μοντέλο που προβλέπει τον κίνδυνο καρκίνου του πνεύμονα στα επόμενα 6 με 16 έτη.
ΙΟΥΝΙΟΣ
Στις Πρέσπες υπογράφεται η συμφωνία για το ονοματολογικό της ΠΓΔΜ, από τους υπουργούς Εξωτερικών της Ελλάδας Νίκο Κοτζιά, της ΠΓΔΜ Νικολά Ντιμιτρόφ και τον ειδικό απεσταλμένο του ΓΓ του ΟΗΕ, Μάθιου Νίμιτς.
Σβήνουν τα «κόκκινα φανάρια» της πόλης, καθώς έχουν ανακύψει σοβαρά ζητήματα σε σχέση με την αδειοδότηση των πέντε οίκων ανοχής που έχουν απομείνει στο Ηράκλειο (κάποτε πάνω από 20!).
Ένας κύκλος για το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Κρήτης κλείνει με τη συνταξιοδότηση του Μωυσή Μυλωνά ενώ τα ηνία αναλαμβάνει ο αναπληρωτής διευθυντής του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Κρήτης, αναπληρωτής καθηγητής στο Τμήμα Βιολογίας, δρ Νίκος Πουλακάκης.
ΙΟΥΛΙΟΣ
Η χώρα βιώνει μια ανείπωτη τραγωδία. Τα παράλληλα μέτωπα που άνοιξαν από σε διάστημα λίγων ωρών σε Κινέτα, Πεντέλη και Κάλαμο Αττικής, με «αρωγούς» τους ισχυρούς ανέμους, αλλά και τις ελλείψεις σε μέσα πυρόσβεσης, προκάλεσαν τεράστια καταστροφή. Οι νεκροί από την πυρκαγιά στο Μάτι έφτασαν τους 100 και μέχρι σήμερα τίποτα δεν έχει διορθωθεί.
Το μαρτύριο της σταγόνας ζουν οι Ηρακλειώτες αφού ο Δήμος συνεχώς σταματά την υδροδότηση. Την ίδια στιγμή, με 200 κυβικά νερού την ώρα ενισχύεται το σύστημα υδροδότησης της πόλης στο οποίο τρέχει νερό του Αποσελέμη, καθώς τέθηκε σε εφαρμογή η συμφωνία του Οργανισμού Ανάπτυξης Κρήτης με τους Δήμους Ηρακλείου, Αγίου Νικολάου και Χερσονήσου, για την ανατροφοδότησή τους τους δύο δύσκολους μήνες του καλοκαιριού.
Οι βαθμοί των πανελλαδικών εξετάσεων ανακοινώνονται και η «Π» αποκαλύπτει τα πρόσωπα της επιτυχίας πίσω από τους… κωδικούς!
Η 23χρονη Κάλλια Νύκταρη ήταν τον Ιούλιο το 24ο θύμα της ασφάλτου, ενώ το κοντέρ συνεχίζει να μετρά.
ΑΥΓΟΥΣΤΟΣ
Πολύ ακριβά ετοιμάζεται να πληρώσει το “φακελάκι”, ύψους περίπου 600 ευρώ, που πήρε από ασθενή για να τον βάλει στο χειρουργείο γιατρός του ΕΣΥ στο Ηράκλειο.
Ο γιατρός που έχει θέση διευθυντή στο Βενιζέλειο τέθηκε σε διαθεσιμότητα μετά από καταδικαστική απόφαση για δωροληψία. Το περιστατικό του χρηματισμού έγινε το 2015.
«Σπίτια ούτε για… δείγμα! Το airbnb περιορίζει τα ενοικιαζόμενα διαμερίσματα», έγραψε η «Π» τον Αύγουστο, γεγονός που περιόρισε σημαντικά τις επιλογές των φοιτητών αλλά και των αναπληρωτών εκπαιδευτικών και στην Κρήτη.
ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ
Από έναν μεγάλο πύρινο εφιάλτη, που όμοιό του δεν είχε ζήσει ο αστικός ιστός της πόλης τα τελευταία χρόνια, ξύπνησε χθες το Ηράκλειο. Εγκαταστάσεις του Πανεπιστημίου στη λεωφόρο Κνωσού έγιναν στάχτη, ενώ όσες αίθουσες διασώθηκαν από τη φωτιά, κρίνονται ως ακατάλληλες για χρήση λόγω του πυκνού μαύρου καπνού που κάλυψε κάθε γωνιά του ιστορικού κτηρίου, αλλά και της τοξικότητας από την καμένη ύλη.
«Πώς βρέθηκε η Κάλλια στο κενό» αναρωτιούνται όλοι με τον χαμό της 31χρονης νηπιαγωγού Κάλλιας Μηλιαρά.
ΟΚΤΩΒΡΙΟΣ
«Καταφέραμε να εξαφανίσουμε και τα… σφουγγάρια», εκπέμπουν σήμα κινδύνου οι ερευνητές του ΕΛΚΕΘΕ.
Για τον καθημερινό της εφιάλτη στους δρόμους της πόλης μιλά στην «Π» η Γεωργία Ξημεράκη.
ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ
Ένα πρωτοφανές για το Ηράκλειο περιστατικό καλούνται να εξιχνιάσουν οι διωκτικές Αρχές (κρατική Ασφάλεια) μετά την επίθεση που δέχτηκε ένας 19χρονος Ηρακλειώτης στο κέντρο της πόλης.
Ο νεαρός Ηρακλειώτης, ο οποίος κατά πληροφορίες είναι φαντάρος, έκανε το… λάθος να κυκλοφορήσει σε κεντρικό δρόμο του Ηρακλείου φορώντας μπλούζα με εθνόσημο, καθώς ήταν εξοδούχος και, όπως τονίζουν αστυνομικές πηγές, δεν είχε προλάβει να φορέσει πολιτικά ρούχα.
Σοβαρό πρόβλημα αλκοολισμού καταγράφεται στην Κρήτη με πολλά κρούσματα ηπατικής ανεπάρκειας, σημαντικός ο ρόλος του Ειδικού Ιατρείου Ηπατωμάτων και Μεταμοσχεύσεων του ΠΑΓΝΗ.
ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ
Μετά από το θρίλερ της απαγωγής, η υπόθεση Λεμπιδάκη συνεχίστηκε στα δικαστήρια. Ο ευφυέστατος κύριος Λεμπιδάκης απέδειξε γιατί επιβίωσε κατά την εξάμηνη ομηρεία του. Απέφυγε το «μελό» και τους συναισθηματισμούς στην κατάθεσή του.
Απάντηση σε μιά από τις μεγαλύτερες διαφωνίες ανάμεσα στους ειδικούς επιστήμονες, για το αν δηλαδή υπάρχει συνέχεια μεταξύ του Μινωικού και του Ελληνικού Πολιτισμού δείχνουν τα ανυπολόγιστης αρχαιολογικής αξίας ευρήματα που έφερε στο “φως” η αρχαιολογική σκαπάνη στην Κνωσό.
Η επίτιμη διευθύντρια Αρχαιοτήτων της Περιφερειακής Ενότητας Ηρακλείου Δρ. Αθανασία Κάντα αποκάλυψε το θρησκευτικό κέντρο ολόκληρης της Κνωσού, το οποίο έκρυβε πολύτιμα μυστικά αλλά και τα «κλειδιά» που ίσως στο μέλλον οδηγήσουν τους ειδικούς στην αποκρυπτογράφηση της Γραμμικής Α’.