γεωτρήσεις

Το πρώτο βήμα για την αφαλάτωση κάνει ο Δήμος Ηρακλείου με μια… γεώτρηση μέσα στους χώρους της ΔΕΥΑΗ στον βιολογικό καθαρισμό. Πρόκειται για μια σοβαρή πηγή νερού, η οποία παραμένει ανεκμετάλλευτη, επειδή είχε μεγάλη ποσότητα γύψου με αποτέλεσμα να μην είναι κατάλληλο για να αξιοποιηθεί ως πόσιμο. Στο πλαίσιο αυτό προχωρά τις επόμενες μέρες η εγκατάσταση ειδικών μηχανημάτων αφαλάτωσης, με τη βοήθεια των οποίων το υδροδοτικό σύστημα της πόλης θα ενισχυθεί με 2.000 κυβικά νερού τη μέρα.

Αυτό τονίζει με δηλώσεις του στην «Π» ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΗ κ. Γιώργος Βουρεξάκης ο οποίος σημειώνει ότι οι συγκεκριμένες ποσότητες νερού θα ενισχύσουν σημαντικά τις ανάγκες της πόλης και στην κατεύθυνση αυτή, γίνονται προσπάθειες να αξιοποιηθούν δύο ακόμα νέες μεγάλες γεωτρήσεις. Δύο από αυτές τις γεωτρήσεις θα βρίσκονται στις Δαφνές και μια στον Άγιο Μύρωνα, οι οποίες μαζί με τη γεώτρηση του βιολογικού του Ηρακλείου  αθροιστικά θα δώσουν στο Ηράκλειο 5.500 κυβικά νερού, το αργότερο μέχρι το Μάρτιο.

Σύμφωνα με τον κ. Βουρεξάκη, η μια από αυτές τις γεωτρήσεις που βρίσκεται στις Δαφνές είναι ήδη έτοιμη και οι άλλες δύο πολύ σύντομα θα τεθούν σε λειτουργία, αφού πρώτα ολοκληρωθούν κάποιες παρεμβάσεις που εκκρεμούν να ολοκληρωθούν.

Όπως εξηγεί ο κ. Βουρεξάκης ουσιαστικά η προετοιμασία αυτή οχυρώνει το Ηράκλειο ενόψει της επόμενης καλοκαιρινής περιόδου, προκειμένου η ΔΕΥΑΗ να μπορεί να διαχειριστεί τις ανάγκες ύδρευσης της πόλης.

Ο ίδιος σημειώνει ότι τη φετεινή χρονιά τα πράγματα δείχνουν ιδιαίτερα ελπιδοφόρα μετά τις πολύ καλές βροχές που έχουμε και αυτές που όπως όλα δείχνουν θα ακολουθήσουν. Ειδικά μέσα από την αξιοποίηση των πλημμυρικών νερών του Οροπεδίου, εκείνο το οποίο διαφαίνεται είναι ότι ουσιαστικά  θα ενισχυθεί κατά 50% το νερό του φράγματος.

Ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΗ εξηγεί ότι ανεξάρτητα από τις σημαντικές ποσότητες  νερού με τις οποίες θα ενισχυθεί το φράγμα είναι σαφές ότι θα πρέπει να γίνει εξαιρετικά προσεκτικός χειρισμός σε ό,τι αφορά στη διαχείρισή του. Δεν είναι δυνατό να αδειάσουμε το φράγμα όταν πιεστούν οι απαιτήσεις κατανάλωσης της καλοκαιρινής περιόδου, καθώς έχουμε πια την εμπειρία που μας έχει δείξει ότι απαιτείται εξαιρετικά προσεκτική και κυρίως ορθολογική διαχείριση του φράγματος.

Όπως σημειώνει ο κ. Βουρεξάκης, η ΔΕΥΑΗ και την καλοκαιρινή περίοδο θα εξακολουθήσει να αξιοποιεί τις γεωτρήσεις και στο πλαίσιο αυτό προετοιμάζεται ήδη. Άλλωστε έχει αποδειχτεί πόσο καταστροφικό είναι να απενεργοποιούνται για μεγάλο διάστημα κάποιες γεωτρήσεις διότι στην πορεία χαλάνε, εμφανίζουν σοβαρές ζημιές και δεν είναι εύκολο να τεθούν ξανά σε λειτουργία. Σύμφωνα με τον ίδιο πρέπει να υπάρχει μια ισορροπημένη διαχείριση τροφοδοσίας νερού, που να εξελίσσεται συνδυαστικά και η πόλη να καλύπτει τις ανάγκες και με τη βοήθεια των γεωτρήσεων και του φράγματος Αποσελέμη.