Μετά από απίστευτες παλινδρομήσεις χρόνων παραδίδει ο ΟΑΚ στα χέρια του Δήμου Ηρακλείου δύο σημαντικές μελέτες, οι οποίες εκτός των άλλων ανοίγουν τον δρόμο για την επέκταση των σχεδίων πόλης, για την αντιπλημμυρική προστασία αλλά και για τη βελτίωση της ποιότητας ζωής εκατοντάδων πολιτών. Πρόκειται για τις μελέτες των ρεμάτων του Κατσαμπαδιανού και της Χρυσοβαλάντου, που εδώ και χρόνια έχουν “σκαλώσει” σε έναν απερίγραπτο γραφειοκρατικό κυκεώνα που μοιραία είχε καθηλώσει σημαντικές πολεοδομικές μελέτες.
Η ολοκλήρωση της μελέτης των δύο ρεμάτων κόβει τον γόρδιο δεσμό για την ένταξη εκατοντάδων στρεμμάτων γης στο σχέδιο πόλης, στις πολεοδομικές ενότητες του Άη Γιάννη Χωστού, της περιοχής Αγία Ειρήνη στο Κορακοβούνι, της Αμφιθέας, του Μαραθίτη και της περιοχής Παπά Τίτου Μετόχι προς Παγκρήτιο. Όπως είναι γνωστό, οι συγκεκριμένες πολεοδομικές μελέτες μπλόκαραν στο παρά πέντε, στις αρχές του 2002, όταν άλλαξε ο νόμος 3010 βάσει του οποίου κανένα σχέδιο πόλης δεν μπορεί να προχωρήσει, εάν δεν προηγηθεί η οριοθέτηση των ρεμάτων και ρηγμάτων που υπάρχουν στη συγκεκριμένη γεωγραφική ενότητα που καλύπτει.
Έτσι, ενώ σε αρκετές γεωγραφικές ενότητες της πόλης είχαν αρχίσει να τρέχουν σημαντικές πολεοδομικές μελέτες, οι νομοθετικές αλλαγές είχαν σαν αποτέλεσμα να μπει χειρόφρενο στην εξέλιξή τους, προκειμένου να προηγηθούν οι μελέτες των ρεμάτων και των ρηγμάτων της πόλης που είναι προϋπόθεση να ολοκληρωθούν, για να πατήσει επάνω τους το νέο σχέδιο πόλης των υπό ένταξη περιοχών.
Το όλο θέμα της ολοκλήρωσης των μελετών των ρεμάτων άρχισε να ανακινείται από τον Δήμο Ηρακλείου την τελευταία διετία και μετά από αλλεπάλληλες συσκέψεις που έγιναν. Με ικανοποίηση, το μέλος της διοίκησης του ΟΑΚ αρχιτέκτονας κ. Φανή Κουτσουμπού, υπογραμμίζει ότι είναι ιδιαίτερα σημαντικό γεγονός η παράδοση των μελετών των δύο ρεμάτων που ολοκληρώθηκαν σε συνεργασία με την Πολεοδομία του Δήμου Ηρακλείου τη συμβολή του πρώην αντιδημάρχου Γ.Ρασούλη και στελεχών της υπηρεσίας.
Έγινε μεγάλη προσπάθεια προκειμένου να ξεπεραστούν δεκάδες τεχνικά εμπόδια, γραφειοκρατικές αγκυλώσεις και πολιτικές παρεμβάσεις που είχαν σαν συνέπεια να βαλτώσει χρόνια η ολοκλήρωση των μελετών. Το γεγονός ότι όλα αυτά αποτελούν παρελθόν σημαίνει ότι πλέον γυρνάμε σελίδα για την ανάπτυξη του σχεδίου πόλης, για την αντιπλημμυρική προστασία αλλά και για τη διατήρηση και ανάδειξη των ανάγλυφων στοιχείων των φυσικών σχηματισμών, που προσδίδουν ακόμα μεγαλύτερη αξία στις περιοχές αυτές.
Αντίστοιχα η αντιδήμαρχος Πολεοδομίας και εντεταλμένη Δημοτικής Περιουσίας κ. Στέλλα Αρχοντάκη- Καλογεράκη τονίζει ότι η ολοκλήρωση της μελέτης των ρεμάτων που έγινε μέσω προγραμματικής σύμβασης του ΟΑΚ με τον Δήμο Ηρακλείου, ανοίγει το δρόμο για να προχωρήσουν επιτέλους σημαντικές πολεοδομικές μελέτες σε περιοχές οι οποίες είναι κατοικημένες σε σημαντικό βαθμό.
Η επέκταση του σχεδίου πόλης στις πολεοδομικές ενότητες του Άη Γιάννη Χωστού, της περιοχής Αγία Ειρήνη στο Κορακοβούνι, της Αμφιθέας, του Μαραθίτη και της περιοχής Παπά Τίτου Μετόχι προς Παγκρήτιο σημαίνει καταρχάς τη νομιμοποίηση εκατοντάδων ακινήτων και τη δρομολόγηση έργων διανοίξεων, τη διαμόρφωση κοινόχρηστων, κοινωφελών ελεύθερων χώρων, σχολείων και άλλων υποδομών που αναβαθμίζουν το επίπεδο ζωής των κατοίκων.
Ωστόσο κρίσιμο ζήτημα παραμένει η πορεία υλοποίησης των υπόλοιπων μελετών που αφορούν στα ρέματα Ξηροποτάμου και Γιόφυρου, που συνδέονται άρρηκτα με την αντιπλημμυρική προστασία της πόλης, αλλά και με την επέκταση σημαντικών πολεοδομικών μελετών που εξακολουθούν να βρίσκονται στον αέρα. Μάλιστα, σύμφωνα με παλαιότερη μελέτη του Δήμου Ηρακλείου, βρίσκονται στο «κόκκινο» πάνω από 2.000 σπίτια στο Ηράκλειο που έχουν χτιστεί πάνω στις ζώνες των ρεμάτων, με αποτέλεσμα να βρίσκονται σε κίνδυνο σε περίπτωση εκδήλωσης μιας πολύ ισχυρής νεροποντής, που μπορεί να προκαλέσει ακραία πλημμυρικά φαινόμενα.
Πρόκειται για ένα μείζον κοινωνικό θέμα, το οποίο η πολιτεία οφείλει να αντιμετωπίσει χωρίς καμία άλλη αναβλητικότητα, καθώς είναι εκατοντάδες τα αυθαίρετα αλλά και κτίσματα τα οποία έχουν άδεια οικοδομής και βρίσκονται στις ζώνες των ρεμάτων, και είναι απολύτως εκτεθειμένα και ανοχύρωτα. Αξίζει να θυμίσουμε εδώ την εκδήλωση ακραίων πλημμυρικών φαινομένων που είχαν σημειωθεί στο Γιόφυρο το Γενάρη του 1985 κατά τα οποία θρηνήσαμε και νεκρό.