ΔΗΜΟΣΙΑ ΕΡΓΑ
Αθουσάκης

Με απόφαση του υπουργού Υποδομών και Μεταφορών κ. Κ.Καραμανλή, ανοίγει ο δρόμος για την αναθεώρηση τιμών των δημοσίων έργων, η οποία έρχεται ως αντιστάθμισμα της νέας οδυνηρής πραγματικότητας την οποία δημιούργησε η ενεργειακή κρίση συνδυαστικά με τον covid  προκαλώντας τη δραματική αύξηση του κόστους στις πρώτες ύλες των βασικών δομικών υλικών.

Πρόκειται για την πολυπόθητη απόφαση που διεκδικούσε εδώ και μήνες σύσσωμος ο κατασκευαστικός κλάδος, την οποία δρομολόγησε τελικά το υπουργείο αποδεχόμενο ότι «λόγω των σοβαρών οικονομικών επιπτώσεων της πανδημίας (Covid 19) γενικότερα, αλλά και ειδικότερα στον τομέα της εκτέλεσης των έργων, κρίνεται σκόπιμη η διορθωτική παρέμβαση της Πολιτείας για την αντιμετώπιση μεγάλων αποκλίσεων στις τιμές των υλικών κατασκευής».

Ωστόσο οι πρώτες αντιδράσεις του κατασκευαστικού κλάδου είναι μάλλον χλιαρές αφού όπως προκύπτει ικανοποιήθηκε το 1/3 των αιτημάτων που διεκδικούσε.

Οι πρώτες αντιδράσεις

Όπως είναι γνωστό, εδώ και μήνες υπάρχει μια ασφυκτική πίεση στην εκτέλεση των δημοσίων έργων τα οποία αντιμετωπίζουν πρόβλημα στην υλοποίηση και στην ολοκλήρωση τους λόγω της ασυγκράτητης αύξησης του κόστους των πρώτων υλών.

Η απόφαση για την αναθεώρηση των τιμών
Ο Μ. Φραγκάκης

Έργα που δημοπρατήθηκαν με μεγάλες εκπτώσεις, δεν καταφέρνουν να ολοκληρωθούν αφού οι εταιρείες είναι αδιανόητο να απορροφήσουν τις αυξήσεις των τιμών των συντελεστών στα υλικά που έχουν φτάσει στα ύψη.

Στο πλαίσιο αυτό το αρμόδιο υπουργείο προχώρησε στην αναθεώρηση των τιμών, με αναδρομική ισχύ από 1-1-21 οπότε άρχισε να καταγράφεται το μεγάλο πρόβλημα των μεγάλων αυξήσεων.

Ωστόσο τις πρώτες αντιδράσεις από την αναθεώρηση των τιμών δεν θα τις χαρακτήριζε κανείς ενθουσιώδεις αφού όπως  εξηγεί το στέλεχος του ΣΑΤΕ (Πανελλήνιος Σύνδεσμος  Τεχνικών Εταιρειών) κ. Ζαχαρίας Αιθουσάκης δόθηκε το 35% των πραγματικών αυξήσεων, που διεκδικούσε ο κλάδος τονίζοντας ότι υπάρχουν κονδύλια που δεν περιελήφθησαν στην αναθεώρηση.

Ο ίδιος σημειώνει ότι η αύξηση αυτή στην ουσία είναι μια «ένεση αισιοδοξίας» για να μη σταματήσουν τα έργα που βρίσκονται σε εξέλιξη.

Όπως ο ίδιος σημειώνει, υπάρχει ένα πλήθος υλικών που δεν έχουν ενταχθεί στην αναθεώρηση τιμών, όπως για παράδειγμα οι κιβόλιθοι που είναι δομικό υλικό των αναπλάσεων και εισάγεται κατά βάση από το εξωτερικό. Αθροιστικά από τα 2000 υλικά των δημοσίων έργων, μόνο τα 500 εντάχθηκαν στην αναθεώρηση τιμών.

Όλα αυτά συμβαίνουν την ίδια ώρα που δυστυχώς δεν έχει σταματήσει η αυξητική τάση των τιμών που έμειναν εκτός της αναθεώρησης. Και ενώ θα περίμενε κανείς να αρχίσει να υπάρχει μια εξισορρόπηση ή ακόμα και μια πτώση των τιμών καταγράφεται το ακριβώς αντίθετο.

Το στέλεχος του ΣΑΤΕ Ζαχαρίας  Αθουσάκης
Το στέλεχος του ΣΑΤΕ Ζαχαρίας

Ο κ. Αθουσάκης, εκτιμά ότι για να επέλθει η περίφημη ισορροπία θα πρέπει να περιμένουμε άλλους έξι μήνεςκαι συμπληρώνει ότι είναι επίσης σημαντική απώλεια το γεγονός ότι η αναθεώρηση τιμών, δεν έλαβε υπόψη της τη σοβαρή αύξηση του εργατικού κόστους, το οποίο έχει ανέβει θεαματικά και μάλιστα έχει κατατεθεί στο ΣΑΤΕ αίτημα για την υπογραφή νέων Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας με αυξήσεις τουλάχιστον 15%.

Ο ίδιος σημειώνει ότι πάγιο αίτημα του ΣΑΤΕ είναι ένα ακόμα κομβικό ζήτημα το οποίο δείχνει να μη λαμβάνει υπόψη του το υπουργείο, το οποίο έχει την τάση να δημοπρατεί μεγάλα έργα άνω των 60 εκατομμυρίων στα οποία δίδονται πολύ χαμηλές εκπτώσεις και άρα κοστίζουν ακριβότερα.

Αντ΄αυτού ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος  Τεχνικών Εταιρειών ζητά τα μεγάλα αυτά έργα να «σπάνε» σε μικρότερα ώστε να έχουν τη δυνατότητα να συμμετέχουν και μεσαίες εργοληπτικές εταιρείες και να δίδονται υψηλότερες εκπτώσεις με τον ανταγωνισμό που θα υπάρχει.