Με τη συμμετοχή του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στο Ηράκλειο σήμερα, την παρουσία και τις παρεμβάσεις υπουργών, αναπληρωτών υπουργών, υφυπουργών, γραμματέων, αλλά και τη συμμετοχή πολλών «παρατρεχάμενων», το Αναπτυξιακό Συνέδριο Κρήτης, θυμίζει κάτι από Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης. Σε μια έκδοση πιο χαοτική και πιο ανοργάνωτη βεβαίως.
Το συνέδριο έρχεται να καλύψει ένα ευρύ φάσμα θεματικών ενοτήτων, στις οποίες τοποθετούνται στελέχη του Υπουργικού Συμβουλίου και τεχνοκράτες, προσπαθώντας να αναδείξουν κυρίως το κυβερνητικό έργο. Τα στελέχη της κυβέρνησης επιχειρούν να περάσουν το συγκεκριμένο διακύβευμα, μέσα από μια πολιτική στόχευση, με βάση την οποία ο λαός οφείλει να βρίσκεται στο προσκήνιο και η κυβέρνηση να στηρίζει τον δημόσιο τομέα και τους δημόσιους υπάλληλους για το κοινό καλό.
Παρά την επιχειρούμενη προσπάθεια «αγιοποίησης» της κυβέρνησης, κανείς δεν μπορεί να παραγνωρίσει το γεγονός πως το συνέδριο συμβάλλει στην έναρξη ενός πλούσιου διαλόγου που ανοίγει πολλά και σημαντικά θέματα, τα οποία ωστόσο οφείλουν να τεθούν σε μια βάση ουσιαστικής υλοποίησης. Με τον τρόπο ωστόσο που εξελίσσεται το συνέδριο, οι αναλύσεις δεν μπορούν να προσφέρουν κάποιο ουσιαστικό συμπέρασμα, αφού αναλώνονται σε θεωρητικές προσεγγίσεις υπερπληροφόρησης, που τελικά καλύπτουν μόνο την εσωτερική κομματική κατανάλωση.
Ειδικότερα στις χθεσινές θεματικές για την Υγεία και την Παιδεία, οι συναρμόδιοι Υπουργοί παρουσίασαν ένα γενικόλογο όραμα για την ενίσχυση της Παιδείας μέσω της καινοτομίας και της αξιοποίησης της γνώσης, όπως επίσης και για την αναβάθμιση της Υγείας, μέσω των δομών Πρωτοβάθμιας Φροντίδας, ενίσχυσης προσωπικού και αναδιάρθρωσης, μέσα από ένα μεγάλο νομοσχέδιο, του συνόλου των δομών Υγείας.
Πριν την επίσημη έναρξη του συνεδρίου, τόσο ο περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης, όσο και ο δήμαρχος Ηρακλείου Βασίλης Λαμπρινός, αναφέρθηκαν με χαιρετισμούς τους, στις αναπτυξιακές προοπτικές της Κρήτης, αλλά και στη γενικότερη συμβολή του νησιού στην ανάπτυξη ολόκληρης της χώρας.
«Παραμένουμε στραυτευμένοι στον μεγάλο αγώνα για την Κρήτη που ζούμε και αγαπούμε» τόνισε μεταξύ άλλων στον χαιρετισμό του ο Σταύρος Αρναουτάκης, ο οποίος πρόσθεσε ότι « είμαστε υποχρεωμένοι να πετύχουμε και θα το καταφέρουμε για το καλό της Κρήτης» και ότι «για να βγούμε από την κρίση πρέπει να δώσουμε χώρο, ελευθερία κινήσεων, πεδίο δράσης στους δημιουργικούς και στους ταλαντούχους, στους γεμάτους προσμονή και όρεξη, σ’ αυτούς που δεν αντέχουν να μην φτιάχνουν, να μην χτίζουν, να μην δημιουργούν».
Τον πρωταγωνιστικό ρόλο που πρέπει να έχει η τοπική αυτοδιοίκηση Α΄ βαθμού στην παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας, τόνισε από την πλευρά του ο Δήμαρχος Ηρακλείου και Πρόεδρος της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Κρήτης Βασίλης Λαμπρινός. Ο πρόεδρος της ΠΕΔ επισήμανε μεταξύ άλλων ότι οι αναπτυξιακές στοχεύσεις τόσο της κυβέρνησης, όσο και της τοπικής αυτοδιοίκησης πρέπει να συνδέονται με το φυσικό περιβάλλον και τους πόρους του, τον αγροτοδιατροφικό τομέα, τον πολιτισμό, το παγκοσμίου αξίας μνημειακό του απόθεμα, τον τουρισμό, τα παγκοσμίου επίσης εμβέλειας και φήμης πανεπιστημιακά και ερευνητικά του ιδρύματα, τους δυναμικούς επιστημονικούς και επιμελητηριακούς θεσμούς του και το ανθρώπινο δυναμικό.
Από τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Γιάννη Δραγασάκη πραγματοποιήθηκε η πρώτη επίσημη ομιλία, που ουσιαστικά κήρυξε και την έναρξη του συνεδρίου.
Ο Γιάννης Δραγασάκης έδωσε έμφαση στην κοινωνία και στη σπουδαιότητα των πολιτών αναφορικά με τη χάραξη εθνικών πολιτικών, αναφέρθηκε στην ανάγκη για ενεργή συμμετοχή της τοπικής αυτοδιοίκησης, όπως επίσης και στην ανάκαμψη της Κρήτης που εντός κρίσης καταφέρνει να περιορίζει σημαντικά τους δείκτες της ανεργίας. Ο Γιάννης Δραγασάκης τόνισε την ανάγκη η Κρήτη να αναβαθμιστεί ποιοτικά και να μπορέσει να ανταπεξέλθει στις νέες προκλήσεις.
Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης αναφέρθηκε επίσης στην αναγκαιότητα ενίσχυσης της έρευνας και της καινοτομίας, όπως επίσης και στην ανάγκη για έναν ολοκληρωμένο σχεδιασμό με αιχμή του δόρατος την Κρήτη, η οποία μπορεί να πρωταγωνιστήσει στους τομείς του πολιτισμού, της έρευνας, της ενέργειας και του τουρισμού.
Ο Γιάννης Δραγασάκης έδωσε σημαντική έμφαση στην αξιοποίηση του ανθρώπινου δυναμικού και στην αυτοοργάνωση κοινωνικών ομάδων, που θα ενισχύσουν το κυβερνητικό έργο. Ο ίδιος υποστήριξε πως υπάρχει πλέον η πολιτική βούληση για να προωθηθούν οι αναγκαίες αλλαγές, αλλά και η θέληση, σε συνεργασία πάντα με την κοινωνία να προχωρήσουν ρεαλιστικές αναπτυξιακές λύσεις.
Πολύ σκληρή ήταν η ανακοίνωση του γραμματέα Πολιτικής Επιτροπής Νέας Δημοκρατίας Λευτέρη Αυγενάκη, απέναντι στις τοποθετήσεις Γιάννη Δραγασάκη, τις οποίες ο Γραμματέας χαρακτήρισε κενές περιεχομένου.
«Δυστυχώς, ο κ. Δραγασάκης ως γνήσιος αριστερός είπε πολλά, χωρίς να πει τίποτα» τόνισε ο Λευτέρης Αυγενάκης για να προσθέσει:
«Ακατάσχετη αερολογία περί νέας αναπτυξιακής στρατηγικής, ποιοτικού άλματος με βιωσιμότητα και διατηρησιμότητα, περί κοινωνικής οικονομίας, ανάπτυξης από «τα κάτω», με επιθέσεις στον «κρατικοδίαιτο και παρασιτικό καπιταλισμό»!
Μηδέν από μηδέν = Μηδέν.Ποιοι μιλούν για «κρατικοδίαιτο καπιταλισμό»; Οι άνθρωποι που έχουν ανοιχτές δουλειές με το Δημόσιο!
Καμία αναφορά στα προβλήματα της Κρήτης, καμία κουβέντα για προτάσεις, για λύσεις, καμία δέσμευση για την Κρήτη. Ο κ. Δραγασάκης ήρθε να πουλήσει σανό. Καλή επιστροφή!».
Αρναουτάκης: “Τοπικό σχέδιο για την Κρήτη τώρα”
Στρατευμένοι στον μεγάλο αγώνα για την Κρήτη κι ένα τοπικό σχέδιο ανάπτυξης είναι τα δυο βασικά «συνθήματα» που χρησιμοποίησε ο περιφερειάρχης Κρήτης στον χαιρετισμό του στην έναρξη του συνεδρίου για την παραγωγική ανασυγκρότηση.
Ο κ. Σταύρος Αρναουτάκης στον χαιρετισμό του υπογράμμισε ότι, «παραμένουμε στρατευμένοι στον μεγάλο αγώνα για την Κρήτη που ζούμε και αγαπούμε. Είμαστε όμως υποχρεωμένοι να πετύχουμε και θα το καταφέρουμε για το καλό της Κρήτης» και επίσης είπε ότι «για να βγούμε από την κρίση πρέπει να δώσουμε χώρο, ελευθερία κινήσεων, πεδίο δράσης στους δημιουργικούς και στους ταλαντούχους, στους γεμάτους προσμονή και όρεξη, σ΄ αυτούς που δεν αντέχουν να μη φτιάχνουν, να μην χτίζουν, να μην δημιουργούν».
Αναφερόμενος στο διήμερο συνέδριο είπε ότι “θα αναζητηθούν λύσεις μέσα από τις θεματικές συζητήσεις, αλλά πάνω από όλα θα συμφωνήσουμε στη σύναψη μιας νέας μεγάλης αναπτυξιακής συνθήκης για τον τόπο μας”. Ο κ. Αρναουτάκης ανέφερε, ότι πέρα από τα πρακτικά ζητήματα που θα συζητηθούν σήμερα και αύριο, το βασικότερο μήνυμα αυτού του συνεδρίου είναι ένα μήνυμα αισιοδοξίας. Ένα μήνυμα που θα ανταποκρίνεται στις μεγάλες προσδοκίες των Κρητικών, που θα προκρίνει λύσεις σε ζητήματα περιφερειακής αλλά και τοπικής εμβέλειας.
Απευθυνόμενος στον Αντιπρόεδρο της κυβέρνησης, στους υπουργούς και στους συμμετέχοντες πρόσθεσε:
«Τα τελευταία χρόνια έχουμε συνηθίσει να συζητούμε για αποτυχίες, για περιορισμένους πόρους για την ανάγκη της αποκέντρωσης. Το ίδιο κάνουν και οι πολίτες τους οποίους υπηρετούμε. Τα προβλήματα αυτά έχουν κοινή αιτία. Την αποτυχία της πολιτικής να δώσει λύσεις μέσα σε οικονομικές συνθήκες έκτακτες και πολλές φορές πρωτόγνωρες.
Ως Περιφέρεια Κρήτης θα προσπαθήσουμε να προχωρήσουμε ένα βήμα παραπέρα. Εμείς πιστεύουμε ότι τα προβλήματα αυτά μπορούν να διορθωθούν. Είμαστε εδώ όχι μόνο για να αψηφήσουμε όλες τις αντιξοότητες αλλά και να τις υπερβούμε. Είμαστε εδώ για να συντάξουμε ένα νέο κεφάλαιο για την Κρήτη, να εγγυηθούμε ότι στο πλαίσιο των δυνατοτήτων και των αρμοδιοτήτων ότι θα συνεχίσουμε να δουλεύουμε για την οριστική άρση των δύσκολων συγκυριών.
Τα τελευταία χρόνια στην Περιφέρεια Κρήτης προωθήσαμε, με έναν ολοκληρωμένο σχεδιασμό τη δυναμική περιφερειακή ανάπτυξη, ενισχύσαμε την εξωστρέφεια του νησιού, μέσα από την στήριξη των παραγωγικών κλάδων, με την αναδιοργάνωση των παραγωγής και της διάθεσης των αγροτο-κτηνοτροφικών προϊόντων αναπτύξαμε και αξιοποιήσαμε τις δυνατότητες του νέου θεσμικού πλαισίου για την περιφερειακή αυτοδιοίκηση με στόχο την εξασφάλιση της αποτελεσματικότητας στον σχεδιασμό και την υλοποίηση της πολιτικής μας.
Με βαθειά πίστη ότι η ανάπτυξη της Κρήτης είναι σαν το παζλ που χρειάζεται συναρμολόγηση, είμαστε βέβαιοι ότι λύσεις υπάρχουν και πρέπει να εφαρμοστούν. Για να βγούμε από την κρίση πρέπει να δώσουμε χώρο, ελευθερία κινήσεων, πεδίο δράσης στους δημιουργικούς και στους ταλαντούχους, στους γεμάτους προσμονή και όρεξη, σ΄ αυτούς που δεν αντέχουν να μη φτιάχνουν, να μην χτίζουν, να μην δημιουργούν.
Στη διάρκεια αυτού του συνεδρίου στόχος μας είναι να συζητήσουμε για τις πολιτικές που εφαρμόσαμε, για τα έργα που σχεδιάσαμε και υλοποιήσαμε στον τομέα του περιβάλλοντος, της ενέργειας, της εκπαίδευσης, της υγείας και της κοινωνικής πολιτικής, της επιχειρηματικότητας, στον πρωτογενή τομέα και τον τουρισμό, στον πολιτισμό και τον αθλητισμό, στην ηλεκτρονική διακυβέρνηση και την καινοτομία.
Η δουλειά που γίνεται στην Περιφέρεια Κρήτης «είναι πολλών ανθρώπων έργα», καθώς προέκυψε μέσα από νέα αντίληψη για τη διαχείριση των δημοσίων πραγμάτων. Μια αντίληψη που φέρνει τον πολίτη μπροστά, που τον κάνει συμμέτοχο. Για τα επόμενα χρόνια οι στόχοι μας έχουν τεθεί ακόμα πιο ψηλά. Στην Περιφέρεια Κρήτης θα συνεχίσουμε να εφαρμόζουμε ένα σχέδιο τοπικό, με ευρωπαϊκό προσανατολισμό. Ένα σχέδιο που βασίζεται στα συγκριτικά πλεονεκτήματα του νησιού μας.
Σε όλα εκείνα που κάνουν την Κρήτη μας ιδιαίτερη. Τον φυσικό μας πλούτο, τα μοναδικά μας προϊόντα, το ανθρώπινο δυναμικό μας. Κυρίως, όμως, στις αρχές και τις αξίες των Κρητικών. Παραμένουμε στρατευμένοι στον μεγάλο αγώνα για την Κρήτη που ζούμε και αγαπούμε. Είμαστε όμως υποχρεωμένοι να πετύχουμε και θα το καταφέρουμε για το καλό της Κρήτης».
Λαμπρινός: “Μπορούμε να σηκώσουμε το βάρος”
Την πραγματική αποκέντρωση αρμοδιοτήτων και την ταυτόχρονη πάταξη της γραφειοκρατίας ζήτησε στον χαιρετισμό του ο δήμαρχος Ηρακλείου και πρόεδρος της ΠΕΔ Κρήτης Βασίλης Λαμπρινός.
«Ως ΠΕΔ συμφωνούμε με την Περιφέρεια ότι οι αναπτυξιακοί πυλώνες, οι πολύτιμες αξίες του νησιού μας, είναι ο Πολιτισμός, ο Τουρισμός, η Αγροδιατροφή, το Περιβάλλον.
«Για να είμαστε σε θέση ως δήμαρχοι της Κρήτης να υπηρετήσουμε με αξιοπρέπεια αυτόν τον ουσιαστικό μας ρόλο, να ανταποκριθούμε στα καθήκοντα που οι πολίτες μας εμπιστεύτηκαν και να μην αναλωνόμαστε σε απλή διαχείριση μιας αμείλικτης καθημερινότητας που έχει αντίπαλό την ατέρμονη γραφειοκρατία, την πολυδαίδαλη νομοθεσία, την κωλυσιεργία και σε πολλές περιπτώσεις την τυπολατρεία των διαφόρων ελεγκτικών μηχανισμών, θα πρέπει να συντρέχουν δύο αναγκαίες προϋποθέσεις.
Η πρώτη σχετίζεται με την ουσιαστική αυτοτέλεια του Α’ βαθμού Αυτοδιοίκησης. Δηλαδή την αποκέντρωση αρμοδιοτήτων και πόρων.
Αν και εσείς πιστεύετε το ίδιο με εμάς πρέπει να θωρακίσετε τον θεσμό ώστε να λειτουργήσει επιτέλους ως πραγματικός αυτοδιοικητικός μηχανισμός πάντα στο πλαίσιο της νομιμότητας, της διαφάνειας και της εκτίμησης κόστους – οφέλους. Προφανώς και δεν αναφέρομαι μόνο στην οικονομική διάσταση του κόστους – οφέλους, αλλά και στην αντίστοιχη κοινωνική και περιβαλλοντική που οφείλουμε να λαμβάνουμε υπόψην μας.
Η δεύτερη προϋπόθεση συνδέεται με την απλούστευση των διαδικασιών. Όχι μόνο αυτών που σχετίζονται με τη διαχείριση των χρηματοδοτικών εργαλείων, αλλά και με το σύνολο των λειτουργιών της αυτοδιοίκησης. Πατάξτε την γραφειοκρατία με κάθε τρόπο.
Εκσυγχρονίστε τη δημόσια διοίκηση, υιοθετήστε διαδικασίες ηλεκτρονικής διακυβέρνησης, διασυνδέστε τα υπουργεία και τις υπηρεσίες του δημόσιου τομέα (κεντρική διοίκηση, αυτοδιοίκηση α΄& β΄βαθμού, ΝΠΔΔ) ώστε να μην ταλαιπωρούνται οι συναλλασσόμενοι (πολίτες, επιχειρηματίες, υπηρεσιακοί κ.λ.π). Με αυτό τον τρόπο θα εξοικονομηθούν χρήματα, εργατοώρες, φαιά ουσία που θα μπορεί να αφιερωθεί σε παραγωγικό έργο, κυρίως όμως θα περιορισθεί η διαφθορά, μητέρα της οποίας είναι η γραφειοκρατία» είπε χαρακτηριστικά.
Τα ζητήματα που κυριαρχούν στην ατζέντα όπως τα έθεσε ο δήμαρχος:
• Αυτά που έχουν κοινωνική διάσταση όπως: Η μείωση της φτώχειας, η πρόσβαση σε υψηλού επιπέδου υπηρεσίες υγείας και εκπαίδευσης, η ενίσχυση της οικονομικής ανάπτυξης και της υγιούς απασχόλησης, ο σεβασμός στη διαφορετικότητα και η προώθηση της ισότητας, η δημόσια ασφάλεια, η υποστήριξη των πανεπιστημιακών και ερευνητικών μας ιδρυμάτων ώστε, τόσο από την δουλειά τους όσο και από την ισόρροπη χωρική κατανομή και λειτουργία των σχολών τους, να ενισχύσουν ή και να διαφοροποιήσουν την αναπτυξιακή δυναμική του νησιού μας σε όλα τα επίπεδα. Επίσης η επένδυση στην κοινωνία της γνώσης και της επιστήμης, η διαρκής επιμόρφωση των πολιτών ώστε να είναι ενήμεροι και συμμέτοχοι στον όποιο σχεδιασμό και όχι απαθείς και αδρανείς.
•Αυτά που έχουν οικονομική διάσταση όπως: Η ενδυνάμωση και ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας, η ευέλικτη και πολλά υποσχόμενη καινοτόμος μικροεπιχειρηματικότητα, η κοινωνική οικονομία, η επένδυση στο ντόπιο ανθρώπινο δυναμικό όπου και αν δραστηριοποιείται (στην παραγωγή, στον τουρισμό, στον πολιτισμό, στις επιστήμες, κ.λ.π), η τόνωση της παραγωγικής ικανότητας και η ανάδειξη της ταυτότητας της υπαίθρου και τα ειδικότερα που έχουν περιβαλλοντική διάσταση, όπως η προστασία και ανάδειξη του περιβάλλοντος και των πόρων του (νερό, έδαφος, τοπίο, αέρας), αυτά που δημιουργούνται ως απόρροια της κλιματικής αλλαγής, η μείωση του όγκου των απορριμμάτων και η επαναχρησιμοποίησή τους στο πλαίσιο της κυκλικής οικονομίας. Είμαστε υπέρμαχοι του τρίπτυχου διαλογή στην πηγή- ανακύκλωση –κομποστοποίηση.
Εκτός των παραπάνω, μας απασχολούν και τα ζητήματα που άπτονται της καθημερινότητας και που διασφαλίζουν τους όρους της καλής ποιότητας ζωής, όπως η δημιουργία υπερτοπικών υποδομών (ΒΟΑΚ, αεροδρόμιο Καστελλίου, αεροδρόμιο Ν. Καζαντζάκης, φράγμα Αποσελέμη κ.λπ =) η απρόσκοπτη πρόσβαση σε καλής ποιότητας νερό ως κοινωνικό αγαθό δημόσιου χαρακτήρα που τιμολογείται δίκαια σε συνδυασμό με την ενιαία διαχείριση των υδάτων την οποία πρεσβεύουμε, η αντιμετώπιση της έλλειψης υποδομών διαχείρισης λυμάτων στην ενδοχώρα με τους μικρούς οικισμούς, η έλλειψη σε σύγχρονα δίκτυα ύδρευσης & άρδευσης για να αντιμετωπιστούν και τα μεγάλα ποσοστά διαρροών, η αγροτική οδοποιία, ο εκσυγχρονισμός και αναβάθμιση των αντλιοστασίων και η μείωση του ενεργειακού κόστους της λειτουργίας τους με τη χρήση ΑΠΕ”.
Τι ζήτησαν οι δήμαρχοι
Η χωροθέτηση της Κορακιάς ως βιομηχανικού λιμανιού και η απομάκρυνση των οχλουσών εγκαταστάσεων των Ληνοπεραμμάτων, η ανάπλαση της Ελ. Βενιζέλου από το Γάζι μέχρι τα όρια του Δήμου Ηρακλείου, οι πολεοδομικές μελέτες, τα έργα αντιπλημμυρικής προστασίας του Γαζίου, η ανάπλαση της παραλίας της Αμμουδάρας, η αποκατάσταση του ενετικού φρουρίου του Παλαιόκαστρου, είναι μερικά μόνο από τα μεγάλα έργα που θέτει η δημοτική αρχή Μαλεβιζίου στο Αναπτυξιακό Συνέδριο Κρήτης.
«Από την πρώτη ημέρα της θητείας μας στον Δήμο Μαλεβιζίου, ξεκινήσαμε να εφαρμόζουμε ένα ρεαλιστικό αναπτυξιακό πρόγραμμα για τον Δήμο μας. Μέχρι σήμερα έχουμε καταφέρει, με τη στήριξη και των συναρμόδιων φορέων σε τοπικό και εθνικό επίπεδο, να υλοποιήσουμε αρκετά από τα μεγάλα έργα που έχει ανάγκη ο τόπος μας. Υπάρχουν όμως και έργα πνοής για το Μαλεβίζι που δεν έχουν ακόμα δρομολογηθεί.
Γνωρίζω φυσικά και κατανοώ τις δυσκολίες των καιρών μας, αλλά ταυτόχρονα οφείλουμε ως δημοτική αρχή να μην σταματήσουμε ούτε λεπτό την προσπάθεια ανάπτυξης που καταβάλλουμε» τόνισε ο κ.Μαμουλάκης.
Από την πλευρά του ο δήμαρχος Βιάννου κ.Μπαριτάκης στο Αναπτυξιακό Συνέδριο εστιάζει κυρίως σε έργα υποδομών αλλά και χρηματοδότηση μελετών που απαιτούνται για την ανάπτυξη του Δήμου.
Μεταξύ αυτών που έθεσε:
1.Οδικό Δίκτυο παραλιακή οδός Δήμου Βιάννου.
2.Ολοκλήρωση οδικού άξονα Ηράκλειο Βιάννος Ιεράπετρα.
3.Κατασκευή φράγματος Αμιρών Αγίου Βασιλείου.
4.Κατασκευή φράγματος Καλαμίου.
5.Χρηματοδότηση μελετών για την κατασκευή δύο νέων λιμνοδεξαμενών στην Κάτω Βιάννο και στην περιοχή Αναποδάρη.
6.Ενιαίο αρδευτικό Εμπάρου.
7.Αποκατάσταση από τη διάβρωση του παραλιακού μετώπου Καστρίου Κερατόκαμπου.
Έρχεται με “δώρα” ο Αλέξης Τσίπρας
Με πλούσια ατζέντα και πολλές ανακοινώσεις αναμένεται ο Αλέξης Τσίπρας στο Ηράκλειο. Ο πρωθυπουργός μιλά σήμερα στις 7.30 το απόγευμα στο κινηματοθέατρο «Αστόρια», κλείνοντας με την ομιλία του τις εργασίες του Αναπτυξιακού Συνεδρίου Κρήτης. Προφανώς, η στρατηγική επιλογή να κλείσει ο πρωθυπουργός το συνέδριο είναι κομβικής σημασίας.
Μετά από δύο ημέρες παρουσιάσεων στο Ηράκλειο του έργου που πραγματοποιεί η κυβέρνηση στην Ελλάδα και ειδικότερα στην Κρήτη, ο Αλέξης Τσίπρας θα εμφανιστεί ως βασικός ενορχηστρωτής μιας μεγαλειώδους προσπάθειας που μπορεί και καταφέρνει ο ΣΥΡΙΖΑ εν μέσω κρίσης. Κάτω από αυτό το πρίσμα, ο πρωθυπουργός θα προχωρήσει σε σημαντικές ανακοινώσεις για όλα τα μεγάλα έργα στο νησί.
Στη βασική ατζέντα ανακοινώσεων εντάσσεται αδιαμφισβήτητα το νέο Διεθνές Αεροδρόμιο στο Καστέλι. Μπορεί ο πρωθυπουργός να μην έχει τη δυνατότητα να ανακοινώσει τον οριστικό ανάδοχο για το έργο, ωστόσο το γεγονός πως οι διαδικασίες προχωρούν με βάση τα χρονοδιαγράμματα τού δίνει ένα συγκριτικό πλεονέκτημα σε επίπεδο τουλάχιστον ανακοινώσεων.
Δεδομένο θεωρείται το γεγονός πως ο πρωθυπουργός θα αναφερθεί και στα έργα για τον Βόρειο Οδικό Άξονα. Μετά τον μεγάλο «κάζο» της κυβέρνησης και τις ανακοινώσεις για έναν νέο άξονα από τα Χανιά ώς και τη Χερσόνησο, ο Αλέξης Τσίπρας δεν θα κάνει το ίδιο λάθος, αλλά προβλέπεται να ανακοινώσει ένα σχέδιο ισόρροπης ανάπτυξης που θα περιλαμβάνει έργα και στους τέσσερις νομούς. Πιθανό θεωρείται το γεγονός, ο πρωθυπουργός να δώσει έμφαση σε δράσεις στον νομό Λασιθίου, προκειμένου να πείσει πως η κυβέρνηση δεν αντιμετωπίζει τον συγκεκριμένο νομό ως υποδεέστερο των υπολοίπων.
Σίγουρες θεωρούνται και οι αναφορές για το έργο του φράγματος στον Πλατύ Ποταμό, καθώς και για όλα τα έργα που πραγματοποιούνται στον νομό Ρεθύμνου. Εκτός από τα μεγάλα αναπτυξιακά έργα του νησιού, για τα οποία θα κάνει σημαντικές ανακοινώσεις ο Αλέξης Τσίπρας, αναμένεται και μια σειρά εξαγγελιών τόσο στον τομέα της ενέργειας, όσο όμως και σε νευραλγικούς τομείς του νησιού, όπως είναι ο τουρισμός, η καινοτόμα επιχειρηματικότητα, αλλά και η έρευνα και τεχνολογία.
Ο πρωθυπουργός προβλέπεται επίσης να συνοψίσει στην ομιλία του όλα όσα εξέθεσαν οι υπουργοί και τα στελέχη της κυβέρνησης του, να αναδείξει τις πολιτικές, αλλά και τις δράσεις του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και να θέσει νέους στόχους. Στο ίδιο πνεύμα με τους υπουργούς του, ο Αλέξης Τσίπρας αναμένεται να δώσει έμφαση στη συμβολή της Κρήτης στην ανάπτυξη ολόκληρης της χώρας, αλλά και να ενισχύσει την προσφορά των ανθρώπων της Κρήτης στο γενικότερο σχέδιο που σκοπεύει να υλοποιήσει ο ΣΥΡΙΖΑ για μια συνολική περιφερειακή και παραγωγική ανασυγκρότηση.
Ξανθός: Περιφέρεια-πρότυπο η Κρήτη
Η ευζωία των ανθρώπων, και όχι μόνο νούμερα και στόχοι, πρέπει να κυριαρχούν στη συζήτηση περί ανάπτυξης, είπε από το βήμα του Αναπτυξιακού Συνεδρίου ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός.
Ο κ. Ξανθός μίλησε για την αναγκαία επένδυση στην Υγεία και τον περιορισμό της φτώχειας και των ανισοτήτων. Ο υπουργός ανέφερε: “Yλοποιούμε εδώ και 2 χρόνια ένα διαφορετικό πολιτικό σχέδιο στον χώρο της Υγείας: Καθολική κάλυψη του πληθυσμού, «μεροληψία» υπέρ του δημόσιου συστήματος υγείας, «ηθικοποίηση» του συστήματος και βελτίωση της διακυβέρνησης του, περιορισμός της «παθητικής ιδιωτικοποίησης» του ΕΣΥ και της δυσβάστακτης οικονομικής επιβάρυνσης των πολιτών με ιδιωτικές (out off pocket) πληρωμές, μεταρρύθμιση της ΠΦΥ, προτεραιότητα στην πρόληψη και στη δημόσια Υγεία, ανθρωποκεντρική φροντίδα με έμφαση στα δικαιώματα των ασθενών”.
Η παρέμβαση
• Η συζήτηση για την ανάπτυξη δεν μπορεί να περιορίζεται μόνο σε οικονομικά μεγέθη και δημοσιονομικούς δείκτες αλλά είναι ανάγκη να συμπεριλάβει ποιοτικούς στόχους που αφορούν την γενικότερη ευζωία των ανθρώπων, μεταξύ των οποίων κορυφαία σημασία έχει το καλό επίπεδο υγείας του πληθυσμού. Οι στόχοι του ΟΗΕ και του ΠΟΥ αναγνωρίζουν ότι η υγεία των ανθρώπων είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την «υγεία» των κοινωνιών και του πλανήτη και υποστηρίζουν ένα μοντέλο οικονομικής ανάπτυξης το οποίο λαμβάνει υπ’ όψιν του την ανθρώπινη και την κοινωνική πρόοδο. Η επένδυση στην Υγεία είναι μια επένδυση στην ανθρώπινη αξιοπρέπεια, στην κοινωνική ασφάλεια και συνοχή, στον περιορισμό της φτώχειας και των ανισοτήτων, στην ενδυνάμωση του Κοινωνικού Κράτους και της Δημοκρατίας.
• Όπως έχει διατυπωθεί στο γνωστό εμβληματικό ορισμό του ΠΟΥ, «Υγεία δεν είναι απλά η έλλειψη ασθένειας ή αναπηρίας αλλά η κατάσταση πλήρους σωματικής, ψυχικής και κοινωνικής ευεξίας». Με αυτή την έννοια, η διατήρηση και προαγωγή της Υγείας που αποτελεί ένα θεμελιώδες ανθρώπινο και κοινωνικό δικαίωμα, δεν είναι μόνο ζήτημα καλών υπηρεσιών περίθαλψης αλλά υπόθεση διατομεακής και διεπιστημονικής προσέγγισης και συνολικού κυβερνητικού σχεδιασμού δημόσιων πολιτικών, που παρεμβαίνουν προληπτικά και αποτρεπτικά στους κοινωνικούς προσδιοριστές της αρρώστιας και στους μείζονες παράγοντες κινδύνου, όπως για παράδειγμα η ανεργία, η εργασιακή ανασφάλεια, η φτωχοποίηση και ο κοινωνικός αποκλεισμός, η έλλειψη αξιοπρεπών συνθηκών στέγασης, διαβίωσης και υγιεινής, τα εργατικά ατυχήματα, τα τροχαία δυστυχήματα, η περιβαλλοντική κρίση, το χαμηλό μορφωτικό επίπεδο, η κακή διατροφή και η παχυσαρκία, η έλλειψη σωματικής άσκησης, οι ψυχικές διαταραχές, η τοξικοεξάρτηση, το κάπνισμα, η κατάχρηση αλκοόλ κ.λπ. Είναι προφανές ότι για να αντιμετωπιστούν αυτά τα μεγάλα κοινωνικά προβλήματα χρειάζονται διατομεακές πολιτικές με έμφαση στην κοινωνική προστασία και συνοχή αλλά και στην κοινωνική αναδιανομή.
• Είναι επιστημονικά τεκμηριωμένη η συσχέτιση ανάμεσα στην οικονομική κρίση και στην ευαλωτότητα και ψυχοσωματική νοσηρότητα των ανθρώπων, ειδικά των πιο οικονομικά αδύναμων και περιθωριοποιημένων στρωμάτων της κοινωνίας. Ακριβώς γι’ αυτό απαιτείται μια πολιτική Υγείας με προτεραιότητα τη στήριξη των αδύναμων και ευπαθών ομάδων και με στόχο τη μείωση των ανισοτήτων, που ειδικά στον τομέα της Υγείας είναι ηθικά, κοινωνικά και πολιτικά απαράδεκτες και αντιστρατεύονται τις θεμελιώδεις αρχές του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) και της Διακήρυξης «Υγεία για όλους» της Αλμα-Άτα.
To πολιτικό πρόταγμα είναι να αποτελέσει η Υγεία κρίσιμο δείκτη δίκαιης ανάπτυξης και κοινωνικής ευημερίας. Και για την περιοχή μας ο στόχος πρέπει να είναι να αποτελέσει η Κρήτη Περιφέρεια-πρότυπο σε υπηρεσίες ΠΦΥ, εξειδικευμένης νοσοκομειακής περίθαλψης, ψυχοκοινωνικής φροντίδας και προστασίας της δημόσιας Υγείας.
Με πανό και διαμαρτυρίες έξω από το συνέδριο
«Η ανάπτυξή τους τσακίζει τη ζωή μας» ήταν το σύνθημα στο πανό που ανήρτησαν δυνάμεις του ΠΑΜΕ στα τείχη στο Κομμένο Μπεντένι, απέναντι από το Πολιτιστικό Κέντρο, την ώρα που ήταν σε εξέλιξη το αναπτυξιακό συνέδριο.
Παράλληλα, έγινε συλλαλητήριο των σωματείων εργαζομένων του ΠΑΓΝΗ και του νοσοκομείου του Αγ. Νικολάου, φοιτητικών συλλόγων και του ΠΑΜΕ Εκπαιδευτικών.
Η γραμματεία Ηρακλείου του ΠΑΜΕ καταγγέλλει πως «το συλλαλητήριο εμποδίστηκε από δυνάμεις της αστυνομίας, πριν φτάσει στο πολιτιστικό κέντρο Ηρακλείου που πραγματοποιούνταν το αναπτυξιακό συνέδριο. Οι δυνάμεις της αστυνομίας εκτελούσαν κυβερνητική εντολή που είχε ως σκοπό να κρατήσει μακριά τις αντιδράσεις των εργαζομένων από το σημείο που συζητιέται η αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης».
Να απέχουν από το στρογγυλό τραπέζι με τον υπουργό Παιδείας, Κώστα Γαβρόγλου, επέλεξαν χθες ο σύλλογος εκπαιδευτικών πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης Ηρακλείου «Ν. Καζαντζάκης» και οι παρατάξεις των καθηγητών Αγωνιστική Παρέμβαση Εκπαιδευτικών Ν. Ηρακλείου, η Αριστερή Παρέμβαση- Συσπείρωση Εκπαιδευτικών ν. Ηρακλείου και η Αγωνιστική Συσπείρωση.
«Την ώρα που η πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση ταλανίζεται από τις ασκήσεις επί χάρτου προκειμένου να ανατρέψει το βαρύ εις βάρος της κλίμα, την ώρα που χιλιάδες συνάδελφοί μας αναπληρωτές μετακινούνται ως βαλίτσα από πόλη σε πόλη κάθε χρόνο, την ώρα που οι οικογένειες των μαθητών υποχρεώνονται σε όλο και ογκωδέστερες δαπάνες για να συμπληρώσουν τα κενά του εκπαιδευτικού συστήματος, ο κ. Υπουργός και οι επιτελείς του προσφέρουν «καθρεφτάκια και χάντρες για ιθαγενείς»», αναφέρει χαρακτηριστικά ο σύλλογος «Ν. Καζαντζάκης».
Ο περιφερειακός σύμβουλος, κ. Μανόλης Βαρουξάκης, εκλεγμένος με την Ανυπόταχτη Κρήτη, σε δήλωσή του, αναφέρει, μεταξύ άλλων: «Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ -ΑΝΕΛ υπόσχεται, όπως και όλοι οι προκάτοχοί τους, την κατασκευή του ΒΟΑΚ με δάνεια αλλά δεν αποκλείονται και τα διόδια. Κατασκευάζουν το αεροδρόμιο στο Καστέλλι Ηρακλείου, ισοπεδώνοντας ολόκληρη την περιοχή για να κερδοσκοπήσουν λίγοι “επενδυτές”. Γεμίζουν τα βουνά μας ανεμογεννήτριες και μέσω της θαλάσσιας διασύνδεσης (υπόγειο καλώδιο) θα μας μετατρέψουν σε μπαταρία της υπόλοιπης χώρας. Προετοιμάζουν το ξεπούλημα του νερού, που εποφθαλμιούν τα διάφορα επιχειρηματικά συμφέροντα».
Υποδοχή Τσίπρα
Με δύο ξεχωριστές συγκεντρώσεις υποδέχονται σήμερα στο Ηράκλειο τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, εργαζόμενοι, βιοτέχνες, άνεργοι και συνταξιούχοι.
Το Εργατικό Κέντρο Ηρακλείου, η ΟΕΒΕΝΗ και η παγκρήτια συντονιστική των αγροτών οργανώνουν συλλαλητήριο σήμερα στις 6 το απόγευμα στο ΕΚΗ.
Στην κινητοποίηση συμμετέχει η Ν.Ε. Ηρακλείου της Λαϊκής Ενότητας που «καλεί τους Ηρακλειώτες, ιδιαίτερα τους εργαζόμενους και τη νεολαία, να διατρανώσουν ζωντανά ότι τα σχέδια που εξυφαίνονται γι’ αυτούς χωρίς αυτούς δεν θα περάσουν».
Παράλληλα, οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ καλούν τους εργαζόμενους και τα υπόλοιπα λαϊκά στρώματα να απαντήσουν μαχητικά με συλλαλητήριο στις 6 το απόγευμα στην πλατεία Κορνάρου.
Συμμετέχουν 51 εργατικά σωματεία, αγροτικοί σύλλογοι, σύλλογοι αυτοαπασχολούμενων επαγγελματιών, φοιτητικοί σύλλογοι και ομάδες γυναικών της ΟΓΕ.