ΠΑΡΚΟ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗ

Αύριο Παρασκευή αναμένεται να αναδειχτεί προσωρινός ανάδοχος στον πρώτο ηλεκτρονικό διαγωνισμό που πραγματοποίησε ο Δήμος Ηρακλείου για την ανάπλαση του πάρκου Γεωργιάδη. Το έργο αναμένεται να συμβασιοποιηθεί αφού πρώτα ολοκληρωθεί ο προσυμβατικός έλεγχος και το εργοτάξιο εκτιμάται ότι θα ξεκινήσει στις αρχές της άνοιξης του 2018.

Σύμφωνα με τον αρμόδιο αντιδήμαρχο Τεχνικών Έργων κ. Γιάννη Αναστασάκη, ο πρώτος ηλεκτρονικός διαγωνισμός στον Δήμο Ηρακλείου εξελίσσεται ομαλά, και μέσα από αυτή τη διαδικασία προχωρά μια από τις πιο φιλόδοξες παρεμβάσεις ανάπλασης στην πόλη δηλαδή η αναβάθμιση του πάρκου Γεωργιάδη, ενός από τους  ελάχιστους πνεύμονες πρασίνου στην πόλη, τον  οποίο επισκέπονται καθημερινά εκατοντάδες πολίτες.

Η μελέτη ανάπλασης των 15 στρεμμάτων του πάρκου Γεωργιάδη περιλαμβάνει μεταξύ άλλων τον εμπλουτισμό του  πρασίνου, καθώς θα φυτευτούν  16.940 νέα φυτά (ποώδη, θαμνώδη και αναρριχώμενα), 22 νέα δέντρα και  θα τοποθετηθεί 700 τ.μ. χλοοτάπητας. Θα κατασκευαστεί ένας νέος μεγάλος βραχόκηπος, θα φυτευτούν αρωματικά φυτά και φρύγανα.

Η όλη παρέμβαση εκτιμάται ότι θα έχει χρόνο υλοποίησης εννέα μήνες, στη διάρκεια των οποίων ο σημαντικός αυτός κοινόχρηστος χώρος θα αποκτήσει περισσότερο χρώμα με τις νέες φυτεύσεις που προγραμματίζονται. Επίσης, θα γίνει ένας μεγάλος καθαρισμός, ώστε να αναδειχτεί ουσιαστικά το ενετικό τείχος το οποίο σήμερα στο μεγαλύτερο τμήμα του παραμένει καλυμμένο, και παράλληλα θα βελτιωθούν οι προσβάσεις του πάρκου, ώστε να είναι εύκολη η διάβασή του από τα άτομα με ειδικές ανάγκες. Η μελέτη προβλέπει την αντικατάσταση των κατεστραμμένων στοιχείων του πάρκου και των κράσπεδων με νέα στα σημεία που απαιτείται.

Ακόμη, θα γίνει αντικατάσταση του υφιστάμενου ασφαλτικού – σκυροδέματος που σήμερα χρησιμοποιείται ως υλικό επίστρωσης των διαδρόμων με πατημένο χώμα και υδατοδιαπερατό σκυρόδεμα, τα οποία είναι υλικά φιλικά προς το περιβάλλον, υδατοδιαπερατά, που επιτρέπουν τη διατήρηση της υγρασίας του εδάφους και βελτιώνουν το μικροκλίμα της περιοχής. Βασική στόχευση είναι να διασφαλιστεί η  προσβασιμότητα σε  ΑΜΕΑ με τη διαμόρφωση ήπιων κλίσεων, δημιουργία οδηγών τυφλών, σήμανση κ.ά.

Η μελέτη προβλέπει και αντικατάσταση του  αστικού εξοπλισμού με νέο  (παγκάκια κάδοι απορριμμάτων). Προβλέπεται να γίνουν, επίσης εργασίες αναβάθμισης της παιδικής χαράς, ώστε να υπάρχει η απαιτούμενη  πιστοποίηση και να λειτουργεί σωστά και με ασφάλεια. Εκτός από τον εμπλουτισμό του πρασίνου με νέα φυτά, προβλέπεται η  κατασκευή νέου δίκτυου άρδευσης με την απαραίτητη υποδομή αποθήκευσης νερού.

Ακόμα υπάρχει σχεδιασμός για την ανακύκλωση των οργανικών αποβλήτων (κλαδιά, φύλλα) μέσω της μεθόδου της κομποστοποίησης για την παραγωγή κόμποστ που θα χρησιμοποιηθεί ως βελτιωτικό υλικό του εδάφους του πάρκου.

Όπως είναι γνωστό, το έργο  δρομολογείται μετά από  χρηματοδότηση που απέσπασε ο Δήμος Ηρακλείου από το ΕΣΠΑ. Η παρέμβαση κοστολογείται στο ένα εκατομμύριο ευρώ, το οποίο διασφαλίστηκε μέσα  από το επιχειρησιακό πρόγραμμα «Υποδομές μεταφορών, περιβάλλον και αειφόρος ανάπτυξη 2014-2020, Τομέας Περιβάλλον».