Η ολοκλήρωση της μελέτης ανάπλασης της παλιάς πόλης θα μπορούσε να είναι το πιο σύντομο πικρό ανέκδοτο για τη Λότζια. Αρκεί να σκεφτεί κανείς ότι έχουν περάσει 24 χρόνια από τη συμβασιοποίηση της μελέτης για την οποία έχουν πληρωθεί πάνω από 1 εκ ευρώ και ακόμα βρίσκεται σε προκαταρκτικό στάδιο. Αρκεί να σκεφτεί κανείς ότι η πάλαι ποτέ οραματική μελέτη που θα έδινε το «φιλί της ζωής» στον ιστορικό ιστό που καταρρέει, βρίσκεται στα χαρτιά και ο επικεφαλής της μελετητικής ομάδας κ. Α. Πανταζής έχει πλέον συνταξιοδοτηθεί.
Μέσα σε αυτό το σκηνικό, η δημοτική Αρχή φαίνεται ότι επιχειρεί την αναψιλάφιση της περίφημης μελέτης, με την προοπτική να δοθούν απαντήσεις σε κρίσιμα θέματα που εκκρεμούν με την προοπτική να δοθούν οι συντεταγμένες για το πώς θα προχωρήσει η πολύπαθη μελέτη, που έχει περάσει κυριολεκτικά από σαράντα κύματα.
Ένας νέος γύρος συσκέψεων και συναντήσεων με όλα τα επιτελικά στελέχη του Δήμου έχει ξεκινήσει με την ομάδα των μελετητών σε μια προσπάθεια να σωθεί από τη μελέτη οτιδήποτε σώζεται, με την έννοια ότι πολλά από τα στοιχεία που περιλαμβάνει απαιτούν επικαιροποίηση, καθώς έχουν μεσολαβήσει αλλαγές που θα πρέπει να ενταχθούν στον σχεδιασμό.
Τα θέματα που ανοίγουν είναι πολλά, καθώς ο μακροχρόνιος πολιτικός εμπαιγμός, συνδυαστικά με τη γραφειοκρατία και τις ένθεν και ένθεν ευθύνες, είχαν σαν αποτέλεσμα η μελέτη να καθηλωθεί, ενώ την ίδια στιγμή η εντός των τειχών πόλη, καταρρέει και εξαθλιώνεται και έχει καταδικαστεί σε παρακμή.
Από τις μέχρι στιγμής συζητήσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη, αυτό το οποίο διαφαίνεται είναι ότι η προσέγγιση της δημοτικής Αρχής, κινείται στη λογική ότι προτεραιότητα θα πρέπει να δοθεί στο ρυμοτομικό σχέδιο.
Αυτό ισχύει υπό την αίρεση της οικονομικής συμφωνίας που θα πρέπει να προηγηθεί εφόσον οι δύο πλευρές καταλήξουν στην κοστολόγηση των εργασιών που θα πρέπει να ακολουθήσουν. Πιο συγκεκριμένα στελέχη της δημοτικής Αρχής τονίζουν ότι υπάρχουν οικονομικοί περιορισμοί, που δεν μπορούν να παρακαμφθούν διότι και τα σημερινά δεδομένα είναι πολύ πιο αυστηρά σε σχέση με το παρελθόν.
Σε κάθε περίπτωση εφόσον ξεπεραστούν τα ζητήματα αυτά, θα ανοίξει το κεφάλαιο του πλαισίου δόμησης. Υπάρχουν εκτιμήσεις ότι θα πρέπει να εξεταστεί εν νέου η πρόταση του μελετητή, η οποία χωρίζεται το Ηράκλειο σε 19 τομείς, στους οποίους ορίζει διαφορετικούς όρους δόμησης ανάλογα με τα ειδικά χαρακτηριστικά του κάθε τμήματος. Μάλιστα η κατεύθυνση που υπάρχει στην πρόταση του μελετητή είναι με μικρές διαφοροποιήσεις, η σημαντική μείωση των συντελεστών δόμησης.
Η προσέγγιση αυτή φαίνεται ότι θα ξαναμπεί στο τραπέζι της συζήτησης καθώς διατυπώνονται απόψεις ότι σε πρώτο επίπεδο δεν κρίνεται αναγκαίος ο πολυτεμαχισμός της πόλης σε τομείς καθώς εκτιμάται θα πρέπει να υπάρξει μια σύμπτυξη, ώστε να διαμορφωθούν μεγαλύτερες ενότητες.
Σε ό,τι αφορά στην πρόταση των μελετητών για τους εξαιρετικά αυστηρούς περιορισμούς, στη χρήση των ακινήτων, η δημοτική Αρχή φαίνεται ότι διαφοροποιείται εκτιμώντας ότι θα πρέπει να υπάρξει μια χαλάρωση και μια πιο ρεαλιστική προσέγγιση με βάση τα δεδομένα της δύσκολης χρονικής περιόδου που διανύουμε.