ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ: Κομποστοποιητές σε κάθε γειτονιά

Ένα αποφασιστικό βήμα στην κατεύθυνση της ανακύκλωσης κάνει ο Δήμος Ηρακλείου με την εγκατάσταση των κομποστοποιητών γειτονιάς. Πρόκειται για μεγάλης χωρητικής επάρκειας αυτόνομους μηχανικούς κομποστοποιητές, οι  οποίοι πρόκειται να τοποθετηθούν σε κεντρικά σημεία της πόλης, ώστε να καλύπτουν τις ανάγκες των πολιτών  ανά οικοδομικά τετράγωνα,  θεσπίζοντας μάλιστα ισχυρότατα κίνητρα προς τους πολίτες που θα συμμετέχουν ενεργά, καθώς θα πληρώνουν φτηνότερα δημοτικά τέλη! Το όλο θέμα πρόκειται να συζητηθεί την ερχόμενη Δευτέρα στο Δημοτικό Συμβούλιο, προκειμένου το Σώμα να ενημερωθεί για την έγκριση της χρηματοδότησης του προγράμματος  «Συστήματα Αυτόνομης Οικιακής Κομποστοποίησης σε Αστικό Περιβάλλον» με ακρωνύμιο «ACUA».

Στο πρόγραμμα εκτός από τον Δήμο Ηρακλείου συμμετέχει ως επικεφαλής εταίρος το Τεχνολογικό Ίδρυμα Κρήτης, υλοποιείται δε σε συνεργασία με τον Δήμο Ρόδου, τον Δήμο Λεμεσού και το Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου, στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος INTERREG V-A Ελλάδα – Κύπρος 2014 – 2020.

Όπως εξηγεί ο αντιδήμαρχος  Καθαριότητας, κ. Χάρης Μαμουλάκης, μέσα από το πρόγραμμα γίνεται ένα ακόμα σημαντικό βήμα με στόχο την ορθολογική διαχείριση των απορριμμάτων, τη διαλογή τους στην πηγή και την ενίσχυση της κυκλικής οικονομίας. Όροι που έχουν πλέον μπει στην καθημερινότητά μας, με το Ηράκλειο να εναρμονίζεται με πρακτικές που έχουν δοκιμαστεί σε ευρωπαϊκό επίπεδο και αποφέρουν αποδεδειγμένα τα μέγιστα στους δημότες. Η πόλη μας μετατρέπεται σε πρωταγωνιστή των εξελίξεων και αξιοποιεί κάθε διαθέσιμο χρηματοδοτικό πρόγραμμα, με συγκεκριμένο όραμα και σχέδιο δράσης. Η προσπάθεια φυσικά συνεχίζεται, με καθοριστικό ρόλο στην επιτυχία και του συγκεκριμένου εγχειρήματος να έχουν οι συμπολίτες μας, που, όπως όλα τα στοιχεία δείχνουν, στην συντριπτική τους πλειονότητα αγκαλιάζουν κάθε σχετική πρωτοβουλία. Η  επιτυχής εφαρμογή του προγράμματος κομποστοποίησης σημαίνει καταρχήν η μείωση του όγκου των σκουπιδιών. Αυτό πρακτικά μεταφράζεται για τον Δήμο Ηρακλείου σε λιγότερα δρομολόγια, λιγότερα καύσιμα, μικρότερη φθορά στα οχήματα, άρα εξοικονόμηση κέρδους, το οποίο θα πηγαίνει κατευθείαν στην τσέπη του πολίτη η οποία θα συμμετέχει ενεργά στο πρόγραμμα».

Ο ίδιος σημειώνει ότι   «αυτή η χρονιά θα είναι κομβικό έτος για την καθαριότητα στο Ηράκλειο διότι από 1-1-2018 μπαίνει οριστικά τέλος στα ανεπεξέργαστα απορρίμματα, αφού οι Ευρωπαϊκές Οδηγίες προβλέπουν χαράτσι 35 ευρώ ανά τόνο σκουπιδιών, πράγμα το οποίο σημαίνει ότι, εάν δεν αλλάξουμε δραστικά τον τρόπο διαχείρισης των απορριμμάτων, θα χρεωνόμαστε 60 ευρώ ανά τόνο για τις ποσότητες που οδηγούνται στον ΧΑΔΑ των Πέρα Γαλήνων”.

Οικιακή κομποστοποίηση σε ολόκληρη την πόλη. Πώς θα γίνει;

Όπως εξηγεί ο αντιδήμαρχος, οι κομποστοποιητές,  το ύψος των οποίων φτάνει μέχρι και τον πρώτο όροφο μιας πολυκατοικίας, είναι μεγάλες συλλεκτήριες δομές, οι οποίες μπορούν να δεχτούν σύμμεικτα απορρίμματα και οργανικό υλικό.

Οι κομποστοποιητές θα καλύπτουν τις ανάγκες δημοτών ανά οικοδομικά τετράγωνα. Οι πολίτες θα προμηθεύονται από τον Δήμο Ηρακλείου μια ειδική κάρτα μαζί με έναν περιορισμένο αριθμό από σακούλες τις οποίες θα χρησιμοποιούν για να τοποθετούν σε αυτές όλα τα οργανικά υπολείμματα. Όταν οι σακούλες γεμίσουν, οι πολίτες θα πηγαίνουν στον κεντρικό κομποστοποιητή της γειτονιάς τους, θα τον ανοίγουν με τη χρήση της  κάρτα τους, για να πετάξουν τα σκουπίδια που έχουν συγκεντρώσει. Στη συνέχεια θα προμηθεύονται νέες σακούλες από το κεντρικό δημοτικό κτίριο της Λότζια πάντα με τη χρήση της ειδικής κάρτας, στην οποία θα καταγράφονται όλες οι ποσότητες των σκουπιδιών που βάζουν στον κεντρικό κομποστοποιητή, και από εκεί θα προκύπτει και η έκπτωση που θα έχουν στα δημοτικά τέλη. «Αυτό είναι το σύστημα που σχεδιάζουμε» τονίζει ο αντιδήμαρχος, κ. Χάρης Μαμουλάκης και σημειώνει ότι έτσι μ’ αυτόν τον τρόπο δημιουργείται μια νέα πραγματικότητα για ολόκληρη την πόλη, που θα πρέπει να αλλάξει καταρχήν αντίληψη αλλά και πρακτική σε σχέση με τη διαχείριση των σκουπιδιών. “Σε αυτή μας την προσπάθεια πολύτιμος σύμμαχος είναι ο πολίτης που θα πρέπει να αλλάξει τρόπο ζωής, κάνοντας καθημερινό του βίωμα την ανακύκλωση, όχι μόνο αντιλαμβανόμενος τα πολλαπλά περιβαλλοντικά  οφέλη που θα έχει, αλλά επωφελούμενος από το οικονομικό κίνητρο των χαμηλότερων δημοτικών τελών”.